Bli klimatsmart med Prylbergets hållbara ordlista

Nudging, cirkulär ekonomi, greenwashing. Det är många ord i omlopp när vi pratar hållbar konsumtion. Här får du koll på klimatlingot!

Planerat åldrande

När företag medvetet producerar varor med kort livslängd. Planerat åldrande påverkar både klimat och miljö genom att det går åt fler resurser när man oftare behöver tillverka nytt. Det bygger också på avfallsberget när produkter slängs i förtid.

Nudging

Nudging är en metod där man genom små förändringar i miljön ger människor en knuff i rätt riktning för att till exempel göra det enklare att fatta mer hållbara eller hälsosamma beslut. Nudging används ofta av butiker för att få konsumenter att handla på ett visst sätt, men det går lika bra att använda i andra sammanhang, som till exempel hemma genom att lägga fram träningsväskan i hallen eller fixa en resthylla i kylskåpet. Nudging gör det lätt att göra rätt.

Valfrihetens paradox

Innebär att ju fler val det finns, desto större sannolikhet är det att du upplever otillfredsställelse eller ånger när du väl köpt någonting. Känner du igen dig?

Cirkulär ekonomi

I en cirkulär ekonomi finns inga sopor, här återvinns eller återbrukas allt. Cirkulär ekonomi är motsatsen till linjär ekonomi där produkter hamnar på soptippen utan att återvinnas. I en cirkulär ekonomi ses allt material som värdefullt och återvinns i ett kretslopp.

Följ med när Robin Paulsson och Katarina Graffman guidar oss i hållbar konsumtion

Greenwashing

När företag utger sig för att vara mer miljövänliga än vad de egentligen är. Det kan till exempel handla om att skapa egna certifieringar som inte lever upp till samma krav som tredjepartscertifieringar, trots att det är svårt för kunden att veta skillnaden. Det kan också handla om att lyfta fram en del av en produkt som miljövänlig, när produkten i sin helhet påverkar miljön eller klimatet negativt. Greenwashing gör det svårt för kunden att avgöra hur bra eller dålig en produkt är ur hållbarhetsperspektiv.

Monomaterial

Kläder som tillverkas i ett och samma material för att göra plagget lättare att återvinna. Ett plagg i monomaterial är enklare att återvinna än ett som består av flera olika material eftersom det plagget behöver olika processer för att återvinnas.

Fast fashion

Snabbt och billigt mode. Fast fashion gör det möjligt att ständigt köpa nytt, men bidrar också till miljö- och klimatpåverkan vid tillverkning av plaggen. Eftersom vi fortfarande slänger mycket textil rätt i soporna, bidrar det även till avfallsberget.


Vad är det som styr din konsumtion?

Det är inte lätt att vara en hållbar konsument i ett samhälle där det blivit allt billigare och enklare att handla mat, kläder och prylar. Men med kunskap och reflektion kommer man långt. Därför har vi tagit fram sex veckoutmaningar – en till varje avsnitt av Prylberget – som ger kunskap och verktyg på vägen mot en mer hållbar konsumtion. Välj ditt nästa steg här nedan!

Minskat matsvinn och smarta matstrategier för en hållbar vardag
Hållbar klädkonsumtion börjar med shopping i din egen garderob
Vad säger dina prylar om trender?
Släpp din skam och gör det du kan – en hållbar framtid väntar på dig
Gör både känslan och förnuftet till dina bästisar och bli en hållbar konsument
Säg hej då till slit-och-släng och låt mobilen bana väg för en mer hållbar konsumtion

Du vet väl att du också kan arbeta med Prylberget i en studiecirkel eller som grupp? I handledningen finns allt du behöver för att komma igång.
Ladda ner Prylbergets studiehandledning!

Similar Posts