Tablå

UR:s program i Radio & TV

Wednesday 29 Nov

  • 12:00

    SVT Barn

    Uppfinnar-Johanna - lulesamiska

    Slippa-gå-maskinen

    När Johanna och hennes småbröder, Sten och Stanley, ska gå hem från skolan blir de alltid så väldigt trötta i benen. Någon borde uppfinna något så de slapp gå hela tiden, tycker Stanley. Del 5 av 7. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Bild ur Girighet och frosseri

    Dödssynderna i vår tid

    Girighet och frosseri

    Kan vår girgihet utnyttjas för samhällets bästa? Är vår höga konsumtion ett utslag för syndigt frosseri som leder till att vi utarmar själva jorden? Robert Östling, professor i nationalekonomi, och Maria Wolrath Söderberg, docent i retorik, tar sig an två högaktuella dödssynder i samtal med moderatorn Jenny Björkman. UR.

  • 15:29

    Kunskapskanalen

    Bokmässan 2023

    Kvinnor kontra maskiner

    Författaren Lena Andersson samtalar med journalisten Andreas Ekström om sin nya bok Studie i mänskligt beteende. UR.

  • 16:11

    Kunskapskanalen

    Bokmässan 2023

    AI i lärarens vardag

    Läraren Mats Larsnäs berättar hur han gör undervisningen mer kreativ med AI-verktyg och om ett projekt i engelska där elever tränar på att konversera med hjälp av AI-karaktärer. Därefter följer ett samtal om fördelar och utmaningar med AI. UR.

  • 16:15

    SVT2

    Supermänniskor - på jakt efter dold talang

    Kyla

    Kan man hålla rädsla och stress under kontroll med hjälp av psyket? Sean Ricks har nyligen lärt sig simma och känner skräck för kallt vatten. Nu ger han sig ut på djupt vatten i köldgurun Leigh Ewins spår. Hjärnforskaren Katri Saarikivi följer Sean på färden mot ett extremt stresstest: att dyka under is. Del 2 av 5. UR.

  • 16:45

    SVT2

    Studio 65

    Att leva ett bra liv utan barn

    Barnbarn är livets efterrätt - eller? För den som inte har några kan vännernas upprymda snack om barnbarn kännas som en plåga. Suzanne Axell, journalist och programledare, bestämde sig tidigt för att inte skaffa barn och hon älskar sitt fria liv. Anna Wetterberg växte upp i Skåne där en stor familj nästan är norm. Del 16 av 20. UR.

  • 17:00

    Kunskapskanalen

    Framtidens byggnader

    Bygga gemenskap

    Slumområden rivs ofta när de behöver renoveras. Men i Barrio 31 i Buenos Aires försöker arkitekter bevara de kvaliteter som redan finns, och samtidigt skapa en bättre boendemiljö i samarbete med invånarna. Dansk faktaserie från 2019. Del 4 av 4. UR.

  • 17:30

    Kunskapskanalen

    Bild ur

    Ensam i ett snölandskap

    Varje vinter beger sig Clement djupt in i Kanadas norra skog för att leva nära naturen. Möt en man som bestämt sig för att livet är för kort för att inte levas på det sätt han drömde om som barn. Kanadensisk dokumentär från 2020. UR.

  • 18:25

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    Avloppskatedralen

    På 1800-talet rann avloppen rakt ut i Themsen och spred sjukdomen kolera i den snabbt växande staden London. Men den imponerande byggnaden "Crossness pumping station" som invigdes 1865 blev starten på att få bukt med koleran. Brittisk serie från 2021. Del 6 av 12. UR.

  • 20:00

    Kunskapskanalen

    Studio 65

    Att åldras i ett nytt land

    Zoha Ghazale flydde från Libanon till tryggheten i Sverige 1990. Här har hon nu sitt hem och sin familj. Men längtan till hemlandet är ständigt närvarande. Sonen, polisen Nadim Ghazale, känner att han står i skuld för allt mamma fick ge upp. Anna Melle berättar om sin bok "Åldras i främmande land". Del 17 av 20. UR.

  • 20:00

    SVT2

    Min ångest och jag

    Linus Thörnblad – utmattningsdepression

    Linus Thörnblad blev höjdhoppsstjärna över en natt. Framgångarna avlöste varandra tills han under ett EM i Barcelona kraschade totalt. Kort därefter förstod han att han drabbats av en utmattningsdepression. Vi får följa med Linus på hans resa ut ur mörkret. Del 3 av 4. UR.

  • 20:00

    SVT24

    Min ångest och jag - syntolkat

    Linus Thörnblad – utmattningsdepression

  • 21:20

    Kunskapskanalen

    Natursköna tågresor i världen

    Smaker från Provence

    Vi reser från Nice på Franska rivieran, till klipporna i Digne-les-Bains. Under resan får vi lära oss om allt från olivodling, biodling och hemligheten bakom en god caillette till bergsklättring, ånglok och franska veteranbilar. Brittisk serie från 2022. Del 7 av 9. UR.

  • Rosenborgsupportrarna har sedan länge varit frånvarande på damernas matcher. Nu startar arbetet med att få dem att komma dit. Del 2 av 5. UR.

  • 23:00

    SVT1

    Scenerna som förändrade filmen

    Effekter

    Med ny teknik slog specialeffekterna knockout på biopubliken. "Jurassic Park" förändrade visual effects-branschen, "The Thing" briljerade med analoga effekter och "Toy Story" blev första långfilmen som gjordes helt i dator. Del 6 av 8. UR.

  • 23:50

    SVT24

    En annan sida av historien - syntolkat

    Första världskriget

    När Storbritanniens män drog ut i krig kom kvinnorna att fylla deras platser på arbetsmarknaden. Där skapades en sammanhållning och gemenskap som kom att bli viktig för den framtida kvinnokampen. Del 5 av 8. UR.

  • 00:05

    SVT24

    Demokrati helt enkelt - syntolkat

    Medborgarförslag

    Babi träffar två ungdomar som har skickat in ett medborgarförslag för att få till en förändring. Leo i Heby tyckte att särskolan hade en negativ klang och skickade därför in ett förslag på namnbyte. I Strömsund erbjöds alla elever gratis körkortsutbildning, men det var svårt för elever att delta eftersom det inte fanns bussar dit. Birk skickade in ett medborgarförslag för att visa på detta problem. Del 5 av 6. UR.

  • 02:00

    SVT24

    Våra tonåringar - syntolkat

    Skärmtid eller skoltid?

    Våra barn använder sina skärmar i allt de gör. Hur insatta är vi föräldrar egentligen i vad de tittar på? När är det skola och när är det bara skrollande? Ska vi sätta upp regler ska de även gälla oss vuxna. Del 4 av 5. UR.