Efter metoo: Hur har det påverkat ungas liv?
Efter metoo-rörelsens spridning har samhällsdebatten och medvetenheten om sexuella trakasserier och övergrepp ökat avsevärt. UR:s poddserie ”Efter metoo” undersöker dess påverkan på gymnasieelever.
I UR:s poddserie “Efter metoo” delar en helt ny generation av unga tjejer och killar helt unikt med sig av sina egna personliga erfarenheter. De berättar om olika typer av gråzoner de hamnat i kopplat till hur #metoofrågan ser ut idag. Samtalen i podden visar sig handla om både väntade och oväntade gränser. Dessa gränser påverkar viktiga delar av livet, relationer och synen på sig själv.
I den första säsongen riktar vi strålkastarljuset mot unga killars syn på sexualitet och hur den har utvecklats i kölvattnet av metoo-rörelsen. Dessa unga män, som knappt hade börjat tänka på sex när metoo-revolutionen ägde rum, är nu testpiloter i ett nytt landskap som präglas av frågor om sexualitet, samtycke och relationer.
– Jag hoppas att serien ska ge möjlighet att reflektera över många olika typer av lärdomar och erfarenheter som uppstod efter #metoo. Det handlar om samhället, integritet, digitala rörelser, journalistik och juridik. Men 2024 kanske mest om gråzonerna som fortfarande finns i olika sammanhang. Dessa gråzoner finns i vardagen och ofta även i de mest privata och därför svårast att prata om, säger Maria Örtengren, exekutiv producent på UR.
Maktstrukturer och samtycke
I den andra säsongen skiftar vi fokus och riktar uppmärksamheten mot unga tjejer från olika samhällsgrupper. Dessa fyra unga kvinnor delar öppet med sig av sina erfarenheter och tankar om gråzoner, maktstrukturer och samtycke. Denna säsong utforskar hur det är att vara en ung tjej i dagens samhälle. Den belyser de självklara gränserna samtidigt som den lyfter fram de komplexa och ibland svårdefinierade situationerna som dessa unga kvinnor kan ställas inför.
Tips
När ni arbetar med den här serien så berör ni frågor som kan röra upp starka känslor och reaktioner. Många unga har blivit utsatta för sexuella trakasserier, kränkningar eller osunda maktstrukturer. Det kan vara svårt att prata om, särskilt i en skolmiljö. Ingen ska tvingas att dela med sig av privata eller personliga upplevelser. Styr istället samtalet till att handla om personerna i serien respektive strukturer i samhället. Ta gärna hjälp av denna samtalsguide.
Nu, några år efter #metoo, har det privata delandet av erfarenheter kring frågan på nätet minskat. Medias publiceringar i samband med #metoo har kritiserats och diskuterats. Det är lätt att reducera händelserna 2017 till dåtid och att enbart fokusera på uthängningar gällande tafsande och sexuella övergrepp. Men när man närmare undersöker #metoo, upptäcker man att det var en rörelse som kraftfullt fångade upp människors erfarenheter av att vara fast i delvis outtalade maktstrukturer som kränkte och förminskade deras liv.
– Vi vill med poddserien visa hur samhällsfråga inte är isolerad utan hänger samman med en mängd olika faktorer och hur det privata många gånger kan vara en ingång till att få oss att reflektera över större och mer komplexa sammanhang, säger Maria Örtengren.
Arbetet med podden kom att visa att #metoo är en fråga som väcker tankar hos både tjejer och killar, på flera olika sätt, och är lika aktuell år 2024. Tillsammans med UR:s andra serier om samtycke, sex, porr och relationer bidrar den med ytterligare erfarenheter och perspektiv i en angelägen innehållspalett om unga, för unga.
Tips för gymnasieskolan – kopplat till Metoo
Dör för dig
Vi följer Jossan som blir ihop med Victor. De går på samma gymnasieskola och är superkära. Men Victor har snart synpunkter på vilka Jossan umgås med och hur hennes vänner beter sig. Jossan blir mer och mer förvirrad över hans ilska. Ena stunden är Victor mjuk och ångerfull, nästa anklagande och aggressiv. Den enda som får veta att Jossan inte längre mår bra i sin relation är hennes kusin Emma. Och Jossan försvinner allt längre bort från sina vänner. Dör för dig gestaltar i dramats form tidiga signaler på att en relation mellan två unga personer är destruktiv. Se programmet på UR Play!
PK- mannen
Säsong 2. Med sina nyvunna kunskaper om normer och hur en medveten man ska navigera för att inte kränka någon börjar Musse känna sig rätt säker i sin kostym. Han bestämmer sig därför för att försöka uppfostra den enligt honom ganska hopplösa boxaren Senan. Trots att Musse känner sig medveten och fullärd efter sina lärdomar och misstag trampar han ofta i klaveret i sin strävan att vara en schysst, förstående och öppen man. Är det kanske till och med så att Senan är den som har bäst koll? Se programmet på UR Play!
Toxic – om relationer, gränser och våld
Åtta unga vuxna delar med sig av sina erfarenheter från destruktiva och våldsamma relationer – hur de började, hur de första tecknen på kontroll, hot och misshandel såg ut, och hur de mörkade sina rädslor och sin skam för familj och vänner. Men också hur de tog sig ur tystnaden och isoleringen och till slut kunde lämna sina skadliga förhållanden. Lyssna på programmet på UR Play!