Hur ideologier och partier hänger ihop
Tydliggör hur partiernas valfrågor kopplar till en ideologisk grund.
Det är en pedagogisk utmaning att få elever att förstå kopplingen mellan aktuella politiska sakfrågor, partipolitik och ideologier. Dessutom behöver eleverna kunna orientera sig i valrörelsens frågor och se hur dessa förhåller sig till partiernas sakfrågor. Det här lektionspaketet syftar till att hjälpa till med denna utmaning. Varje del är fristående och du kan välja de uppgifter som passar just dina elever.
Det här är ideologier och partier
Den här delen går ut på att eleverna ska få ökade kunskaper och insikter om vad ideologier och partier är. Upplägget tar cirka 60 minuter om alla uppgifter genomförs.
Valfrågor kopplade till ideologier och partier
I det här avsnittet fördjupas arbetet med ideologier och kopplar dem till partier och sakfrågor. Upplägget tar cirka 120 minuter om alla uppgifter genomförs.
Aktuella valfrågor
I augusti 2022 har nyhetsprogrammet Källkoll – valet premiär på UR Play. Seriens 15 avsnitt à 10 minuter kommer ta upp aktuella politiska frågor och granska valrörelsen med källkritiska ögon. Varje vecka kommer tre nya avsnitt och varje avsnitt har ett arbetsblad. Dessa kommer ha samma upplägg som tidigare säsonger, se exempel här.
Fördjupade skillnader i riksdagspartiernas politik
Förklarad är en serie för gymnasiet, men det finns tre avsnitt som belyser politiska skiljelinjer i svensk politik och är 20 minuter långa.
Kopplingar till Lgr22
Centralt innehåll i årskurs 7–9:
- Politiska ideologier och skiljelinjer mellan politiska partier i Sverige.
- Lokala, nationella och globala samhällsfrågor och olika perspektiv på dessa.
- Kritisk granskning av information, ståndpunkter och argument som rör samhällsfrågor i såväl digitala medier som i andra typer av källor.