Säg hej då till slit-och-släng och låt mobilen bana väg för en mer hållbar konsumtion
Våra konsumtionsvanor har ändrats radikalt de senaste åren. Att handla online är möjligt dygnet runt och vi lägger timmar varje dag på att scrolla på våra mobiler. Tänk om vi kunde använda all den där skärmtiden till att skapa fler hållbara vanor istället?
Scrollandet på nyhetssajter, köpsidor och sociala medier har tagit sig in i våra liv och blivit en del av vår vardag. För många har mobilsurfandet blivit en riktig ovana. Hur kan vi göra för att bryta den? Micael Dahlen, professor i ekonomi, har ett enkelt men effektivt knep.
– Jag tillåter mig att kolla hur ofta jag vill på skärmen men först efter att jag gjort så många armhävningar jag kan. Då blir du en jäkel på armhävningar och till slut blir det så många att både kropp och knopp säger nej, och då slutar den skicka dom där signalerna, säger Micael Dahlen i Prylbergets avsnitt om mobiler, vanor och planerat åldrande.
Digitaliseringens hållbara möjligheter
Ja ofta pratar vi om negativa vanor och konsekvenser som kommit med mobilen, men här ryms också många möjligheter.
– Mobilen gör att vi kan ha kontakt med varandra på andra sätt och sociala skillnader är inte lika framträdande. Så det öppnar dörrar till världar och sammanhang där vi tidigare inte kunde vara eller delta, säger Susanne Nylund Skog, docent i etnologi, i Prylberget.
Sett ur hållbarhetsperspektiv finns det också många tjänster som vi kan använda oss av för att bli mer hållbara med hjälp av telefonen.
Prylbergets veckoutmaning:
Gör hållbara val med mobilen
Den här veckan är ditt uppdrag att göra tre hållbara val med mobilen. När du behöver kläder, prylar eller presenter – skaffa det genom att använda cirkulära tjänster på mobilen! Du får också i uppdrag att reflektera över hur du använder din mobil för att konsumera idag.
Börja med att söka fram tre tjänster som gör det enkelt för dig att dela, hyra, låna eller köpa second hand – gärna i närområdet. Reflektera sedan kring:
Mobiltelefonens miljöpåverkan
Mobilen är ett exempel på hur snabbt vi har ändrat våra vanor i takt med den tekniska utvecklingen. Men det får också stora konsekvenser för miljön.
– För att göra en mobil så uppkommer ungefär 86 kilo avfall. Så för din lilla mobiltelefon som du håller i handen så är det 86 kg gruvavfall och annat i bakgrunden, säger Åsa Stenmarck, materialflödesexpert, i Prylberget.
Planerat åldrande påverkar människor och miljö
Och det är inte bara i produktionsfasen som mobiltelefonerna har ett stort miljöavtryck. Ofta har de också en kort livslängd, och det finns faktiskt ett begrepp för teknik som går sönder alldeles för tidigt – planerat åldrande. I Indien larmar miljöorganisationer om att landet håller på att översvämmas av elektroniskt skrot. Här är uttjänta mobiltelefoner och det planerade åldrandet en del av problemet eftersom de påverkar både miljön och människor negativt.
ur Prylberget: Mobilen, vanor och planerat åldrande
Varför accepterar vi att saker går sönder så snabbt?
– Det är en långsam utveckling där vi har vant oss vid att saker håller kortare och kortare tid. För länge sedan var vi vana vid att ta hand om saker – vi lagade våra kläder och vi använde våra apparater för livet. I takt med att de blir billigare och mer komplicerade så har vi mer acceptans, säger Daniel Öhman, journalist, i Prylberget.
Följ med när Robin Paulsson och Katarina Graffman guidar oss i hållbar konsumtion
Inspireras av Sophia Schymans och Kakan Hermanssons lifehacks för en mer hållbar konsumtion
I Prylberget får vi ta del av inspirerande lifehacks med tips på hur vi kan förändra våra beteenden för att bli mer hållbara konsumenter. Här tipsar Sophia Schyman, greenfluencer och influenser inom slow fashion, om tre saker vi kan göra för att undvika att köpa saker som vi egentligen inte behöver.
“Visste ni att en borr används i snitt 15 minuter i hela sitt liv?”
Kakan Hermansson, programledare och komiker, har en lösning på problemet. Hon och grannarna har gått ihop och kommit på ett smidigt och enkelt sätt att samäga och dela på borren istället. Se hela hennes tips i videon nedan.
Vad är det som styr din konsumtion?
Det är inte lätt att vara en hållbar konsument i ett samhälle där det blivit allt billigare och enklare att handla mat, kläder och prylar. Men med kunskap och reflektion kommer man långt. Därför har vi tagit fram sex veckoutmaningar – en till varje avsnitt av Prylberget – som ger kunskap och verktyg på vägen mot en mer hållbar konsumtion. Välj ditt nästa steg här nedan!
Du vet väl att du också kan arbeta med Prylberget i en studiecirkel eller som grupp? I handledningen finns allt du behöver för att komma igång.
Ta mig till Prylbergets studiehandledning!