Hej där, Staffan Götestam!
Berättarrösten i UR:s nya animerade serie Humlan Djojj förklarar varför det är viktigt att prata med barn om klimatet.
Foto: Carla Orrego Veliz
Hej där Staffan Götestam, dramatiker som gör berättarrösten i Humlan Djojj, en ny serie om en liten humla och hans vänner på äventyr i naturen. Hur känns det att Humlan Djojj äntligen är här?
— Det är ju fantastiskt roligt! Jag hoppas att publiken kommer att ha stor glädje av den här serien.
Humlan Djojj kommer finnas både som animerade avsnitt och radioprogram på UR Play. Vad mer har programmet att bjuda på?
— Det ger en möjlighet att prata med barn om miljön på ett roligt och fantasifullt sätt, utan att det blir otäckt. Den handlar också om solidaritet och vänskap, att man ska hjälpa varandra, inte stjälpa varandra. Både föräldrar och förskolepedagoger kan använda serien för att starta samtal med barnen om alla dessa ämnen.
Varför är det viktigt för barn att lära sig om naturen?
— Vi står inför många stora utmaningar kring klimatet och miljöförstöring. Det kan kännas svårt att prata med barn om allt det otäcka kring det. Man ska vara försiktig med att skrämma upp dem med att jorden står inför en klimatkatastrof, det är de för små för att riktigt förstå.
— Istället kan man börja i det lilla formatet hos de minsta individerna på jorden, till exempel en liten humla. Humlor ser till att det växer nya blommor och växter, att det kommer nya äpplen på träden till hösten. Vad skulle då hända om humlan inte fanns? Pollinering kan låta som en liten fråga, men det är avgörande för hela ekosystemet. Humlan Djojj kan hjälpa barnen att förstå det, och varför humlor och andra insekter är viktiga för naturen.
På vilka andra sätt kan man inspirera barn kring klimatfrågan?
—Det finns mycket vi kan göra för miljön och framförallt som barn kan göra på ett roligt sätt. Om man vill hjälpa bin kan man bygga ett litet bi-hotell där de kan bo. Man kan låta bli att klippa gräsmattan och istället plantera blommor, då får vi många humlor och andra insekter som pollinerar.
Vad hoppas du allra mest på inför premiären av Humlan Djojj?
— Att barnen ska tycka att det är en rolig och spännande serie! Avsnitten är väldigt livfulla både i färger och uttryck, karaktärerna har inte bara prickar till ögon utan Djojjs ögon är levande, nästan som på en människa. Jag hoppas också att föräldrar ska titta på programmet tillsammans med barnen och tycka att det är kul. Sen får man med det här miljötänket lite på köpet.
Du har ju läst in berättarrösten för Humlan Djojj. Sitter du på några bra tips för när man ska läsa högt för barn?
— Man ska läsa lugnt och stilla, inte ha för bråttom utan stanna upp och tänka på vad texten betyder. Om det kommer karaktärer som är djur kan man försöka härma dom och ge dem lite olika röster. Hur låter en hackspett, eller ett nervöst litet bi? Det tycker barn är väldigt roligt och gör det lättare för dem att se de olika figurerna framför sig. Att gestalta, det är mitt bästa tips!