UR kraftsamlar för att stötta lärare och föräldrar

Barn, unga, lärare och föräldrar har kastats in i en helt ny situation. Över en halv miljon gymnasieelever behöver undervisas på distans.

Många av landets grundskolor är också påverkade. Nu kraftsamlar vi för att stötta i denna extraordinära situation.

Hela samhället står inför en gigantisk samhällsutmaning. För att underlätta i denna svåra situation ställer UR snabbt om. Dels genom att producera nytt material med fokus på hur lärare rent praktiskt kan bedriva online-undervisning, dels genom en sida där föräldrar, barn och lärare lätt hittar bland de 13 000 utbildningsprogram som finns fritt tillgängliga på URPlay – ämne för ämne, ålder för ålder.

– Just nu sitter många villrådiga föräldrar och barn runtom i landet och funderar över hur det ska gå att klara av skolan hemifrån. Därför hjälper vi nu till på alla sätt vi kan i denna omtumlande tid. På UR Play ligger en temasida som snabbt och lätt guidar dig till relevanta program – ålder för ålder, ämne för ämne. Och i det nystartade programmet Skola hemma – experterna stöttar vi både föräldrar och lärare med bästa tipsen och råden kring hemundervisning, säger Sofia Wadensjö Karén, vd på UR.

Extrainsatt program stöttar lärare och föräldrar i distansundervisning
Hur hjälper vi bäst en elev som ska sköta sina studier på distans? Kommer resurserna att räcka till för alla som behöver ställa om? Vad händer med elever i behov av särskilt stöd? I det extrainsatta programmet Skola hemma – experterna tar programledarna Maja Åström och Natanael Derwinger upp aktuella frågor, från både föräldrar och lärare, som uppstår när undervisningen plötsligt måste ske på distans.

Serien ska vara ett stöd för både lärare och föräldrar och publiceras vardagar på UR Play med start 19/3. Lärare och föräldrar kan ställa sina frågor till programmet via mejladressen skolahemma@ur.se.

Ny sida för distansundervisning på UR Play
På sidan Skola hemma på UR Play har UR samlat serier som passar bra för att lära sig saker hemifrån. Där finns program från lågstadiet till gymnasiet och alla program på sidan har pedagogiskt stöd i form av lärarhandledningar eller arbetsblad. Du hittar dem under fliken Pedagogiskt material. Sidan uppdateras och fylls på löpande.

UR:s Orka plugga stöttar elever som pluggar hemifrån
UR:s serie Orka plugga har många bra program om studieteknik. Här får lärare, elever och föräldrar tips på hur man kan planera pluggtiden, hitta rätta pluggstrategin och komma igång med pluggandet. Dessutom finnas här specifika tips för hur man till exempel kan plugga matte och engelska. Innehållet finns samlat på UR Plays Skola hemma.  

Specialprogram med Emma Frans om falska påståenden i kristider
Har coronaviruset tagits fram som ett biologiskt vapen? Är Sverige bara självförsörjande i en vecka? Det är påståenden som snurrar runt just nu. Men stämmer de? UR:s radio- och poddserie Hjärta & Hjärna med Emma Frans och Maja Åström gör ett specialprogram där de vrider och vänder på sådant som påstås i kristider. Till sin hjälp har de psykologen och författaren Björn Hedensjö

Hur stöttar man barn under en kris?
I UR:s radio- och poddserie Fatta familjen svarar experterna Bo Hejlskov och Kenth Hedevåg på frågor om hur man som förälder till barn med en NPF-diagnos hanterar de situationer som kan uppstå i samband med kris och eventuell isolering.

Fler artiklar