Tablå

UR:s program i Radio & TV

Thursday 30 Nov

  • 07:15

    SVT Barn

    Miniräknarna

    Räkna prickar på en svamp

    Seriestart. De tre miniräknarna rycker ut i parken för att rädda allt som tappats under natten. Allt ska räknas och sorteras. Men plötsligt tar det stopp och desperata inser de att ett antal är det samma vad det än är. De har nämligen fastnat i lika många tuggade tuggummin. Del 1 av 8. UR.

  • 07:25

    SVT Barn

    Humlan Djojj

    Birger Bi och blomsterängen

    Alla blommorna på blomsterängen har försvunnit! Birger Bi och Djojj måste hitta en ny blomsteräng innan bina i kupan svälter ihjäl. Men det blir inte riktigt som Birger och Djojj har tänkt sig. Del 2 av 6. UR.

  • 10:20

    SVT1

    Studio 65

    Att åldras i ett nytt land

    Zoha Ghazale flydde från Libanon till tryggheten i Sverige 1990. Här har hon nu sitt hem och sin familj. Men längtan till hemlandet är ständigt närvarande. Sonen, polisen Nadim Ghazale, känner att han står i skuld för allt mamma fick ge upp. Anna Melle berättar om sin bok "Åldras i främmande land". Del 17 av 20. UR.

  • 11:04

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Dolours Price – från fred till våld

  • 12:00

    SVT Barn

    På fest med Håkan och Berit - romani/kale

    Plocka mat

    I Håkans grönsaksland hittar Håkan och Berit sniglar och snäckor. Håkan är inte glad eftersom sniglarna äter på hans odlingar. Men Berit är glad, hon plockar och plockar. Berit som är ett djur som äter andra små djur vill inte bara ha morötter på festen. Del 2 av 5. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Vad händer med återvinningen? - romani chib/kelderash

    Elavfall

    Allt som har en sladd eller batterier ska återvinnas som elavfall. En trasig sladd till en mobilladdare kan komma till stor nytta. Genom att återvinna koppar ur den kan det bli en ny sladd. Metallen koppar kan man nämligen använda om och om igen. Del 7 av 10. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Bild ur Högmod

    Dödssynderna i vår tid

    Högmod

    Präglades våra vetenskapliga och kulturella institutioner förr av ett kolonialt högmod? Och kan samma institutioner i dag tvärtom främja en balans mellan ödmjukhet och högmod hos enskilda forskare? Mårten Snickare, professor i konstvetenskap, och Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, diskuterar dödssynden och möjligheterna för forskare att uttala sig lagom tvärsäkert. UR.

  • 15:33

    Kunskapskanalen

    Bokmässan 2023

    Inkörsportar till läsande och skrivande

    Vad händer när barn möter poesi? Vad händer när poesi möter bildkonst? Ett samtal med illustratören Maija Hurme, poeten Hanna Lundström och skrivpedagogen Tove Berggren, som bjuder på exempel och verktyg som lärare kan jobba vidare med på sin skola. UR.

  • 16:15

    Kunskapskanalen

    Bokmässan 2023

    Så använder barn och unga medier 2023

    Statens medieråd har undersökt medieanvändningen bland barn och unga upp till 18 år, och nu lanseras de senaste rapporterna. Yvonne Andersson, analytiker på Statens medieråd, berättar. UR.

  • 18:00

    SVT Barn

    Peek Zoo

    150-årsjubileum

    Landsköldpaddan Horace fyller år, och alla vill vara med och fira. Del 22 av 26. UR.

  • 18:07

    SVT Barn

    Bibz och djuren

    Vildsvinet

    Vildsvinet är väldigt stort och lever tillsammans i stora familjer. Men varför letar den runt i jorden hela tiden? Det vill Bibz veta mer om. Del 3 av 12. UR.

  • 18:12

    SVT Barn

    Bibz och djuren

    Ekorren

    Ekorren älskar att hoppa runt mellan träd, där den hittar mat. Men hur gör den på vintern när det inte finns lika mycket mat i naturen? Del 4 av 12. UR.

  • 18:15

    Kunskapskanalen

    Med eller utan pengar

    Ett liv i överflöd

    Seriestart. Kathy pratar med gamla vänner om rikedom. Hon träffar den rika affärsmannen Alfie Best och en barnmorska som vann 1 miljon pund på lotto, samt utforskar vår besatthet av att bli rik snabbt. Hon reflekterar också över sin egen relation till pengar och rikedom. Del 1 av 2. UR.

  • 18:17

    SVT Barn

    Vilda djur i Norden

    Andungarnas jättehopp

    I en balkonglåda högst upp på fjärde våningen har en andmamma fött andungar. Andungarna är nykläckta men det börjar redan bli dags att lämna boet. De ska nämligen ta sig till en damm för att hitta mat. Del 35 av 40. UR.

