Hitta hållbarheten med dina elever

Hållbar utveckling är en av vår tids största utmaningar. Därför satsar vi nu stort på att stötta dig som lärare!

Vi satsar nu stort på att stötta dig som lärare att göra det enkelt och inspirerande att jobba med hållbar utveckling i dina ämnen, i ditt klassrum och tillsammans med dina elever. För samtidigt som hållbar utveckling är en stor utmaning så rymmer det också stora möjligheter – att tänka nytt, lära nytt och upptäcka nya saker – om oss själva, vår roll i ekosystemen och hur vi tillsammans kan skapa en hållbar framtid. 

På UR Play har vi därför tagit fram ett helt paket för dig som lärare med lärorika serier om hållbar utveckling och Agenda 2030, från förskola hela vägen upp till högstadiet. Upptäck program som Galonisarna, Odlingen, Uppdrag framtid och En komikers utsläpp.

Genom våra program och lektionsupplägg kan du och dina elever fördjupa er i de tre dimensionerna av hållbar utveckling – ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Våra serier är alltid kopplade till läroplanerna.

Nya tider ger nya berättelser

För att skapa en hållbar framtid behöver vi inte bara ställa om vårt sätt att leva, utan kanske också börja fundera på hur vi ser på världen. Vilken är min roll i ekosystemen och hur påverkar jag min närmiljö? Hur kan jag ge tillbaka till jorden, skogen och haven samtidigt som jag äter, tränar eller planerar en lektion? Vad händer genom mig och hur kan jag leva mer i samklang med naturen?

Uppdrag framtid (för åk F-3) får vi följa miljöhjältar från hela Sverige som engagerar sig i sin närmiljö på olika sätt. I Tora och skogen (för åk F-3) och Djur som förändrar världen (för åk 4-6) får vi inblick i ekosystem och biologisk mångfald. För vi vet att när vi känner till allt som lever och växer i naturen så är vi också mer rädda om den!

För nyfikna förskolebarn gör vi detta i Galonisarna och de nya säsongerna av Tripp, trapp, träd tv-magasin och radiomagasin.

Hållbarhet en ingång till många ämnen

Hållbar utveckling ger oss en fantastisk möjlighet att prata om saker som rättvisa, demokrati, omsorg om planeten och omsorg om oss själva. Här ryms ingångar till källkritik, historia, urfolks traditionella kunskaper, innovation, psykologi och mycket mer.

Genom våra program vill vi öka elevernas kunskaper inom hållbar utveckling och bidra till en djupare förståelse för komplexa samband, en förståelse för hur allt på vår planet hänger ihop. Vi vill också bidra till att stärka elevernas handlingskompetens.

Mobilens verkliga pris (åk 7-9) får vi följa hur tillverkningen av en mobil påverkar människor och miljö på sätt som vi kanske inte alltid tänker på. Ett tankeväckande och ögonöppnande program som är ett av fyra som vi tagit fram för högstadiet. Här hittar du också Sårbara platserVad är hållbar utveckling och En komikers utsläpp.

Inspirerande lektionsupplägg

Hållbar utveckling är som gjort för ämnesövergripande arbeten, men vi vet att det ibland kan vara svårt att få till i praktiken. Vi vet också att det kan kännas överväldigande att fånga upp klimatångest och skapa hopp när vi själva inte vet var vi ska börja. Därför har vi tagit fram pedagogiskt material till nästan alla våra program med inspirerande lektionsupplägg som stärker lärandet och syftar till att ge fakta, hopp och framtidstro. Från lokalt till globalt, från produktion till konsumtion, från utmaningar på samhällsnivå till lösningar på individnivå.

Genom att utgå från våra lärarhandledningar och arbetsblad kan du enkelt kombinera de tre dimensionerna av hållbar utveckling i din undervisning. Här finns kopplingar till de globala målen och kursplanerna. Här finns också begreppslistor, förslag på diskussionsfrågor och övningar som uppdrag, rollspel och fördjupningsuppgifter.

Missa till exempel inte handledningarna till Galonisarna (för förskola), Uppdrag framtid (för åk F-3) och Lära leva hållbart (för åk 7-9).

Och om du är lärare i årskurs 1-3 i höst – missa inte höstens stora aktivitet Klimatkompis!

Du vet väl om att du kan hålla dig uppdaterad på nya program och pedagogiska resurser från oss via våra nyhetsbrev? Anmäl dig här!

Similar Posts