Vi hjälper dig före, under och efter läsningen
Att läsa högt för barn är ett fantastiskt sätt att stötta deras språkutveckling, väcka fantasin och stärka banden mellan barn och vuxen. Här hittar du inspiration till lässtunden i tre steg: före, under och efter högläsningen.
Högläsning utvecklar och stärker barns läs-, skriv- och talförmåga, ökar deras ordförråd och kommunikationsförmåga. Om vi aktivt arbetar med högläsning kan vi göra läsupplevelsen extra lärorik och engagerande för barn. Här nedan hittar du tips i tre steg för hur du kan skapa meningsfulla lässtunder som utvecklar barnets förståelse och nyfikenhet inför läsning.
Före läsningen: Skapa nyfikenhet
Innan ni börjar läsa, sätt tonen för berättelsen. Låt barnet fundera på vad boken kan handla om genom att titta på omslaget och diskutera titeln tillsammans. Denna lilla förberedelse kan hjälpa till att skapa en positiv känsla inför läsningen.
- Skapa en tyst och bekväm plats för läsningen – det gör det lättare att koncentrera sig och lyssna på berättelsen.
- Ställ frågor om omslaget: “Vad tror du att den här boken handlar om?”
- Anpassa bokens svårighetsgrad efter barnets intresse, ålder och nivå så att den är lagom utmanande och engagerande.
Lyssna på berättelserna om Dunne
Tre sagor fulla av vänskap, kärlek och vardagsäventyr. Perfekt för barn 6-9 år.
Lyssna på klassiska sagor av HC Andersen
Upptäck välkända berättelser för alla åldrar om utanförskap, glädje, fantasi och förundran.
Under läsningen: Gör läsningen levande
När du läser högt för barn, ta gärna pauser och ställ frågor för att hålla dem engagerade. Det stärker barnets läsförståelse och gör lässtunden mer levande. Låt gärna barnet ställa egna frågor och skapa ett samtal kring boken. Här är fler tips som passar under läsningen:
- Läs med inlevelse: Använd olika röster för att göra berättelsen mer levande. Variera tempot och låt din röst spegla känslorna i berättelsen.
- Ställ öppna frågor under läsningen: “Vad tror du kommer att hända nu?” eller ”Hur tror du att karaktären känner sig här?”
- Be barnet beskriva vad hen ser på bilderna och koppla texten till bilderna för att förstärka deras förståelse.
Inspireras av uppläsarna i Lässugen
Följ med till den magiska vinden där kända svenskar läser högt för 7-årige Teodor om älskade karaktärer som Mamma Mu, Den underbara familjen Kanin och Storm-Stina. Här finns massor av inspiration till högläsningen!
Streama Lässugen på UR Play
Följ med när David Sundin, Siw Malmkvist, Ahmed Berhan och flera andra kända svenskar väcker lust till högläsning hos både stora och små.
Efter läsningen: Reflektera tillsammans
När boken är slut kan ni prata om vad som hände i berättelsen och vad barnet tyckte om den. Detta skapar en djupare förståelse och ger barnet en chans att bearbeta och uttrycka sina tankar och känslor.
- Ställ frågor som får barnet att tänka tillbaka: “Vad tyckte du bäst om?” eller “Om du var en av karaktärerna, vad skulle du ha gjort?”
- Gör läsningen till en rutin: Genom att läsa tillsammans regelbundet, till exempel varje kväll, kan du hjälpa barnet att utveckla ett intresse för böcker och läsning.
Högläsning stärker lyssnandet
Att läsa sagor och berättelser som väcker barnets nyfikenhet är ett enkelt sätt att utveckla deras ordförråd och förmåga att lyssna. Lyssnandet i sig har många goda effekter på språkutvecklingen i alla åldrar. Det stimulerar fantasi- och föreställningsförmåga, talspråk, berättande och förmåga att utrycka tankar. Att öva sin hörförståelse kan också gynna läsförståelsen.
Lästips i tre steg för 10-12-åringar
Få en känsla för boken genom att titta på en boktrailer
Titta på boktrailern till prisbelönta Nattkorpen.
Lyssna sedan på den dramatiserade uppläsningen
Följ med till år 1880 och en av de kallaste och svåraste vintrarna på länge.
Avsluta med att lyssna på intervjun där författaren berättar om boken
Hör Johan Rundberg berätta om arbetet med Nattkorpen.
Sagor att lyssna på tillsammans
Genom att läsa högt för barn och skapa speciella lässtunder så hjälper du barnet att få positiva läsupplevelser som kommer att följa dem genom livet. På UR Play hittar du massor av tips på sagor och böcker som ni kan lyssna på tillsammans och som passar bra för högläsning.