Humor möter litteratur i UR:s nya bokklubb
Hur får man fler unga män att läsa böcker? Enligt SCB öppnar 46 procent av alla killar i Sverige aldrig en bok på sin fritid. I Poeter och analfabeters bokklubb tar UR sig an frågan på ett helt nytt sätt – genom att låta tre av Sveriges mest tongivande komiker prata litteratur på sina egna villkor.
David Druid, Ahmed Berhan och Branne Pavlovic bildar en oväntad men självklar bokklubb, där varje avsnitt kretsar kring ett nytt tema – från fantasy och biografier till humorböcker och poesi. I varje program bjuder de in en känd gäst som delar med sig av sina perspektiv på böcker, läsning och livet däremellan.
Bakgrunden till programmet är tydlig. Statistik från SCB visar att 46 procent av killar i Sverige aldrig öppnar en bok på sin fritid. Samtidigt saknas ofta forum där unga män får möjlighet att prata om läsning på ett sätt som känns relevant för dem. Poeter och analfabeters bokklubb vill utmana den bilden och skapa ett nytt samtalsrum – på egna villkor.
Resultatet är ett program som kombinerar personliga berättelser, oväntade boktips och frispråkiga samtal – med mycket humor, men också med en stark vilja att bredda bilden av vad läsning kan vara.
En bokklubb på egna villkor
I stället för att utgå från den klassiska bokcirkelns upplägg, närmar sig Poeter och analfabeters bokklubb litteraturen på ett sätt som speglar vännernas egen relation till läsning. Ahmed Berhan och Branne Pavlovic är hängivna läsare, medan David Druid sällan öppnat en bok sedan skoltiden. Genom att dela med sig av favoritböcker och samtala kring olika genrer försöker de Ahmed och Branne locka med sig David – och i förlängningen fler.
– Ahmed och Branne försöker desperat få mig att läsa en bok genom att prata om sina favoritböcker i olika genrer. Om de lyckas får man väl se, säger David Druid.
Tonläget är fritt och filterlöst, men alltid med ett tydligt engagemang för litteraturens kraft.
– Om programmet inspirerar till att en person väljer att läsa en bok eller starta en bokklubb så har vi lyckats, säger Branne Pavlovic.
Samtidigt finns det gott om utrymme för humor och självdistans.
– Den här podden kommer revolutionera litteraturvärlden på samma sätt som minidisken revolutionerade musikbranschen. Tänk dig Babel, fast lite mer åt Babblarna, säger Ahmed Berhan.
Gäster, genrer och boktips
I programmet medverkar en lång rad välkända gäster som bidrar med egna perspektiv, erfarenheter och boktips. Bland andra medverkar David Sundin, Kodjo Akolor, Magnus Betnér, Andreas Norlén, Olof Lundh, Martin Mutumba, Victor de Almeida och Patrik Arve.
Avsnitten släpps i både video- och poddformat och finns tillgängliga på UR Play, SVT1, SVT Play, YouTube och Spotify. Säsongen består av åtta avsnitt med olika teman och gäster:

Fint eller fult med David Sundin
Avsnitt 1
David Sundin, programledare och barnboksförfattare, gästar bokklubben. David Druid, Branne Pavlovic och Ahmed Berhan slänger sig med fina ord och tar upp den ständigt brännande frågan om ”fin” och ”ful” litteratur. När Branne var 14 år tipsade hans mamma honom om boken ”Bröderna Karamazov” för att hjälpa honom hantera sina tvivel kring Guds existens. Ahmed slår ett slag för Kalle Anka-pocketen.

Sci-fi och fantasy med Kodjo Akolor
Avsnitt 2
Kodjo Akolor, programledare och komiker, delar med sig av sin kärlek till fantasy och vad som gör en riktigt bra fantasybok. Enligt honom spelar omslaget stor roll – ju mer påkostat, desto bättre bok. Tillsammans med Branne Pavlovic, Ahmed Berhan och David Druid utforskar han skillnaderna mellan science fiction och fantasy. Spoiler: det handlar om svärd!

Biografier med Victor de Almeida
Avsnitt 3
Victor de Almeida berättar om sin självbiografi och sitt liv som heroinmissbrukare. Han delar också sin fascination för ”Grundbulten”, boken han läst 90 gånger, som bygger på Lasse Strömstedts erfarenheter av att sitta i fängelse. Bokklubbens medlemmar Ahmed Berhan, Branne Pavlovic och David Druid diskuterar biografier av gitarristen Slash och komikern Steve Martin. Dessutom: Kan man träna med böcker?

Humor med Magnus Betnér
Avsnitt 4
Komikern Magnus Betnér har över tusen böcker i sin bokhylla, men inte en enda humorbok. Är det ett tecken på att skriven humor helt enkelt inte fungerar, eller letar han bara på fel ställen? Branne hyllar den 600 år gamla boken ”Don Quijote” och Ahmed berättar om ”Stå-upp!” – en bok om och av svenska ståuppkomiker. Magnus tipsar i stället om en biografi om företagsledaren Ivar Kreuger. Den innehåller inte mycket humor, däremot är det en bra berättelse.

Film vs bok med Olof Lundh
Avsnitt 5
Sportjournalisten Olof Lundh lyfter fram filmen ”Tigrar” som bygger på boken ”I skuggan av San Siro” som han menar är både en fantastisk bok och film. Bokklubbens fasta medlemmar, David Druid, Ahmed Berhan och Branne Pavlovic, diskuterar olika böcker som blivit film eller tv-serie. De pratar också om det spektakulära i att David Druid har gjort en filmroll i en Hollywoodfilm. Inte mindre än i ”The girl with the dragon tattoo”.

Deckare och true crime med Patrik Arve
Avsnitt 6
Artisten Patrik Arve gästar bokklubben för ett samtal om deckare, true crime och kriminalhistorier. Alla är överens om känslan av en riktigt bra läsupplevelse. Samtalet rör sig från verkliga brottsberättelser till Patriks många tatueringar – där favoriten föreställer patafysikern Alfred Jarry. Bokklubbens medlemmar utmanas både intellektuellt och fysiskt, och mötet avslutas med en tävling i discgolf.

Poesi med Andreas Norlén
Avsnitt 7
Andreas Norlén, Riksdagens talman, gästar bokklubben och pratar poesi med Ahmed Berhan, David Druid och Branne Pavlovic. Han menar att det finns en dikt för nästan varje tillfälle. Han läser gärna poesi för sin fru, använder det i sina tal och har till och med satt ihop en egen diktsamling. Branne läser Bob Hanssons ”Halleluja liksom”, medan Ahmed hävdar att även låttexter kan vara poesi och väljer att läsa Lil Waynes ”Lollipop”.

Självhjälpslitteratur med Martin Mutumba
Avsnitt 8
Martin Mutumba, före detta fotbollsspelare och rappare, gästar bokklubben. Panelens stadigvarande medlemmar, David Druid, Ahmed Berhan och Branne Pavlovic, pratar om Neil Strauss bok ”Spelet” som är en självhjälpsbok i konsten att ragga, men som ingen vill erkänna att de läst. Branne har med sig filosofi, Ahmed har med sig praktik, men framförallt har Martin Mutumba med sig boktips.