Bokmässan med UR Play

UR sänder från Bokmässan 2024 – fokus på skolans utmaningar

Den 26-29 september 2024 sänder UR Play en rad inspirerande seminarier från Bokmässan i Göteborg, särskilt riktade till lärare och skolpersonal. Årets tema fokuserar på digitalisering, framtidens utbildning och läsningens betydelse.

Med kända namn som skolminister Lotta Edholm, författaren Alastair Reynolds och den ryska journalisten Michail Zygar som på olika sätt kommer att utforska aktuella frågor som AI:s roll i skolan, den pågående läskrisen och yttrandefrihet i en global kontext.

Bokmässan bjuder även på intressanta samtal om pedagogers roll i klassrummet, och hur vi kan skapa en bättre lärmiljö där både lärare och elever kan växa. Seminarierna erbjuder en blandning av forskning, inspiration och konkreta exempel för att stärka undervisningen och inkludera alla i den digitala omställningen.

Låt dig inspireras av ledande experter och kända profiler inom utbildning och kultur. Se seminarierna på UR Play och delta i årets största diskussioner om framtidens utbildning och lärande.

Seminarier på UR Play

Torsdag 26 september:

  • Vad får lärare att trivas och växa i sin yrkesroll? 

Välkommen till ett hoppfullt samtal om hur lärare, tillsammans och med stöd av resurser och forskning, kan utveckla lärarskickligheten och den gemensamma undervisningen. När undervisningsutvecklingen blir ett lagarbete gynnar det både personalens välbefinnande och elevernas resultat. Läs mer hos Bokmässan.

  • Att läsa sig till en ny värld

Läsecirkeln Future-making Academy har utvecklats vid Malmö universitet och korsbefruktar litteratur och forskning på ett helt nytt sätt. Nu sprider sig metoden, bland annat till Sveriges lantbruksuniversitet och Scenkonstmuseet i Stockholm. Välkommen till ett samtal som utforskar hur litteratur och läsning kan samverka med forskning och praktik – och vilken betydelse det har för samhällstransformation. Läs mer hos Bokmässan.

  • “ÄLDRE LÄSER – läs hela livet

ÄLDRE LÄSER – läs hela livet är Läsrörelsens satsning för att främja läsning för och med äldre, och där även barn och unga engageras i läsfrämjande insatser över generationsgränser. Startskottet går på Bokmässan och fortsätter under två år i hela landet. Läs mer hos Bokmässan.

  • Med passion och ritualer i stadens minnesarkiv

Stadens byggnader, gator och torg är ett minnes­arkiv av sten, trä, betong, glas och stål. Men också av kroppsliga och sociala minnen, kollektiva och individuella erfarenheter, rörelser och berättelser. Vad innebär det att vara medborgare i ett sådant arkiv? Läs mer på hos Bokmässan.

  • Att se ner på jorden

Hur har människor skapat utsiktspunkter från ovan för att förstå, kontrollera och uppleva stora mönster i natur och kultur? I det här samtalet ges ett historiskt perspektiv på att se ner på vår planet från rymden med hjälp av författaren och idéhistorikern Staffan Bergwik, aktuell med boken TerranauternaLäs mer hos Bokmässan.

  • Den trevliga staden

Över hela världen fortsätter urbaniseringen. År 2050 kommer städerna att ha dubbelt så många invånare. Men hur ska framtidens stad se ut? Vilka principer ska vara vägledande när människor, bilar, företag och offentliga verksamheter ska konkurrera om samma yta? Och vad krävs för att vi ska trivas i staden? Läs mer hos Bokmässan.

Fredag 27 september

  • Läslistor till hela landet – lösningen på läskrisen?

Sverige står inför en omfattande läskris, men kan lösningen vara så enkel som att erbjuda läslistor till alla skolor och elever? Panelen diskuterar hur gemensamma läslistor kan förbättra läsförståelsen och inspirera unga att läsa mer. Läs mer om seminariet här.

  • Läskrisen = språklig förståelse minus avkodning?

Hur påverkas barns språkliga förståelse när avkodningen, själva mekaniken i att läsa, inte fungerar? Detta seminarium tar upp hur vi kan stödja elever att utveckla både förståelse och avkodning för att undvika den pågående läskrisen. Läs mer om seminariet här.

