Elaf Ali om hedersförtryck – en dokumentär för klassrummet
Hur påverkar hedersförtryck ungas liv, och hur kan skolan spela en roll i att stödja dem? UR:s nya dokumentär “Inte mer heder” med journalisten och författaren Elaf Ali lyfter viktiga perspektiv på en av vår tids mest känsliga frågor.
Hedersrelaterat förtryck är en verklighet för många unga i Sverige, men det är också en fråga som ofta möts med tystnad och osäkerhet. I dokumentären Inte mer heder delar Elaf Ali med sig av sina erfarenheter och reflekterar över det samhälleliga bemötandet av utsatta.
Elaf, som även är författare till boken Vem har sagt något om kärlek?, berättar om sina utmaningar som offentlig röst i en laddad debatt:
– Den vanligaste kritiken jag får är att folk säger att det bara finns i min familj och försöker förminska det, och att jag göder rasismen genom att vara öppen om hedersförtrycket, säger Elaf Ali i dokumentären.
Utöver hennes personliga berättelse lyfter dokumentären flera underrepresenterade perspektiv, såsom pojkar och unga män som också drabbas av hedersnormer. Den belyser även hur blivande socionomer upplever en osäkerhet i hur de ska möta hedersutsatta, vilket visar på behovet av bättre utbildning och stöd.
En resurs för skolan
Inte mer heder är särskilt relevant för skolor, där lärare ofta möter elever med erfarenheter av hedersförtryck. Dokumentären, som är 30 minuter lång, kompletteras med en lärarhandledning som ger praktiska verktyg för att öppna respektfulla och kunskapsbaserade samtal i klassrummet.
– Vi hoppas att dokumentären ska öppna dörrar för samtal som präglas av kunskap, respekt och nyfikenhet. För oss är det viktigt att belysa både den personliga resan ur förtryck och de strukturella frågorna kring hur vi som samhälle kan bli bättre på att stötta utsatta, säger Jasmin Rastegar, producent på UR:s redaktion Hej Sverige.
Dokumentären har premiär den 20 januari på UR Play och UR Access. Den sänds även i SVT2 samma dag klockan 23.00.