Ny dramaserie från UR skildrar unga mäns psykiska hälsa
Hur mår unga män idag? Hur påverkar normer deras sätt att uttrycka känslor och söka hjälp? UR:s nya dramaserie Alla andra kan dra åt helvete tar upp dessa frågor genom en gripande berättelse om vänskap, lojalitet och mörka hemligheter på ett studenthem.
Serien Alla andra kan dra åt helvete följer Ossian, en introvert kille som flyttar till Uppsala och snabbt blir vän med den utåtriktade Liam. När de hittar en gammal DV-kamera med inspelningar från 2005 dras de in i en berättelse om Jonas, en före detta student som lämnat spår efter sig. Genom parallella tidslinjer vävs dåtid och nutid samman och utforskar hur psykisk ohälsa kan påverka unga män på olika sätt.
– Vi killar är ofta dåliga på att prata om hur vi mår, och det gör oss ensamma i våra känslor. Jag hoppas att den här serien kan inspirera fler unga män att våga öppna upp för varandra, säger Mustapha Aarab som spelar Liam.
Bakom serien står Andreas Öhman och Daniel Sawka, som både skrivit manus och regisserat. De har hämtat inspiration från egna erfarenheter av att bo på elevhem och de normer som kan göra det svårt för unga män att prata om sitt mående. Serien tar upp teman som identitet, psykisk hälsa och vänskap, ämnen som är högst aktuella i dagens samhälle där unga män fortfarande är underrepresenterade i samtal om mental hälsa.
Forskning visar att unga män ofta drar sig för att söka hjälp vid psykisk ohälsa, vilket kan leda till ensamhet och allvarligare konsekvenser. Genom att spegla dessa teman på ett engagerande och lättillgängligt sätt vill Alla andra kan dra åt helvete bidra till ökad förståelse och öppnare samtal – både i klassrummet och i hemmen.