Nyhetskoll Skola premiär – Sprängningar, AI och jobb i fokus
Idag lanseras Nyhetskoll Skola, en ny satsning för högstadiet och gymnasiet. Varje vecka får elever och lärare tillgång till ett veckoprogram med färska nyheter och tillhörande fördjupningar på UR Play. Nyhetskoll Skola är en del av UR:s och SVT:s gemensamma satsning Nyhetskoll som erbjuder trovärdig nyhetsbevakning för unga.
Varje fredag publiceras ett nytt avsnitt av Nyhetskoll-veckan på urplay.se/nyhetskoll. Veckoprogrammet är ett nyhetsprogram som sammanfattar veckans viktigaste händelser och ger fördjupningar i aktuella ämnen. För att underlätta användningen i undervisningen finns även lärarhandledningar, diskussionsfrågor och quiz som gör det enkelt att integrera nyheter i klassrummet.
– Vi vet att många lärare har längtat efter den här satsningen. Nu finns ett nyhetsprogram för unga som samtidigt fungerar som ett verktyg för lärarna i klassrummet, säger Matz Lundin, exekutiv producent och tf ansvarig utgivare för UR.
I det första programmet handlar det bland annat om varför det sker så många sprängningar just nu, dödskjutningen av koranbrännaren Salwan Momika, vilka yrken som är värda att satsa på och hur AI-manipulerade bilder kan genomskådas. Dessutom kan eleverna testa sin nyhetskoll med veckans quiz som är skapat av redaktionen.
Rubrikerna i premiärprogrammet av Nyhetskoll Skola
Sprängningar – varför sprängs det nu?
Andrea: “Mitt hus sprängdes av gängkriminella”
Framtidens jobb – här är yrkena att satsa på.
Råd från gymnasieelever till högstadieelever inför gymnasievalet
Viralkoll – så ser du om bilden är AI-manipulerad
Nyhetskolls reporter testar – kan hon urskilja vilken bild som är fejkad?
I den medföljande lärarhandledningen finns uppgifter kopplat till varje inslag.
Nyheter anpassade för unga – och ett stöd för undervisningen
Nyhetskoll Skola är särskilt utformat för att väcka nyfikenhet och engagemang hos unga samtidigt som det ger en stabil grund i källkritik och mediekunskap. Redaktionen skapar också dagliga nyhetsinslag för SVT:s plattformar och sociala medier, vilket gör att elever kan ta del av nyheterna på flera sätt.
– Ambitionen är att Nyhetskoll ska bli ett självklart och uppskattat inslag i undervisningen på högstadiet och gymnasiet. Redaktionen kommer stå för en vass nyhetsbevakning som är sann, relevant för unga och lätt att ta till sig för lärare och elever runt om i landet, säger Matz Lundin.
Läs mer och ta del av programmet på urplay.se/nyhetskoll.