UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Seriestart. Mena kom med sin familj till Sverige på 1990-talet. Det blev då viktigt för henne att laga den romska maten från Serbien som hon växte upp med. Här lär hon sin dotter Rebecka att laga en av hennes favoriträtter, pherde paprike. Del 1 av 10. UR.
En av Marks favoriträtter är hans moster Chudas takartura, från Ungern. Han tycker att den både smakar fantastiskt och ser vacker ut. Hemma i Chudas kök får Mark äntligen lära sig att laga mosterns takartura. Del 2 av 10. UR.
Hemma hos Jordans familj äter de spenato nästan varje vecka. Jordan åker hem till Marina som visar hur hon gör sin spenato och han får lära sig ett nytt knep som ger den extra god smak. Del 3 10. UR.
Kan man hålla rädsla och stress under kontroll med hjälp av psyket? Sean Ricks har nyligen lärt sig simma och känner skräck för kallt vatten. Nu ger han sig ut på djupt vatten i köldgurun Leigh Ewins spår. Hjärnforskaren Katri Saarikivi följer Sean på färden mot ett extremt stresstest: att dyka under is. Del 2 av 5. UR.
Seriestart. Författaren och översättaren Bengt Pohjanen har översatt Harry Martinsons klassiska Aniara till meänkieli. Hör honom berätta om översättningsarbetet. Rymdeposet Aniara utkom 1956 och är ett epos om människans resa i tid och rum, såväl i inre som yttre mening. Det är också en varning till mänskligheten. Del 1 av 4. UR.
Liv kommer fram till att meänkielistudierna har fört henne närmare den egna familjens historia. Språket känns inte oöverkomligt längre. Hon gör upp en plan för att börja använda språket med farmor på daglig basis för att nöta in ord och fraser. Del 6 av 6. UR.
När Mirja får sin första dotter tar hon ett avgörande beslut. Dottern ska lära sig samiska och de ska prata samiska i hemmet. Det är bara ett problem - Mirja kan inte samiska. Hon måste både lära sig ett nytt språk och strida för sin sak, mitt i vardagens alla utmaningar. Ibland undrar hon, är det värt det? Del 6 av 10. UR.
Helmi, som dyker med snorkel, märker att hon hamnat i grodornas rike där riddare vakar över sina skatter. En konstig gelé visar sig snart vara rom som det föds tusentals grodyngel ur. Del 6 av 10. UR.
En filmad gestaltning av Mecka Linds dikt Fnittret som beskriver en känsla: "Fnittret, som från början är en bubbla i min mage, växer mycket, mycket fort." Del 5 av 10. UR.
Feelgood-litteratur kan också fungera som tröst och trygghet i oroliga tider - till exempel ökade försäljningen av feelgood under coronapandemin. Författarna Emma Hamberg och Jenny Colgan är båda aktuella med feelgood-böcker. Här möts de i ett samtal om kraften i genren. UR.
Hur står det till med barns och ungdomars läsning? Hur ser det ut med läsningen i hemmen och hur påverkar det skolans arbete med läsning? Hur kan man motverka lästappet i tonåren? De här frågorna diskuteras utifrån resultaten i en ny rapport från Lärarstiftelsen. UR.
27 juni 1915 manifesterade över 90 000 kvinnor runt om i landet och krävde att Sverige skulle medla för fred. Jienny Gillerstedt berättar. UR.
16:37
Kunskapskanalen
Samlingen av paradisfåglar på Naturhistoriska riksmuseet är en guldgruva för dagens forskare tack vare modern teknik och genetik. Fåglar som samlades in för länge sedan kan användas för att studera evolutionära processer, artbildning och biodiversitet. Martin Irestedt, docent i zoologi, berättar. UR.
Loppan och Baggis har vinterpicknick med varm choklad och smörgås. Men det är någon som stör lugnet på parkbänken. Del 2 av 10. UR.
Jocelyne Bloch och Grégoire Courtine utvecklar en metod för att man ska kunna gå trots förlamning orsakad av ryggmärgsskada. Vi möter även Étienne Émile Baulieu som arbetar med att ta fram en medicin mot depression och Steven Laureys som gör vetenskapliga studier av olika medvetandestadier. Fransk dokumentärserie från 2022. Del 3 av 4. UR.
Nalle undrar varför folk blir så arga när han fiser. Det är finns så mycket roliga ljud man kan göra med kroppen och att fisa är ju så skönt. Nalle går på restaurang och det hela urartar till en katastrof. Får man fisa hur som helst? Del 3 av 10. UR.
Nalle ska göra en bukett men den blir inte lika fin som han tänkt sig. Han blir arg på blommorna som inte gör som han vill. Och ju argare han blir desto sämre går det. Hur arg får man egentligen bli? Del 4 av 10. UR.
Oscar på Åland har alltid älskat fiske. En gång fick han en gädda som vägde 80 kilo. Idag nappar det otroligt bra men vad gör man när samvetet börjar spela en ett spratt? Del 16 av 20. UR.
Griff utforskar den frusna vildmarken i Manitoba och norra Kanada, och besöker en stad som ibland har fler isbjörnar än människor. Del 4 av 6. UR.
Seriestart. Kathy pratar med gamla vänner om rikedom. Hon träffar den rika affärsmannen Alfie Best och en barnmorska som vann 1 miljon pund på lotto, samt utforskar vår besatthet av att bli rik snabbt. Hon reflekterar också över sin egen relation till pengar och rikedom. Del 1 av 2. UR.
21:00
Kunskapskanalen
Varje vinter beger sig Clement djupt in i Kanadas norra skog för att leva nära naturen. Möt en man som bestämt sig för att livet är för kort för att inte levas på det sätt han drömde om som barn. Kanadensisk dokumentär från 2020. UR.
Vi reser från Nice på Franska rivieran, till klipporna i Digne-les-Bains. Under resan får vi lära oss om allt från olivodling, biodling och hemligheten bakom en god caillette till bergsklättring, ånglok och franska veteranbilar. Brittisk serie från 2022. Del 7 av 9. UR.
Vi möter Bogi Ágústsson som varit nyhetsuppläsare i 40 år och får höra om historien kring Eurovision på Eurovision museet. Sedan går vi på teater och träffar skådespelaren och teaterläraren Sigrún Waage. Del 3 av 6. UR.
Det har blivit sommar och Anders fyller år. Han har tänkt göra en smörgåstårta till sitt kalas och hoppas på många presenter. Madde som har Downs syndrom vill bli fotomodell, men är det möjligt? Del 3 av 6. UR.
23:40
Kunskapskanalen
Följ med på en flodresa som tar oss genom delstaten New Yorks fantastiska naturlandskap. Resan startar i bergsmassivet Adirondackerna och avslutas vid Frihetsgudinnan, där vi kryssar förbi staden New Yorks skyskrapor. Kanadensiskt reseprogram från 2020. Del 5 av 6. UR.
Jämställdhet har blivit en av de viktigaste frågorna för FN. Ändå har 90 procent av världens länder minst en lag som diskriminerar kvinnor. Del 5 av 6. UR.
Seriestart. Runt 100 000 människor i USA fick hjälp av "Nätverket för slavarnas frihet" för att fly mot sin frihet. Med hjälp av arkeologi och modern teknik får vi lära oss mer om färdvägarna, platserna och människorna bakom nätverket. Kanadensisk serie från 2022. Del 1 av 4. UR.