UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Nicolas har uppfunnit en familjeklocka. Kelvin förklarar vad man ska göra med gamla kläder som blivit för små. Testgruppen får känna på något blött och kladdigt. Del 9 av 10. UR.
Trucker vill köpa de snygga raggartärningarna som finns på Mattemackens reklamaffisch, men tärningarna på affischen är förminskade. Skalan är 1:10. Vad betyder det? Del 15 av 16. UR.
Seriestart. Som liten vågade Cesilie Andreassen inte drömma om att spela på ett fullsatt Lerkendal. Men nu kan fotbollsdrömmen bli verklighet. Del 1 av 5. UR.
Vad ska de förbereda för lekar till festen? Hoppa längd passar bra för båda, men ska man landa i vatten eller sand? Nu blir det riktigt svårt. Håkan, som är en kanin, kan inte simma alls. Och om Berit, som är en groda, får fullt med sand på huden kan hon inte andas. Del 3 av 5. UR.
Håkan och Berit ska ha fest. Men var ska de duka och vilka ska de bjuda? Håkans vänner är små däggdjur och Berits vänner är grod- och kräldjur. Finns det någon plats som passar både Håkans och Berits vänner? Och varför vill de inte bjuda huggormen och räven? Del 4 av 5. UR.
15:00
Kunskapskanalen
Vad betyder avunden - en gång kallad den kallaste synden - för oss idag? Leder vår syndiga lättja till de avfallsberg där våra knappt använda saker dumpas? Ola Sigurdson, professor i tros- och livsåskådningsvetenskap, och Lynn Åkesson, professor emerita i etnologi, diskuterar dödssyndernas relevans i dag. UR.
15:37
Kunskapskanalen
När en späckhuggare flöt iland på den svenska västkusten öppnade sig ett gyllene tillfälle för biologer från Naturhistoriska riksmuseet att lära sig mer om världens största delfin. Här visar och berättar intendent Daniela Kalthoff och marinbiolog Linnéa Cervin vad som har hänt med späckhuggaren och vilken kunskap de kan få från fyndet. UR.
16:07
Kunskapskanalen
Väck låg- och mellanstadieelevernas upptäckarlust med NO-experiment som bygger på saker som de flesta har i sin närhet. Med is, karamellfärg, pet-flaskor, pappersraketer, aluminiumfolie och andra vardagsföremål demonstrerar läromedelsförfattaren Hans Persson försök som kan inspirera såväl lärare som barn. UR.
Det är exakt ett år tills Rafael och Ninni ska gifta sig. Renoveringen av den gamla folkskolan är i full gång. Rafael ska såga ett dörrhål i väggen men motorsågen går sönder. Det läcker från taket och alla fönster måste repareras. Vad gör man när man börjar gå varandra på nerverna mitt i en renovering? Del 2 av 8. UR.
17:20
Kunskapskanalen
Följ med på en flodresa som tar oss genom delstaten New Yorks fantastiska naturlandskap. Resan startar i bergsmassivet Adirondackerna och avslutas vid Frihetsgudinnan, där vi kryssar förbi staden New Yorks skyskrapor. Kanadensiskt reseprogram från 2020. Del 5 av 6. UR.
Sanne är ensam och förtvivlad, och det börjar gå dåligt i skolan. Del 4 av 7. UR.
Te Rau bor i Christchurch på Nya Zeeland. Hans föräldrar lever inte tillsammans så han alternerar mellan två hem och vägen till skolan varierar. Te Rau är maorier, och på vägen till skolan talar Te Rau om vikten av att maoriernas kultur och språk respekteras och bevaras. Del 18 av 25. UR.
Varje dag följer tolvåriga Valerias mamma med henne till skolbussen som går till privatskolan. Valeria vet att alla barn inte har råd att gå i privatskolor. Del 19 av 25. UR.
20:00
Kunskapskanalen
I samband med byggandet av järnvägen HS2 görs en utgrävning som avslöjar hur den stora industristaden Birmingham kunde uppstå så snabbt. En viktoriansk kyrkogård med tusentals skelett visar vilka spår staden satte. Brittisk faktaserie från 2020. Del 3 av 3. UR.
Den brittiske komikern och reseentusiasten Griff Rhys Jones utforskar prärierna och de stora vidsträckta slätterna i både Saskatchewon och Alberta-provinserna. Del 5 av 6. UR.
Arkeologerna letar efter den försvunna staden Quindaro, Kansas. Där hade slavar en fristad fria från prisjägare som annars kunde fånga slavarna och få betalt vid återlämnandet till "ägaren". Del 2 av 4. UR.
På 1800-talet rann avloppen rakt ut i Themsen och spred sjukdomen kolera i den snabbt växande staden London. Men den imponerande byggnaden "Crossness pumping station" som invigdes 1865 blev starten på att få bukt med koleran. Brittisk serie från 2021. Del 6 av 12. UR.
Jämställdhet har blivit en av de viktigaste frågorna för FN. Ändå har 90 procent av världens länder minst en lag som diskriminerar kvinnor. Del 5 av 6. UR.
Hur berättas historien för att få bästa effekt? I "Short Cuts" följer vi nio parallella händelser, "Stalker" sänker tempot med långa tagningar, och "Borat" blandar fiktivt med dokumentärt berättande. Del 5 av 8. UR.
00:10
Kunskapskanalen
I Serbien får Nick vaska guld och en lektion i svärdfäktning samt umgås med en fredsälskande rocksångare. Och så möter han mannen som försökte få sångaren dödad under kriget. Brittisk reseserie från 2020. Del 4 av 8. UR.