Läsning - Nattkorpen

Vi hjälper dig före, under och efter läsningen

Genom spännande berättelser och engagerande lästillfällen kan barns intresse för böcker och nyfikenhet på läsning väckas.

Högläsning utvecklar och stärker barns läs-, skriv- och talförmåga, ökar deras ordförråd och kommunikationsförmåga. För att aktivt arbeta med högläsning optimeras läsupplevelsen och gör den lärorik och engagerande för barn. Vi har tagit fram en guide med tre steg: Före, under och efter högläsning.

Före läsning 

Välj en bok som är anpassad utifrån ålder, intresse och nivå. Boken ska vara tillräckligt utmanande för att hålla intresset, men inte för svår. 

Skapa gärna en lugn och avslappnad atmosfär för läsningen. En tyst och bekväm plats, som gör det lättare att koncentrera sig och njuta av berättelsen.

Titta på bokomslaget och diskutera vad boken kan handla om. Detta hjälper att aktivera barnets tankar och fantasi innan ni börjar läsa tillsammans.

Om du vet att det finns svåra eller nya ord och begrepp i boken, kan du kort nämna dem och förklara dem innan ni börjar läsa.

Under läsning

Läsning - Nattkorpen

Nattkorpen

Uppläsning

Läs med inlevelse: Använd olika röster och tonfall för att göra berättelsen levande. Variera tempot och låt din röst spegla känslorna i berättelsen. Detta hjälper med att förstå och engagera sig i handlingen.

Ställ frågor: Stanna upp och fråga vad de tror ska hända härnäst eller hur de tror att karaktärerna känner sig. Det stimulerar deras fantasi och hjälper till att utveckla kritiskt tänkande.

Efter läsning

Johan Rundberg – Nattkorpen

Författarintervju

Diskutera berättelsen: Samtala om vad som hände i boken. Att reflektera över berättelsen hjälper till att stärka förståelsen och minnet.

Ställ uppföljningsfrågor: Det kan ge dem möjlighet att tänka kreativt och fortsätta utforska berättelsen i sin egen fantasi. Uppmuntra självständig läsning.

Lyssnandet och språkutvecklingen 

Lyssnandet i sig har många goda effekter på språkutvecklingen i alla åldrar. Det stimulerar fantasi- och föreställningsförmåga, talspråk, ordförråd, berättande och förmåga att utrycka tankar. Att öva sin hörförståelse kan också gynna läsförståelsen. 

Similar Posts