Börja förskoleklass - vad ska man tänka på? Förskoleklasslärarna Irene Sandström och Zouleikha Ljungquist ger sina bästa tips.

Börja förskoleklass – lärarnas bästa tips för hur du kan förbereda ditt barn

Att börja i förskoleklass är en stor och viktig milstolpe i ditt barns liv. Här är lärarnas bästa tips för hur du kan förbereda ditt barn inför övergången från förskola till förskoleklass.

Att börja i förskoleklass kan kännas pirrigt och nervöst för både barn och föräldrar. Men som tur är finns det många tips och knep att ta till. Vi träffade förskoleklasslärarna Zouleikha Ljungquist och Irene Sandström för att ge dig den ultimata guiden inför förskoleklassterminsstarten! 

Vilken är föräldrarnas vanligaste fråga när deras barn ska börja förskoleklass?

– Den allra vanligaste frågan är vilken grupp som barnet ska vara med i och vilken klass som barnet kommer hamna i, säger förskoleklassläraren Irene Sandström på Mårängskolan i Boden. 

– Föräldrar har ofta en önskan när det gäller kompisar och det sociala, vilka de ska leka med som de alltid har lekt med i förskolan. Så ofta är det ett socialt fokus för framför allt vårdnadshavare som vi får hjälpa dem förbi, säger Zouleikha Ljungquist som är förskoleklasslärare på Kungsholmens grundskola i Stockholm.

Vilken är den vanligaste frågan som barn har när de ska börja förskoleklass? 

– ”Måste man ha överdragsbyxor på sig när man börjar skolan?”. Då förklarar vi för barnen att det är precis lika kallt om benen när man är 7 år som det är när man är 5 år, skrattar Zouleikha.

– Barnen har också många här-och-nu-frågor: ”Är matten svår? Måste man äta upp maten?”, fortsätter Irene.

Finns det något som är bra att träna på hemma inför att barnet ska börja förskoleklass? 

– När man börjar i förskoleklass så kommer förväntningarna på att bli mer autonom ganska direkt. Det behöver man som förälder stötta sitt barn i, att inte göra dem otjänsten att göra allting åt dem, säger Zouleikha.

Man behöver släppa taget om småbarnsåren och ge dem den här växtkraften, att få bli självständiga och stå på egna ben.

– Zouleikha Ljungquist

Hur kan man träna självständighet hemma?  

– Låt barnet träna på att hänga upp sina kläder själv utan att vänta på att en vuxen kommer och berättar vad hen ska göra. Dela inte deras köttbullar och potatis åt dem, eller låt de äta med sked och andra småbarnssaker. Man behöver släppa taget om småbarnsåren och ge dem den här växtkraften, att få bli självständiga och stå på egna ben, säger Zouleikha. 

– Det är bra att träna på att klä av och på sig själv så att man kan klarar det när man ska gå ut på rast eller på idrott. Det är också bra att klara av sina toalettbesök själv. Det kan man träna lite på under sommaren. Sedan kan man också träna på turtagning och att kunna vinna och förlora i spel för att underlätta de mer sociala bitarna, säger Irene. 

Hur kan man som förälder hjälpa sitt barn att lära sig läsa?  

– Det föräldrar kan göra är att fortsätta med högläsning varje kväll och prata om orden och begreppen när ni läser. Läs olika genrer – faktaböcker, böcker om sagoväsen, fantasy, deckare. Läs alla typer av böcker för barn, barnlitteratur som är från 6 till 9 år, och var inte rädda för att läsa spännande böcker tillsammans, fortsätter Zouleikha. 

Måste man kunna skriva när man börjar förskoleklass?  

– Ni behöver inte träna på alfabetet men träna gärna på att skriva barnets eget namn. Rent självförtroendemässigt så är det ganska skönt om man har övat på att hålla i pennan med korrekt penngrepp både när man skriver och ritar, berättar Zouleikha. 

Topp 10 saker att träna på inför förskoleklasstarten

  1. Hänga upp sina kläder
  2. Klä på och av sig sina kläder (inklusive ytterkläder)
  3. Knyta och ta på sig skorna
  4. Gå på toaletten och klara toalettbestyr själv
  5. Hålla i en penna med korrekt penngrepp
  6. Träna på turtagning
  7. Träna på att både vinna och förlora i spel
  8. Fortsätt läsa högt för barnet ur många olika genres
  9. Prata positivt om skolan och hur roligt det ska bli!
  10. Njut av sommarlovet!

Hur kan man förbereda sitt barn inför terminsstarten?  

– Bara projicera vad roligt och spännande det ska bli. Prata om hur nervös barnets lärare kommer vara för att träffa alla nya elever. Skapa inte en massa förväntningar, ställ inte en massa frågor. Säg: “Det här kommer bli bra! Jag litar på dig. Du har lärt dig så himla mycket. Du är klar med förskolan, det kommer gå jättebra”, säger Zouleikha. 

Hur ser början på terminen ut i förskoleklass?  

– Hela det första halvåret så jobbar vi primärt med att få ihop en grupp, den sociala biten, och sen introducerar man skolaktiviteter hela tiden i det, berättar Zouleikha. 

– För att skapa trygghet och goda relationer lägger vi stor vikt vid att barnen ska lära känna oss, varandra, rutiner, lokaler och skolgård. Det är viktigt att ge barnen verktyg för hur de ska agera i olika situationer som kan uppstå och vart de i sådana fall vänder sig, säger Irene.   

Har man funderingar eller frågor så tveka aldrig att ta kontakt – vi finns här för er och era barn.

– Irene Sandström

Vad är den största skillnaden mellan förskola och förskoleklass?   

– I förskoleklass så finns det ett schema. Det finns en tid när man ska vara i skolan och en tid när skoldagen är slut. Det gör det inte i förskolan på samma sätt. För många föräldrar kommer det som en chock att de får sen ankomst om de inte är i skolan klockan 08.30 när barnen börjar, säger Zouleikha. 

– Det kan vara ett stort steg att ta från förskola till förskoleklass. Även för föräldrarna, och speciellt om man är förstagångsförälder, så till en början kan även föräldrar ha behov av att ”skolas in”. Skolgården är större och gränserna är inte markerade med staket som många är vana vid från förskolan. Det är inte heller lika mycket tamburkontakt. Men har man funderingar, frågor eller synpunkter så tveka aldrig att ta kontakt med oss, vi finns här för er och era barn, berättar Irene. 

Vad behöver man ha med sig till första dagen i förskoleklass?

– Man behöver inte ha med sig något speciellt första dagen förutom sig själv. Sedan får både föräldrar och elever information allteftersom om vad de behöver ha med sig till skolan. Pennor, sudd och allt övrigt förbrukningsmaterial som behövs finns på skolan, säger Irene.

Slutligen har ni några råd ni vill skicka med föräldrarna?  

– Tårar är inte farliga. Det vill jag skicka med till alla föräldrar och alla barn. Tårar är absolut inte farligt. Ilska är inte farligt. Känslor går över, och de tar vi hand om, säger Zouleikha.

– Njut av sommarlovet tillsammans, resten kommer att gå bra!, avslutar Irene.

Hur är det att börja förskoleklass? Följ med sex barn som vet!

Streama Börja förskoleklass på UR Play.

Similar Posts