Bild från inspelningen av historieprogrammet Vilken historia! från UR.

Kika bakom kulisserna på UR:s nya historieprogram Vilken historia!

Utforska svensk historia i serien “Vilken historia!”, ett historieprogram för mellanstadiet. Följ med bakom kulisserna till det senaste tillskottet i UR:s historieutbud!

Det är varmt och soligt under veckans första inspelningsdag för historieprogrammet Vilken historia! Inspelningsplatsen för dagen är i en trång stuga, inklämd bland andra historiska bostäder i Stockholm. Den tidsenliga inredningen delar utrymme med mängder av kamerautrustning och sladdar.

“Kaffesnokaren behövs på set!”

Skådespelaren Christoffer Nordenrot piper iväg in i stugan, och plöstligt sätter en rökmaskin igång. Några nyfikna turister har samlats i en klunga vid ingången till stugans trädgård. I skuggan sitter tre kvinnor prydligt på rad och fläktar varandra. Här har man inte kläder efter väder; det är frihetstidens mode som gäller med långa, varma kjolar.

I UR:s nya historieprogram Vilken historia! varvas komedisketcher med faktafyllda segment om svensk historia i både nutid och dåtid. Programmet utforskar fyra avgörande epoker i Sveriges historia: vasatiden, stormaktstiden, frihetstiden och den gustavianska tiden.

— Det är ett fartfyllt och roligt program med nedslag i många olika miljöer och situationer, där man får lära sig mer om hur det såg ut för flera hundra år sedan. Vad man jobbade med, vad man åt, och mycket, mycket mer, säger Kristian Dahl, producent för Vilken historia!

Utanför inspelningen väntar Vanessa Möller, som spelar assistent till Emma Molin i regissörsrollen. Hon övar repliker mellan tagningarna, och sticker ut som en av få personer på plats som bär helt vanliga kläder bland alla historiska dräkter. Vanessa Möller och Emma Molin spelar nämligen två nutida karaktärer som fått i uppdrag att spela in en historisk film.


Vilken historia! bygger på det centrala innehållet i kursplanen för historieämnet i årskurs 4–6. Syftet med detta historieprogram är att ge liv åt svensk historia genom att porträttera ämnet ur ett bredare perspektiv. Animerade snabbfakta och meta-situationer med nutida karaktärer ger nya referensramar och hjälper eleverna att se samband mellan orsak och konsekvens i historien.

— Jag hoppas att lärarna ska se Vilken historia! som den perfekta kryddan till historielektionerna, och att de använder programmen som en ingång till de delarna av historien som handlar om annat än kungar och landområden, säger Linn Anckarloo Aubert, projektledare på UR.

Nästa dag börjar i ett högt utkikstorn som får agera loge för skådespelarna. En av dem är Sofia Rönnegård, som idag ska spela en rik adelskvinna. Hennes karaktär bär inte bara en elegant klänning och ett prydligt pudrat ansikte, utan också en skyhög peruk smyckad med pärlor och ett dussintals hårnålar.

På klädställningen bakom henne hänger en uppsjö fantastiska kostymer från produktionen. Bland dräkterna syns Gustav Vasas tofsprydda mössa, samt Carl Michael Bellmans karakteristiska kortbyxor. Andra framstående historiska profiler som Carl von Linné och Gustav III är också med i serien.


Veckans sista inspelningsdag äger rum inne i en av UR:s studior, som knappt är sig lik. Studiogolvet är täckt av halm och i mitten av rummet står ett stort långbord, dukat med delikatesser från stormaktstiden. Mitt på bordet står en svan, en avgörande rekvisita för dagens stora scen. Svanen hinner flyttas runt, runt många varv mellan varje tagning, till scenen till slut sitter.

I pausen samlas teamet för en viktig avslutning innan nästa scen spelas in. Det är Christoffer Nordenrots sista dag och han tackas av med en stor applåd.

— Det har varit roligt att arbeta med så många begåvade människor. Allt från underbara skådespelare till kostym– och perukdesigners, säger Kristian Dahl.

När Christoffer har gått är det bara några få scener kvar att spela in. Kamerateamet, som också agerar skådespelare i metaberättelsen i Vilken historia!, gör sig redo för nästa tagning.

“Tyst på set… tagning!”

Streama Vilken historia! på UR Play!

Similar Posts