  • Ett samtal om AI – möjligheter och risker i skolans värld

AI revolutionerar utbildningssektorn, men vad innebär detta för skolans värld? Panelen diskuterar både de positiva möjligheterna och de etiska riskerna med AI i klassrummet. Läs mer om seminariet här.

  • Hämnden är ljuv

En diskussion om hämndmotiv i litteratur och film. Vad säger dessa historier om människans natur och hur har hämnd skildrats genom tiderna? Läs mer om seminariet här.

  • Alastair Reynolds

Den internationellt kända science fiction-författaren Alastair Reynolds är på plats för att prata om sina böcker och dela med sig av insikter om framtiden och människans roll i rymden.Läs mer om seminariet här.

  • Kärlek och kolonialism

Hur har kärleksrelationer skildrats i en kolonial kontext? Panelen tar upp ämnet kärlek i tider av kolonialism och reflekterar över hur dessa teman fortfarande påverkar litteraturen idag. Läs mer om seminariet här.

  • Sápmi och kolonisationen av rymden

Samisk kultur och rymdkolonisation möts i denna unika diskussion som utforskar vad det innebär att kolonisera nya territorier, både på jorden och i rymden. Läs mer om seminariet här.

  • Litteratur i annan form är också litteratur

Vad räknas egentligen som litteratur? Detta seminarium undersöker hur nya format som ljudböcker, digitala verk och visuell litteratur förändrar sättet vi läser och upplever böcker. Läs mer om seminariet här.

Lördag 28 september

  • Michail Zygar

Den ryska journalisten och författaren Michail Zygar diskuterar yttrandefrihet, politik och den nuvarande situationen i Ryssland. En unik möjlighet att få en insyn i Rysslands politiska och sociala klimat. Läs mer om seminariet här.

  • Fakta och science fiction

Hur kombinerar science fiction-genren fakta och fantasi? Författare och forskare diskuterar hur vetenskaplig noggrannhet påverkar science fiction och hur framtidsscenarion skapas. Läs mer om seminariet här.

  • Får majoriteten tolka minoriteten konstnärligt?

Ett viktigt samtal om konst och representation: är det rätt att majoritetskulturer tolkar och representerar minoriteter i litteratur och konst? Seminariet tar upp konstnärligt ansvar och etik. Läs mer om seminariet här.

  • Kulturdiplomat i Ryssland – mitt uppdrag i tider av kris

En inblick i hur det är att verka som kulturdiplomat i Ryssland under rådande politiska spänningar. Panelen diskuterar kulturens roll i diplomati och politiska relationer. Läs mer om seminariet här.

  • Bokmässan – här är ditt liv!

Vi firar Bokmässans historia med en tillbakablick på alla år av kulturella möten och debatter. Gäster som varit en del av Bokmässan delar med sig av minnen och reflektioner. Läs mer om seminariet här.

  • Vad är litteraturkritikens syfte?

En diskussion om litteraturkritikens roll i dagens samhälle. Vad betyder kritiken för författare, läsare och samhället i stort? Seminariet bjuder på insikter från kritiker och författare. Läs mer om seminariet här.

Söndag 29 september

  • Sameproblemet

En djupdykning i den samiska frågan: hur har samernas historia och framtid påverkats av den svenska staten, och vad behöver göras för att förbättra samers rättigheter? Läs mer om seminariet här.

  • Olika generationers dröm om frihet

Generationer har alltid haft olika definitioner av frihet. Här diskuterar en panel av olika åldrar vad frihet betyder för dem och hur detta förändrats över tid. Läs mer om seminariet här.

  • Vad ska vi göra av alla kriminella?

En debatt om kriminalitet och samhällsstruktur: vad gör vi med personer som fastnar i kriminalitet och hur kan samhället bäst rehabilitera dem? Panelen diskuterar möjliga lösningar. Läs mer om seminariet här.

  • Slutet gott, allting gott

Hur ska en berättelse avslutas på bästa sätt? Författare diskuterar konsten att ge läsare ett tillfredsställande slut på en berättelse och hur detta påverkar deras upplevelse av verket som helhet. Läs mer om seminariet här.

  • Ludmila Engquist

Den tidigare idrottsstjärnan Ludmila Engquist berättar om sin karriär och personliga resa. Ett unikt tillfälle att höra en av Sveriges största idrottsprofiler dela med sig av sina erfarenheter. Läs mer om seminariet här.

Similar Posts