Gör både känslan och förnuftet till dina bästisar och bli en hållbar konsument

I början av pandemin hamstrade vi toalettpapper i mängder. Helt rätt kändes det, men hur rationellt var det egentligen? Här dyker vi ner i våra uråldershjärnor för att se hur de påverkar våra konsumtionsvanor.

När vi utsätts för något oväntat och okontrollerbart kan vi känna oss rädda och osäkra. Då kan vi börja bete oss på sätt som vi kanske inte alls betraktar som förnuftigt, även när det kommer till vår konsumtion. Varför gör vi så?

– Våra hjärnor är utrustade med trafikregler och dom är mycket tydliga – känsla går före tanke. Och det är ju helt rimligt evolutionärt att vi beter oss på det viset. Kommer det ett hot så ska vi inte börja sammanträda och resonera om saken, utan vi ska dra – på en gång, säger Kjell A Nordstöm, doktor i ekonomi, i Prylbergets avsnitt om papper, förnuft och återvinning.

Så när pandemin drog över världen sa våra hjärnor att vi behövde preppa för toalettpappersbrist. Men styrdes vi av känsla eller förnuft?

Prylbergets veckoutmaning:
Planera hållbara högtider med både känsla och förnuft

När det är dags för födelsedagar och firanden blir det lätt så att känslan styr. Då kanske vi går loss i butiken mer än vad man tänkt från början. Därför är det nu dags att preppa firandet för en mer hållbar konsumtion.

  • Tänk på fyra kommande händelser eller dagar som du vet att du kommer att fira. Det kan vara födelsedagar, jubileer, högtider eller liknande.
  • Fundera på vad som är det viktigaste för dig med firandet? Hur vill du att dagen ska kännas? Vad är det som bidrar till den känslan?
  • Tänk sedan igenom vad du kan göra för att det ska bli ett så hållbart firande som möjligt. Kan du planera, handla eller förbereda på nya sätt?

Syftet med utmaningen är att identifiera vad som är viktigast för dig med själva firandet, för att därefter göra en plan och ta fram hållbara strategier så att det blir en dag med omsorg om både dig själv och andra, klimat och miljö.

Nya beteenden – ny pappersanvändning

Trots att samhället blir alltmer digitalt så producerar vi mer papper än någonsin. Men det är inte all typ av pappersförbrukning som ökar. Digitaliseringen förändrar vilken typ av papper vi använder men den minskar inte totalanvändningen – snarare tvärtom.

– När vi ökar användningen av digitala medier så minskar konsumtionen av grafiska papper som tex tidningspapper, men när vi handlar mer på nätet så ökar efterfrågan på förpackningsmaterial. Så olika segment utvecklas olika, men på totalen så växer förbrukningen av papper, säger Lotta Lurå, vd och koncernchef på skogsindustrikoncernen Södra, i Prylberget.

Blir vi bättre eller sämre på att återvinna papper när vi förändrar våra beteenden? Bea Szenfeld är modedesignern som jobbar med det oväntade modematerialet papper.

– När jag jobbar med papper försöker jag till 99,9% använda återvunnet papper. Det finns otroligt mycket papper runt omkring oss som vi bara slänger på slentrian. Mycket kan vi återbruka, säger Bea Szenfeld i Prylberget.


Min förhoppning inför framtiden är att vi ska återanvända mer papper. Varenda liten smula ska tillbaka in till återvinningen.

– Bea Szenfeld, modedesigner, i Prylberget


Vad är mest hållbart – känslan eller förnuftet?

Det kan vara lätt att tänka att vi har större möjlighet att konsumera mer hållbart om vi tänker med förnuftet snarare än känslan. Men skulle planeten må bättre om vi handlade rationellt hela tiden? Finns det kanske olika former av rationellt tänkande?

– Problemet med rationalitet är att den kan vara lokal. Det som är rationellt, här och nu, är inte rationellt sett ur hela Sveriges eller Europas synpunkt. Madonna lär till exempel upp alla som jobbar med henne att det bara är en sak som är viktig: hennes tid och hur den används. Det är det som är rationellt, att hålla ner användningen av hennes tid. Så sett från firmans horisont kan det då vara rimligt att använda en privatjet, då spar vi ju tid, men sett från planetens horisont så är det ju nödvändigtvis inte rimligt, inte alls, säger Kjell A Nordstöm i Prylberget.

Följ med när Robin Paulsson och Katarina Graffman guidar oss i hållbar konsumtion

Inspireras av Lovisa Burfitts och Bea Szenfelds lifehacks för ett hållbart liv

I Prylberget får vi ta del av inspirerande lifehacks med tips på hur vi kan förändra våra beteenden för att bli mer hållbara konsumenter. Här tipsar illustratören Lovisa Burfitt om hur vi kan skapa fina girlanger till kalaset av gamla teckningar.

“Berätta för dina lokala loppisar vad du är intresserad av”

Modedesignern Bea Szenfelds lifehack handlar om att tipsa sina lokala loppisar och second-handbutiker om vad vi är intresserade av att handla. Se hela tipset i videon nedan.

Vad är det som styr din konsumtion?

Det är inte lätt att vara en hållbar konsument i ett samhälle där det blivit allt billigare och enklare att handla mat, kläder och prylar. Men med kunskap och reflektion kommer man långt. Därför har vi tagit fram sex veckoutmaningar – en till varje avsnitt av Prylberget – som ger kunskap och verktyg på vägen mot en mer hållbar konsumtion. Välj ditt nästa steg här nedan!

Minskat matsvinn och smarta matstrategier för en hållbar vardag
Hållbar klädkonsumtion börjar med shopping i din egen garderob
Vad säger dina prylar om trender?
Släpp din skam och gör det du kan – en hållbar framtid väntar på dig
Gör både känslan och förnuftet till dina bästisar och bli en hållbar konsument
Säg hej då till slit-och-släng och låt mobilen bana väg för en mer hållbar konsumtion

Du vet väl att du också kan arbeta med Prylberget i en studiecirkel eller som grupp? I handledningen finns allt du behöver för att komma igång.
Ta mig till Prylbergets studiehandledning!

Similar Posts