Parisa Amiri och Kalle Lind leder UR:s nya serie Det demokratiska spelet

UR:s nya programsatsning är en humoristisk frågesport där kunskap om politik och demokrati förmedlas med hög trivselfaktor.

Det demokratiska spelet är ett frågesportprogram för den breda allmänheten, men kan även användas för att på ett lustfyllt sätt introducera frågor om demokrati, politik och inflytande inom den organiserade folkbildningen: folkhögskola och studieförbund.  

Ett program som vill inspirera och visa att det går att göra sin röst hörd, påverka och ta del av samhället. Dessutom lyfter programmet fram hur demokratin förändrat Sverige under de senaste 100 åren.

— Förhoppningsvis lämnas man något mer upplyst och underhållen efter ett avsnitt. Och stärkt i känslan att val, deltagande och att stå för sina hjärtefrågor är till för oss alla, och att vi visst kan påverka. Politik är så mycket mer än partipolitiskt spel, det handlar om människors liv. Vi vill gärna lyfta blicken från aktuella frågor mitt i valrörelsen och visa på styrkan och värdet i demokratin över tid, genom exempel både ur samtiden och historien, säger programledaren Parisa Amiri.

Den faktaproppade duon Parisa Amiri och domaren Kalle Lind bjuder med Det demokratiska spelet på sex episoder av demokratifakta, sammanhang, politiska anekdoter, skratt och eftertanke.

— Ett av mina favoritinslag är vår återkommande medborgarförslagsfiesta där vi tar upp ett av de mest sympatiska exemplen på den svenska närdemokratin. Och så tar jag förstås chansen att namndroppa en massa bortglömda tanter och gubbar. Fast det gör jag å andra sidan för jämnan, säger domaren Kalle Lind.

Se Det demokratiska spelet på UR Play


Gör en tipspromenad med medborgarförslagen

Maria Sundfeldt Svalin, lärare på Vårdinge folkhögskola, har varit med i referensgruppen under arbetet med Det demokratiska spelet. Hon tycker som Kalle Lind att tävlingsmomentet med medborgarförslag är ett roligt inslag som även skulle kunna fungera i undervisningen på folkhögskolan. Vi ringde upp Maria för att låta henne berätta lite mer om varför ett quiz skulle fungera för deltagarna på en folkhögskola.

Maria Sundfeldt Svalin

Det är viktigt att lyfta det vi kan göra själva, vi gräsrötter, det känns roligt och viktigt.

Hur kom du på idén till tipspromenaden?

Valet infaller ju i början på läsåret då många elever är nya på skolan. Vi har riksintag på skolan så eleverna kan komma från olika orter, vilket är roligt med tanke på de lokala frågorna i tävlingen, det kanske är någon från någon av dessa orter som börjar?

På Vårdinge folkhögskola gör vi flera aktiviteter runt valet, framförallt med fokus på demokrati och inte så mycket på valdebatten. Vi bjuder ibland in någon föreläsare och vi samlar eleverna till en fest med demokratitema.

Här tänkte jag att tipspromenaden skulle passa bra. Vi kan då dela upp eleverna så att de får gå i grupper tillsammans och diskutera frågorna och förslagen ihop. Det blir också ett sätt att lära känna varandra.

Vad är det som är så bra med just Medborgarförslags-fiesta?

Det är viktigt att lyfta det vi kan göra själva, vi gräsrötter, det känns roligt och viktigt. Många vet nog inte att det finns en möjlighet att lämna in ett medborgarförslag. Just kring valet är det viktigt att lyfta hela det demokratiska samhället, inte bara att vi kan rösta var fjärde år.

Och vad fick dig att tänka just på en tipspromenad?

Vi har alltid fokus på samtalet inom folkbildningen och på vår skola, och att då gå runt i små grupper och diskutera och resonera omkring dessa förslag och komma överens om vilket av förslagen som kan ha gått igenom, det tror jag skapar goda samtal. Och så är det kul!

Du var med i referensgruppen under utvecklingen av Det demokratiska spelet. Hur var det? Och hur tycker du att programmen blev?

Det var kul, jag fick flera idéer från programmet till undervisningen. Jag hade både invändningar och uppmuntran under resans gång och det var roligt att följa ett program från idé till färdigt resultat.

Programmet känns folkbildande i sig, jag gillar att det var olika personer i lagen som fick samarbeta utifrån sina perspektiv. Det viktigaste med folkbildning är att de som deltar utbyter erfarenheter och lär tillsammans, och lär av varandra. Även i tävlingens form så lyckades programmet utstråla det.



Vill du som Maria använda dig av vårt quiz hittar du det här.

Till Det demokratiska spelet har vi även tagit fram en studiehandledning där vi berättar hur man går tillväga om man vill skicka in egna medborgarförslag, eller kanske undersöka vilka medborgarförslag som finns i kommunen där man bor!

Similar Posts