Minskat matsvinn och smarta matstrategier för en hållbar vardag
Att handla mat har aldrig varit så billigt som idag – samtidigt som matsvinn har blivit ett av våra största hållbarhetsproblem. Visste du att var tredje kopp kaffe hälls ut i vasken? Vad blir matsvinn hemma hos dig?
Precis som i andra västländer slänger vi svenskar mycket mat, och det som oftast blir matsvinn är frukt, grönt, bröd och matrester. Så dumt – för plånboken, planeten, för hälsan och för dig. För innan maten landar i våra kylskåp har den påverkat både människor, miljö och klimat i produktionskedjan.
– Matsvinnet är den stora elefanten i rummet när vi pratar om matens klimatpåverkan. Livsmedelssektorn är den enskilt största sektorn som driver på klimatförändringarna globalt – och vi svenskar slänger sammanlagt ungefär 1,3 miljoner ton matavfall varje år, säger miljöforskaren Victoria Voss, i Prylbergets avsnitt om kaffe, valfrihet och matsvinn.
Men varför slänger vi så mycket mat som är ätbar?
– En del av förklaringen är faktiskt att maten har blivit billigare. Vi spenderar en allt mindre andel av vår disponibla inkomst på mat, så det blir inte lika ekonomiskt smärtsamt att slänga, säger Victoria Voss i Prylberget.
Prylbergets veckoutmaning:
Minska matsvinnet
Den här veckan är det dags att dokumentera vad som blir matsvinn hemma hos dig. Du ska fokusera på vad det är som slängs, snarare än hur mycket. När veckan är slut kan du med hjälp av frågorna nedan reflektera kring ditt matsvinn för att sedan hitta lösningar för att göra det mindre. Reflektera kring:
Bli uppmärksam på vad du handlar och varför
För att ställa om till en mer hållbar matkonsumtion på individnivå är alltså en viktig del att minska matsvinnet. Men det gäller också att börja reflektera över vad vi handlar och varför. Här är några saker som är bra att tänka på i affären:
Följ med när Robin Paulsson och Katarina Graffman guidar oss i hållbar konsumtion
Inspireras av Paul Svensson och Malin Mendels smarta lifehacks för att minska matsvinnet
I Prylberget får vi ta del av inspirerande lifehacks med tips på hur vi kan förändra våra beteenden för att bli mer hållbara konsumenter. Här tipsar stjärnkocken Paul Svensson om hur vi kan förvandla torra gamla brödrester till mjöl och smarrig pannkaka.
“Det ser skrynkligt och eländigt ut men det är så det ska se ut!”
Malin Mendel, journalist, författare och Indienexpert, har fått sina bästa ta-tillvara-på-maten tips av indiska hemmafruar. Och hon menar att vi i Sverige har helt fel uppfattning om när frukter är mogna och inte. Hör hennes bästa lifehacks för hur vi kan ta tillvara på maten i videon nedan.
Vad är det som styr din konsumtion?
Det är inte lätt att vara en hållbar konsument i ett samhälle där det blivit allt billigare och enklare att handla mat, kläder och prylar. Men med kunskap och reflektion kommer man långt. Därför har vi tagit fram sex veckoutmaningar – en till varje avsnitt av Prylberget – som ger kunskap och verktyg på vägen mot en mer hållbar konsumtion. Välj ditt nästa steg här nedan!
Du vet väl att du också kan arbeta med Prylberget i en studiecirkel eller som grupp? I handledningen finns allt du behöver för att komma igång.
Ta mig till Prylbergets studiehandledning!