Min ångest och jag - en serie om psykisk ohälsa

UR:s serie ”Min ångest och jag” belyser viktiga frågor om psykisk ohälsa

I “Min ångest och jag” får vi följa välkända svenskars personliga resa genom psykisk ohälsa.

Öppet och ärligt berättar Viktor Frisk, Marianne Mörck, Linus Thörnblad och Loui Sand om hur bipolaritet, utmattningsdepression, könsdysfori och ensamhet har påverkat deras liv. ”Min ångest och jag” visar hur psykisk ohälsa kan drabba alla och att det finns hjälp att få.

De öppenhjärtiga profilerna tar oss med på en resa genom mörka tider. Men beskriver också hur de har funnit styrka och strategier för att hantera sin ångest. Deras berättelser tjänar som viktiga påminnelser om att ingen är ensam i sin kamp. Samt att det finns hopp, oavsett vilka utmaningar vi står inför.

– Jag har talat öppet om min psykiska hälsa tidigare, men inte på det här sättet. Att prata med min sambo och mina föräldrar om mina och deras erfarenheter var både fint och tufft, men också välbehövligt. Om det är en sak jag vill förmedla till den som brottas med psykisk ohälsa är det detta: du är inte ensam, säger Viktor Frisk.

Minska stigmat kring psykisk ohälsa

Med serien “Min ångest och jag” vill UR öka medvetenheten och minska stigmat kring psykisk ohälsa. I varje avsnitt belyser serien en rad utmaningar som människor kan möta i sina liv. Såsom ångest, ensamhet, depression, könsdysfori och självmordstankar. Tittarna får också en fördjupad förståelse för huvudpersonernas diagnoser och deras komplexa livssituationer genom psykiatrikern Anders Hansens expertis.

– Denna serie lyfter viktiga frågor om psykisk ohälsa, och skapar igenkänning och förståelse. Den visar att man inte är ensam, och uppmuntrar till öppenhet och att våga söka hjälp. Min förhoppning är att ”Min ångest och jag” bryter stigma och bygger broar av empati och medmänsklighet, säger Carina Carlsson, exekutiv producent på UR. 

Hjälp mot psykisk ohälsa

Det finns flera organisationer och stödgrupper tillgängliga för den som behöver stöd. Är du en av dem så ska du veta att du inte är ensam och att du kan vända dig till dessa organisationer. Det är viktigt att veta var man kan vända sig för att inte kämpa ensam.

  • Mind: En organisation där man kan ringa, chatta eller maila anonymt. Samt få stöd av volontärer som är utbildade att lyssna och ge stöd.
  • Spes: Spes är en ideell organisation till för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom suicid. De erbjuder stöd och hjälp till efterlevande.
  • RFSL: Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.
  • Suicide Zero: På deras sida Fakta och råd får man lära sig mer om hur man bemöter någon som mår dåligt. Det kan vara svårt att prata med någon som mår dåligt, har tankar på att ta sitt liv eller kanske mist en närstående i självmord. Men att våga prata med den som mår dåligt är livsviktigt.
  • Transsammans: Transammans arbetar för transpersoners rättigheter och skapar förändring genom att stödja, påverka och utbilda. Genom aktiviteter och arrangemang skapar Transammans tryggare mötesplatser för transpersoner och närstående.
  • UMO: En webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.
  • Genid: Ett politiskt, religiöst och ideologiskt obundet nätverk. De flesta i GENIDS nätverk är föräldrar till unga personer som i tonåren plötsligt upplever att de har ett annat kön än deras kroppar visar. Vi stöttar varandra för att kunna vara bra stöd för våra barn.
  • ANOVA: Ett unikt centrum med bred och tvärvetenskaplig kompetens för klinisk utredning och behandling med moderna och effektiva metoder baserade på aktuell forskning inom områdena Andrologi, Sexualmedicin och Transmedicin.
  • BRIS (Barnens rätt i samhället): Ett stöd för barn och unga upp till 18 år som känner sig utsatta eller mår dåligt.
  • Nationell samverkan för psykisk hälsa: En samarbetsorganisation för patient-, brukar- och anhörigorganisationer inom det psykiatriska området.

Organisationer för dig som är pensionär:

  • SPF/senioren: SPF/Seniorerna är en partipolitiskt och religiöst obunden medlemsorganisation som jobbar hårt för att förbättra och göra en skillnad för de äldre i samhället.
  • PRO: Pensionärernas riksorganisation. Som erbjuder mötesplatser för gemenskap, glädje och livslust.
  • SKPF: Ett pensionärsförbund som är öppet för alla, oavsett yrkesbakgrund och som erbjuder en mängd sociala aktiviteter.

Programtips om psykisk ohälsa på UR Play

Dolt under ytan

Har mitt barn en diagnos?

15-åriga Kajsas mamma är orolig eftersom hennes dotter kommer hem sent på kvällarna och inte hänger med i skolan. Hon söker hjälp hos psykologen Martina Nelson. Kajsas koncentrationssvårigheter och destruktiva beteende gör att psykologen misstänker att Kajsa har adhd. 17-åriga Felicias föräldrar går i samtal hos psykologen Agnes Mellstrand för att kunna hjälpa sin dotter som lider av depression och självskadebeteende.

Fatta familjen

Att vara förälder med psykisk ohälsa

Att orka vara förälder samtidigt som man själv mår dåligt är en utmaning. Hur påverkas barn av att ha en förälder som är deprimerad? Kan barnen må bra trots att en vuxen i familjen mår dåligt? Psykologerna Allan Linnér och Malin Bergström ger konkreta råd till föräldrar som mår psykiskt dåligt och pratar om hur små saker kan göra stor skillnad.

Djupdyk

Om psykisk ohälsa

Socionomutbildade Sara är specialist inom psykisk ohälsa. Hon besvarar frågor och förklarar hur man hanterar olika former av psykisk ohälsa som depression och ångest och ger även en inblick i kopplingen mellan döva och psykisk ohälsa.

Se alla avsnitt av Min ångest och jag

Similar Posts