Uppdrag AI – Kan tekniken forma vår framtid?
AI är inte längre framtiden – den är här och förändrar världen omkring oss. I UR:s nya program “Uppdrag AI”, tar programledaren Torbjörn Averås Skorup med oss på en spännande resa för att utforska AI:s möjligheter, risker och etiska dilemman.
I “Uppdrag AI” får vi följa Torbjörn när han testar och granskar AI-teknikens möjligheter – och begränsningar. Med hjälp av experter och egna experiment undersöker han hur AI fungerar, från maskininlärning till generativa system. Han skapar även en AI-klon av sitt 17-åriga jag, Klonbjörn, för att utforska teknikens kreativa och personliga gränser.
AI:s påverkan på arbetslivet och framtidens yrken
AI förändrar snabbt arbetsmarknaden, och Torbjörn undersöker vilka jobb som hotas och vilka nya som kan uppstå. Han testar AI:s kreativa potential genom att låta tekniken skapa en film och skriva manus till hans ståupp-gig, vilket ger en unik inblick i hur AI kan komplettera mänskligt arbete – och vikten av att ge tydliga instruktioner till AI-verktyg, så kallade “prompter.”
Etiska överväganden och AI:s begränsningar
Med stor nyfikenhet men också kritisk blick granskar “Uppdrag AI” de etiska aspekterna av tekniken. Torbjörn testar att dejta en AI-bot och upptäcker den reglering som är framtagen för att skydda användare. Programmet lyfter även frågor om AI:s användning i maktsyfte, från spridningen av deepfakes till dess roll inom krigföring. Hur mycket inflytande kan och bör AI ha? Programmet syftar inte bara till att öka kunskapen om AI utan även att väcka viktiga frågor om dess plats i vårt samhälle och dess potentiella roll i framtiden.