Ny säsong av Vilken historia!
Vilken historia! är äntligen tillbaka med en ny säsong! Emma Molin guidar elever i årskurs 4–6 genom Sveriges historia – från vikingatiden till 1800-talet – med fartfyllda fakta och en stor dos humor.
Vilken historia! är ett humorprogram som presenterar avgörande epoker i svensk historia, denna gång om vikingatiden, medeltiden, och 1800-talet. Återvänder gör Emma Molin i rollen som filmregissören som försöker göra historisk långfilm med sin trogna assistent Vanessa Möller. För att lyckas bra måste de lära sig allt om hur dåtidens människor levde, vad de åt, och hur de såg ut.
– En utmaning under inspelningarna var Christoffer Nordenrots riddarrustning, som krävde två kostymörer och var hopplös att röra sig i. Det måste varit bökigt att vara riddare under medeltiden, säger Kristian Dahl, producent och regissör.
Täcker hela historieämnet för åk 4–6
I åtta nya avsnitt blandas historiska fakta med humoristiska personporträtt av tidsepokernas viktigaste figurer, som Heliga Birgitta, Fredrika Bremer, drottning Margareta och Karl XIV Johan. I rollistan finns bland andra Eric Stern, Alfred Svensson, Susanne Thorson, Sofia Rönnegård, Maria Sundbom, Christoffer Nordenrot, Ann Petrén, och Jaques Karlberg.
– Med den nya säsongen av Vilken historia! täcker vi upp hela mellanstadiets historieundervisning, allt från vikingatiden till slutet av 1800-talet. Det känns mäktigt!, säger Julia Hirasawa, projektledare på UR.
Vilken historia! finns att streama på UR Play och sänds även på torsdagar i SVT Barn fram till den 27 mars.
Se första avsnittet av Vilken historia! på UR Play!
Lärarhandledning till Vilken historia!
Vilken historia! utgår från det centrala innehållet i kursplanen för historieämnet i årskurs 4–6 i Lgr22, och täcker Sveriges historia från vikingatiden till sent 1800-tal. Till hela serien finns även en lärarhandledning och arbetsmaterial som går att hitta på UR Play.
I handledningen gör vi nedslag i varje epok och berättar om människors levnadsvillkor, framträdande historiska personer men även om viktiga händelser. Varför hände det som hände, vilka var orsakerna och vad blev konsekvenserna? Till detta medföljer diskussionsunderlag och övningar för varje avsnitt och epok.