Forskarna

Forskarna – UR:s nya serie bjuder in till forskningens värld

I Forskarna möter programledaren Lotta Lundgren svenska forskare som arbetar med att hitta svar och lösningar på framtida frågor och problem. Hur nära är vi att lösa åldrandets gåta? Det är en av frågorna som Lotta reder ut med forskarna.

Är alger framtidens mat? Går det att äta sig till en bättre tarmflora? Blöder kvinnor i onödan? I tio avsnitt avhandlas lika många aktuella ämnen där nya spännande upptäckter står för dörren. Forskarna ger en inblick i forskarnas arbete och de vetenskapliga metoder de använder, och försöker ge svar på frågor som många av oss ställer sig.

– Det mesta i samhället bygger på vetenskaplig grund, från diskbänkens höjd till rättssystemets utformning. När forskningen kommer fram till nya slutsatser, förändras våra liv, och det sker hela tiden. Det här programmet är ett kikhål in i framtiden och den som tittar kommer bli glatt överraskad, säger Lotta Lundgren, programledare.

Serien riktar sig till alla som är intresserade av att fördjupa sin förståelse av de senaste vetenskapliga upptäckterna inom olika områden. Dessutom får forskarna utrymme att på ett lättillgängligt och pedagogiskt sätt förklara forskningsläget för tittarna. Så, vilka upptäckter har forskningen gjort hittills? Vidare, vad saknas för att nå ett genombrott? Och varför är forskningen egentligen så viktig? Slutligen, vad skulle ett genombrott innebära för oss?

– Det hänvisas ständigt till forskning, både i media, bland politiker och runt middagsbord. Men när det talas om forskningsrön så görs det ofta förenklat, ofta slarvigt och inte sällan felaktigt. Men vad händer om vi lyssnar på vad forskarna själva säger? frågar sig Lotta Lundgren

Ta del av mer forskning på UR Play

Sverige forskar

Fyra säsonger

Om spännande svensk forskning. Hör forskarna berätta om sina resultat och visioner och lär dig mer om allt från superplåster till musikens läkande kraft. Serien ger dig spetskunskap och uppmärksammar samtida forskning på ett visuellt och intressant sätt.

Hjärta och hjärna

Fem säsonger

I podden synar psykologen Jenny Jägerfeld och krönikören Hanna Hellquist olika vanliga påståenden. Genom att använda vetenskapen som grund, undersöker de om påståendena är sanna, falska eller om sanningen ligger någonstans mittemellan.

En bok, en forskare

Två säsonger

Få insikt i spännande forskning vid svenska universitet och högskolor. I programmet möter programledaren Johan Wester forskare inom samhällsvetenskap och humaniora. Med utgångspunkt i aktuella böcker, förs dessutom fördjupande samtal som både kan vara allvarliga och samtidigt lättsamma och tillgängliga.

Besserwisser

Två säsonger

En vetenskapspodd med spännande forskningsresultat i fokus. Programledarna Malin Olofsson och Marcus Hansson berättar om forskning som på ett eller annat sätt fascinerar dem med innehåll som spänner över flera forskningsområden, allt från humaniora till naturvetenskap.

Fler artiklar