Geografens testamente åker ut i världen – säsongspremiär!

Häng med på ett gastkramande äventyr genom öken och savann till regnskog och glaciärer – och gör dina elever nyfikna på jordens klimat- och vegetationszoner.

Dramaserien Geografens testamente har trollbundit en hel generation elever på mellanstadiet med rafflande äventyr genom Sverige, Norden och Europa. Nu är det äntligen premiär för den fjärde säsongen som heter Geografens testamente – världen. Här möter vi både gamla som nya hjältar, Mortensen och Esmé, den unga Flora och hennes farfar Georg Graaf som har efterlämnat en märklig hemlighet…

Tillsammans med Flora ger sig Mortensen iväg till världens alla hörn och måste längs vägen kämpa sig genom svårtydda gåtor och ogästvänlig terräng. Samtidigt smider skurkarna i Svarta solens brödraskap ondskefulla planer, och den här gången står hela världens framtid på spel. Dessutom verkar Esmé ha hamnat i en snar dystopisk framtid — vad är det som har gått så snett med jordklotet, och hur har det skett så snabbt?

Seriens skapare, regissör och manusförfattare Henrik Ahnborg, som även spelar ingenjör Mortensen, har genom åren tagit emot mängder med hyllningar från elever och lärare i hela landet. Många har väntat länge på att serien ska få en fjärde säsong.

– Jag tror att tittarna kommer att känna igen sig men även bli lite överraskade. Den nya säsongen har lite mer humor, action och oväntade vändningar. Det viktigaste är att serien ger eleverna en visuell relation till geografi och skapar en lust att ta reda på mer. Vi vill också skapa en insikt hos eleverna om att all natur i världen hänger samman i ett enda stort ekosystem, men också att jorden är en mycket vacker plats och den enda bostad vi har, säger Henrik Ahnborg.

Utmanande inspelningar på alla kontinenter

Inför den sista säsongen gjorde det lilla produktionsteamet sammanlagt fem resor till svårtillgängliga platser världen över för att skildra jordens alla vegetationszoner. Serien är inspelad i bland annat Namibia, Botswana, Argentina, Sri Lanka och Kanada. Covid-restriktioner och politiska oroligheter var några utmaningar som försenade inspelningen.

– Ett sådant här projekt kräver mod, lekfullhet och flexibilitet. Vi är ett litet team men vi jobbar som en ensemble där alla hjälps åt med flera olika saker, säger Henrik Ahnborg.

Serien utgår från det centrala innehållet i läroplanen i geografi

Geografens testamente – världen riktar sig till årskurs 6 och innehållet kopplar främst till geografiämnet, men även till samhällskunskap. Huvudsyftet med serien är att på ett pedagogiskt och lärorikt sätt låta eleverna utforska världen samt utveckla deras förståelse för hur natur och klimat hänger ihop, och hur dessa påverkar människans livsmiljöer och levnadsvillkor.

– I och med att det centrala innehållet om världens namngeografi och klimat- och vegetationszoner flyttats från högstadiet till mellanstadiet såg vi en chans att komplettera Geografens testamente med innehåll om världen. Med serien vill vi bidra till kunskap om världens natur som kan hjälpa eleverna att förstå vad som händer när system ruckas på grund av klimatförändringar. Målet är alltså i förlängningen att främja hållbar utveckling, säger Lisa Hellström, pedagogisk redaktör på UR.

Serien som lever ett eget liv utanför TV-skärmen

Serieskaparen Henrik Ahnborg är nu redo för premiären efter att ha levt med Geografens testamente i över ett decennium.

– De som gick på mellanstadiet när serien började är ju över tjugo år gamla idag men kommer fortfarande fram och vill prata med mig om den. Många elever har skapat sina egna grejer av Geografen i sociala medier. Det finns både Geografen Värmland och Geografen Gnosjö på Youtube, haha. Folk klär ut sig till Holger och Mortensen under Halloween och lägger upp det på TikTok. Att få den här typen av respons är roligt, smickrande och betyder mer än alla priser och nomineringar.

Se första avsnittet av Geografens testamente – världen på UR Play


Extra innehåll till Geografens testamente – världen

Missa inte den kompletterande faktaserien Floras loggbok som går igenom de olika vegetationszonerna som besöks i programmet: öken, savann, lövskog, barrskog, stäpp, tundra och glaciär. Se alla klipp ur Floras loggbok på UR Play!

Serien har även en tillhörande lärarhandledning med tips på hur serien kan användas i geografi- eller samhällskunskapsundervisningen. Till varje avsnitt finns arbetsblad som kan användas för förförståelse och begreppsanvändning. Det finns också serieövergripande arbetsblad att skriva ut, däribland en världskarta att ha till hands för att följa Mortensens och Floras resa ut i världen.

Vill du ha fler tips från Geografens testamente? Prenumerera på vårt nyhetsbrev för årskurs 4-6 och följ oss på Facebook och Instagram.

Similar Posts