Vad säger dina prylar om trender?
Vi lever i världens trendkänsligaste land. Men knappt har något hunnit slå igenom förrän det är hopplöst daterat. Hur ska vi förhålla oss till trender när vi tänker hållbart?
Vi känner igen dem från alla möjliga platser – budskapen som ska peppa oss att handla mer, förnya oss och byta ut det vi har till nytt. Det är höstens trender, vårens nyheter, nytt år och sommarens måsten till stranden. Vi möter hela tiden reklam som säger att vi behöver konsumera för att hänga med i svängarna. Men varför är det så viktigt för oss att hänga med i trender?
– Det handlar om tillhörighet, att skicka signaler om att vi tillhör samma hemliga sällskap. Det handlar om att skicka signaler att ”jag har koll”, säger trendexperten Stefan Nilsson i Prylbergets avsnitt om prylar, trender och återbruk.
Men varför skiftar trender så snabbt?
– Alla trender gör inte det, men jag brukar säga att en inredningstrend håller i sig kanske 2-3 år, säger Stefan Nilsson, i Prylberget.
Prylbergets veckoutmaning:
Ge dig koll på vad du shoppar
Den här veckan är ditt uppdrag att få ordentlig koll på dina inköp. Vad är det du handlar egentligen? Det kan du ta reda på genom att ha en köpfri vecka eller en vecka där du dokumenterar allt du handlar. När veckan är slut är det dags att reflektera kring dessa frågor:
Mer konsumtion leder till mer avfall
Konsumtionen av inredning och hemtextilier har ökat markant de senaste 20 åren, samtidigt som hemmet blivit en allt större del av vår identitet. Och när trenderna kommer och går så följer konsumtionen, och avfallet, efter. Svenska hushåll uppskattas slänga ungefär 170 000 ton möbler varje år, möbler som egentligen borde gå att återvinna.
– När det gäller prylar och inredning så vill man gärna komma till ett mer cirkulärt system, för de här produkterna har ofta sin miljöpåverkan i själva produktionsfasen, säger Emma Rex, forskare inom cirkulär ekonomi, i Prylberget.
Från linjär till cirkulär ekonomi
I en linjär ekonomi slängs produkterna på soptippen. I en cirkulär ekonomi går inget till spillo. Här återvinns material för att bli nya produkter eller återbrukas på olika sätt. Men vad krävs då för att möbler ska kunna bli en del av en cirkulär ekonomi?
– Ett väldigt viktigt ansvar är att man designar möblerna på ett sätt så att de faktiskt går att återbruka. Att det är bra kvalitet så att de håller, att de kan ändras i funktion, att det är lätt att byta ut reservdelar, att man tillhandahåller reservdelar och att det är lätt för kunden att själv ändra en klädsel, säger Emma Rex.
Är trender alltid något dåligt för människor och miljö?
Om trender driver på vår vilja att konsumera nytt så är det lätt att tänka att det är något negativt, och att det endast är kopplat till en nyköpsnorm. Men måste trender vara dåligt för den som vill bli en mer hållbar konsument?
– Nej, absolut inte! För det kan också vara så att det är trendigt att köpa hållbara saker, tex vintage, second handkläder eller om man köper möbler på antikvitetsaffärer eller ärver osv. Så då kan det ju vara bra ur ett hållbarhets-perspektiv, säger antropologen och programledaren Katarina Graffman, i Prylberget.
Följ med när Robin Paulsson och Katarina Graffman guidar oss i hållbar konsumtion
Inspireras av Isabelle McAllisters och Gert Wingårds lifehacks för en hållbar vardag
I Prylberget får vi ta del av inspirerande lifehacks med tips på hur vi kan förändra våra beteenden för att bli mer hållbara konsumenter. Isabelle McAllister, återbrukskreatör, tipsar om hur vi kan laga porslin på enklaste vis.
“Jag tror att man måste våga stå för någonting”
Arkitekten Gert Wingård vill slå ett slag för att våga släppa trend-ängslan och att använda sig av material som håller över tid. Se hela tipset i videon nedan.
Vad är det som styr din konsumtion?
Det är inte lätt att vara en hållbar konsument i ett samhälle där det blivit allt billigare och enklare att handla mat, kläder och prylar. Men med kunskap och reflektion kommer man långt. Därför har vi tagit fram sex veckoutmaningar – en till varje avsnitt av Prylberget – som ger kunskap och verktyg på vägen mot en mer hållbar konsumtion. Välj ditt nästa steg här nedan!
Du vet väl att du också kan arbeta med Prylberget i en studiecirkel eller som grupp? I handledningen finns allt du behöver för att komma igång.
Ta mig till Prylbergets studiehandledning!