UR:s serie fortsätter att ta ungas röster inom idrottsrörelsen på allvar

Nu är det återigen dags för en ny säsong av UR:s populära serie Idrottens himmel och helvete. Serien fortsätter att belysa, granska och diskutera barn och ungas idrottsfrågor.

Foto: Filmriding

I årets säsong av Idrottens himmel och helvete har producenterna och tillika reportrarna Elin Norberg och Niklas Hyland varit runt i hela Sverige och spelat in.

– I säsong fyra har vi bra spridning över landet, över idrotter och över reportage med barn i olika åldrar, berättar Elin Norberg.

Den nya säsongen av Idrottens himmel och helvete tar upp följande frågor inom idrottsrörelsen


Det första avsnittet, När idrotten hjälper eller stjälper, handlar om psykisk ohälsa och idrott.
Alldeles för många barn och unga mår psykiskt dåligt i Sverige,  idrotten är inget undantag. Det här avsnittet belyser när man blir sin prestation och vilka bittra eftersmaker det kan ge. Vi visar också exempel på när idrotten bidrar med ett livsvärde man kanske saknar i skolan eller i det vanliga livet. Här träffar vi Nella som hittade sin väg bort från psykisk ohälsa genom kampsporten.

– I avsnittet pratar vi inte bara om hur idrott kan leda till psykisk ohälsa utan också om hur idrott kan vara vägen ut ur psykisk ohälsa, förklarar Niklas Hyland.

Viktor, 11år, från avsnittet “Idrottsbarn med NPF-diagnos”.

Det andra avsnittet, Idrottsbarn med NPF-diagnos, lyfter hur barn med diagnoser ofta blir utsorterade och bortvalda. Barnen som ingen orkar med, som tränarna tycker är jobbiga, som andra föräldrar bara skäller på och ifrågasätter vad de barn som inte kan lyssna eller förstör för alla andra gör på planen överhuvudtaget.

Den tredje avsnittet, Idrott och kriminalitet, handlar om hur olika typer av kriminalitet kan förstöra ungdomars glädje till sin idrott. När det trygga rummet förvandlas en farlig plats.

Avsnitt 4, Ytorna som gör oss aktiva, tar upp att det kanske är lätt att tro att Sverige är överfullt av idrottsarenor och möjlighet till organiserad idrott. Så är det inte för alla barn och unga. Det finns också en tendens att ha en övertro till konstruerade idrottsanläggningar, men ibland är det så enkelt att det bara gäller att värna spontanidrottsytorna som gör oss aktiva. 

Avsnitt 5, Segregation och inkludering, tar upp frågor som rör hur integration, rasism och utanförskap avspeglar sig i idrottsvärlden.

Elaf Ali, journalist och författare, fick inte idrotta för sin pappa som barn och nu berättar hon om sitt arbete mot hedersnormer i seriens femte avsnitt.

– Här är det så tydligt att i de så kallade utanförskapsområdena så är det unga tjejer som idrottar absolut minst, berättar Elin Norberg.

I det sista avsnittet, När idrotten försvinner, bjuds det på reportage från Ångermanland och Jämtland. På landsbygden kan det vara svårt att få tag i tränare och utbudet av idrotter att välja på är begränsat.

Till varje avsnitt finns det även för denna säsong flera pratstartare – korta avsnitt ur programmen som är tänkta att användas av idrottsrörelsen tillsammans med seriens studiehandledning.

Streama alla avsnitt av i den nya säsongen av Idrottens himmel och helvete på UR Play

Alla avsnitten i serien och alla pratstartare finns publicerade på UR Play och serien sänds i SVT1 kl. 22.30 med start den 6 april.

Similar Posts