  • 18:24

    SVT Barn

    Vilda djur i Norden

    Igelkottarnas slagsmål i trädgården

    En igelkottshane letar efter en igelkottshona att para sig med. Men han utmanas av en annan igelkottshane och de två igelkottarna börjar slåss med deras många taggar. Frågan är vem som kommer att ge upp och krypa ihop till en boll först? Del 36 av 40. UR.

  • 18:45

    SVT Barn

    Vilken historia!

    Frihetstiden - kaffesalongen

    Var det verkligen olagligt att dricka kaffe? Varför tog det så lång tid att bygga ett nytt slott när det gamla brann ner? Vilka var hattarna och mössorna och vad var egentligen en roddarmadam? Här får vi veta mer om tiden mellan 1719 och 1772. Del 5 av 8. UR.

  • 19:00

    SVT Barn

    Skrivbolaget

    Röda tråden

    För att kunna hålla en röd tråd behöver man planera sin text. Kevin och Britt-Inger vet att en saga måste ha en början, en mitt, och inte minst ett slut som knyter ihop alla lösa trådar. Del 5 av 8. UR.

  • 19:05

    Kunskapskanalen

    Bild ur Birminghams glansdagar

    Englands stora utgrävning

    Birminghams glansdagar

    I samband med byggandet av järnvägen HS2 görs en utgrävning som avslöjar hur den stora industristaden Birmingham kunde uppstå så snabbt. En viktoriansk kyrkogård med tusentals skelett visar vilka spår staden satte. Brittisk faktaserie från 2020. Del 3 av 3. UR.

  • 20:03

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Dolours Price – från fred till våld

  • 22:40

    SVT24

    Min ångest och jag - teckenspråkstolkat

    Linus Thörnblad – utmattningsdepression

  • 22:55

    Kunskapskanalen

    Bild ur Hudsonfloden i USA

    Resor längs vackra floder

    Hudsonfloden i USA

    Följ med på en flodresa som tar oss genom delstaten New Yorks fantastiska naturlandskap. Resan startar i bergsmassivet Adirondackerna och avslutas vid Frihetsgudinnan, där vi kryssar förbi staden New Yorks skyskrapor. Kanadensiskt reseprogram från 2020. Del 5 av 6. UR.

  • 23:10

    SVT24

    En annan sida av historien - teckenspråkstolkat

    Första världskriget

    När Storbritanniens män drog ut i krig kom kvinnorna att fylla deras platser på arbetsmarknaden. Där skapades en sammanhållning och gemenskap som kom att bli viktig för den framtida kvinnokampen. Del 5 av 8. UR.

  • 23:40

    Kunskapskanalen

    Nätverket för slavarnas frihet

    Tillflyktsort i mellanvästern

    Arkeologerna letar efter den försvunna staden Quindaro, Kansas. Där hade slavar en fristad fria från prisjägare som annars kunde fånga slavarna och få betalt vid återlämnandet till "ägaren". Del 2 av 4. UR.

  • 01:05

    SVT24

    Demokrati helt enkelt - teckenspråkstolkat

    Medborgarförslag

    Babi träffar två ungdomar som har skickat in ett medborgarförslag för att få till en förändring. Leo i Heby tyckte att särskolan hade en negativ klang och skickade därför in ett förslag på namnbyte. I Strömsund erbjöds alla elever gratis körkortsutbildning, men det var svårt för elever att delta eftersom det inte fanns bussar dit. Birk skickade in ett medborgarförslag för att visa på detta problem. Del 5 av 6. UR.

  • 01:30

    SVT24

    Våra tonåringar - teckenspråkstolkat

    Skärmtid eller skoltid?

    Våra barn använder sina skärmar i allt de gör. Hur insatta är vi föräldrar egentligen i vad de tittar på? När är det skola och när är det bara skrollande? Ska vi sätta upp regler ska de även gälla oss vuxna. Del 4 av 5. UR.

  • 02:00

    SVT24

    Tack gud jag är homo - teckenspråkstolkat

    Hur har ni sex?

    Alice och Linda har klitoris-skola och utbildar nyfikna tittare i hur samkönat sex kan gå till. Till sin hjälp har de Gustav som är bög och som besitter kunskap om vad snoppen gillar och inte gillar. Del 2 av 6. UR.

  • 02:15

    SVT24

    Prylberget - teckenspråkstolkat

    Kläder, identitet och hållbar konsumtion

    Kläder är billigare än någonsin och vi köper nytt för att visa vilka vi är. Men genom second hand och materialåtervinning kan klädbranschen bli mer hållbar på sikt. Hur påverkas man av att ha samma kläder på sig i en vecka? Vad händer med ens identitet? Del 2 av 6. UR.