Medier i fokus i UR:s nya podd Fabriken
UR:s nya podd “Fabriken” leds av programledaren Soraya Hashim och hennes sidekicks Johan T Karlsson, Karin Winther och Johannes Selåker. Varje vecka fördjupar de sig i aktuella ämnen kopplade till medier, kommunikation och digital utveckling.
Fabriken riktar sig till alla som är nyfikna på media, kommunikation och tech och hur utvecklingen inom dessa områden påverkar oss ur ett mänskligt perspektiv. På gästlistan står allt från filosofer och psykologer till säkerhetsexperter och innovatörer som bidrar med kunskap och sätter ämnet i kontext.
– De här ämnesområdena är så integrerade i vårt liv och har effekt på oss vare sig vi vill eller inte. Jag vill veta på vilket sätt de gör avtryck i vår självbild och våra relationer. Både det positiva och det negativa, säger Soraya Hashim, programledare.
UR:s satsning på mediekunnighet (MIK)
I UR:s uppdrag ingår att bidra till att lösa viktiga samhällsutmaningar. En av de samhällsutmaningar UR fokuserar på att vara med och lösa är ökad mediekunnighet. I ett samhälle där allt fler aktiviteter och diskussioner sker digitalt är mediekunnighet väsentligt för att både kunna navigera i vardagen och att själv kunna uttrycka sig genom att skapa innehåll i olika medier. Ett inkluderande, demokratiskt samhälle bygger på välinformerade, engagerade, reflekterande, kompetenta och medvetna medborgare.
Programförslag om du gillar Fabriken
Seniorsurfarna
Säsong 3
Nu lämnar Seniorsurfarna livet på landet och flyttar till stan. Momenten den här gången är huvudsakligen inriktade på digital delaktighet: hur kan vi göra våra röster hörda online? Och hur kan vi använda internet för att stärka demokratin?
Hjärta och hjärna
Säsong 4
Podd med psykolog Jenny Jägerfeld och komikern Jonatan Unge som synar olika påståenden. Med hjälp av vetenskapen kommer de fram till om det är sant, falskt eller mittemellan. Kan rädsla verkligen smitta? Är hämnden ljuv? Och vill vi kanske rent av bli lurade?
Algoritmen
Säsong 7
Internet berör oss i allt, från maten vi äter till relationerna vi skapar, och dessutom i det mesta vi gillar att se, spela, läsa och lyssna på. Här utforskar vi de synliga och osynliga mönster och formler som driver våra online-liv, och väver oss samman med internet.