Tablå

UR:s program i Radio & TV

Thursday 07 Dec

  • 07:00

    SVT Barn

    Miniräknarna

    Om du får fler så får jag färre

    Miniräknarna ska spela tennis. Skön påstår att hon förberett allt, men upptäcker att bollarna saknas! Istället för att berätta skyndar hon på de andra ut i parken för att räkna och sortera det som tappats i parken. Till Sköns stora glädje hittar de något som kan användas som boll. Del 2 av 8. UR.

  • 07:10

    SVT Barn

    Humlan Djojj

    Den nedskräpade dammen

    Djojj längtar efter att få bada i dammen. Men vad har hänt? Dammen är full av skräp! Är det kanske grodan Kalle Kväk som skräpat ned? Del 3 av 6. UR.

  • 10:20

    SVT1

    Studio 65

    Jag ångrar mig

    Det finns mycket man kan ångra efter ett långt liv. Journalisten Janne Josefsson har rannsakat mycket av det han har gjort i sitt yrke. Vad kan man göra för att komma ur ältandet? Psykologen Anna Bennich berättar om nyttan av de erfarenheter man har som äldre, men också om förlåtelsens kraft. Del 18 av 20. UR.

  • 11:04

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Mary Wollstonecraft – feministisk filosof

  • 12:00

    SVT Barn

    På fest med Håkan och Berit - romani/kale

    Leka lekar

    Vad ska de förbereda för lekar till festen? Hoppa längd passar bra för båda, men ska man landa i vatten eller sand? Nu blir det riktigt svårt. Håkan, som är en kanin, kan inte simma alls. Och om Berit, som är en groda, får fullt med sand på huden kan hon inte andas. Del 3 av 5. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Vad händer med återvinningen? - romani chib/kelderash

    Restavfall och hushållssopor

    Soppåsen ska bara innehålla sådant som inte går att återvinna eller att använda igen. Det kallas restavfall. Men även restavfallet kan göra nytta! Del 8 av 10. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    NMT-dagarna 2023

    Om hörsel, lyssnande och buller

    De allra flesta vet att det inte är bra med för starka ljud men hur starkt är för starkt? Och vad händer med din hörsel när du utsätts för alltför starkt ljud? UR.

  • 15:30

    Kunskapskanalen

    NMT-dagarna 2023

    Att jaga virus under en pandemi

    Hur trivs virus i luft och hur svårt det är att fånga in dem? Och varför är det viktigt att reda ut hur stor en droppe är? UR.

  • 16:00

    Kunskapskanalen

    Bild ur

    Mer kreativ NO

    Väck låg- och mellanstadieelevernas upptäckarlust med NO-experiment som bygger på saker som de flesta har i sin närhet. Med is, karamellfärg, pet-flaskor, pappersraketer, aluminiumfolie och andra vardagsföremål demonstrerar läromedelsförfattaren Hans Persson försök som kan inspirera såväl lärare som barn. UR.

  • 18:00

    SVT Barn

    Herr Peek har tappat rösten, så hur ska han kunna berätta för Jimmy och Viola om allt som ska göras? Del 23 av 26. UR.

  • 18:07

    SVT Barn

    Bibz och djuren

    Öronmaneten

    Bibz blir nyfiken på maneten och hur den lever. I havet finns mycket att upptäcka - som vilken nytta maneten gör och vem som gärna mumsar i sig en manet. Del 5 av 12. UR.

  • 18:12

    SVT Barn

    Bibz och djuren

    Trollsländan

    Trollsländan flyger snabbt och åt flera håll. Bibz lyckas flyga ikapp och får koll på vad den äter och vilka djur som äter trollsländan. Del 6 av 12. UR.

  • 18:17

    SVT Barn

    Vilda djur i Norden

    Vem använder bilar som nötknäckare?

    Inne i stan ligger det nötter på vägen som knäckts när bilarna kört över dem. Det är ett väldigt smart djur som har slängt nötterna på vägen så att nötskalen knäckts av bilarna. Men kan du gissa vilket djur som är så smart? Del 37 av 40. UR.

  • 18:24

    SVT Barn

    Vilda djur i Norden

    Råttor i regn

    I ett råttbo i ett avlopp ligger en råttmamma med sina ungar. Det regnar väldigt mycket och regnvattnet rinner ner i avloppet och in i boet. Råttmamman måste försöka flytta sina ungar från boet innan de drunknar. Del 38 av 40. UR.

  • 19:20

    SVT Barn

    Vilken historia!

    Frihetstiden - brödhögen

    Hur firade man egentligen jul på frihetstiden? Vem var Carl von Linné? Vad är en brödhög och vad hade man egentligen potatis till? Här får vi veta mer om tiden mellan 1719 och 1772. Del 6 av 8. UR.

  • 19:20

    Kunskapskanalen

    Med eller utan pengar

    De som inget har

    Kathy pratar med människor som lever på marginalerna. Hon träffar bland annat en man som försöker bygga ett starkt samhälle i en av Storbritanniens mest eftersatta städer. Del 2 av 2. UR.

  • 19:35

    SVT Barn

    Skrivbolaget

    Synonymer

    Synonymer är ord som betyder samma sak eller nästan samma sak. När Kevin berättar om sin dröm tuppar Britt-Inger av på grund av synonymbrist. I stället får hon vara med Marie på fältet medan Mats bjuder Kevin på synonym-fika. Del 6 av 8. UR.

  • 20:03

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Mary Wollstonecraft – feministisk filosof

  • 22:50

    Kunskapskanalen

    Bild ur Po i Italien

    Resor längs vackra floder

    Po i Italien

    Följ med på en resa nedför floden Po. Vi färdas genom norra Italien, från de snöklädda alperna till deltat där floden möter Adriatiska havet. Del 6 av 6. UR.

  • 23:10

    SVT24

    Min ångest och jag - teckenspråkstolkat

    Loui Sand – könsdysfori

    Loui Sand föddes som flicka och blev adopterad från Sri Lanka när han bara var ett par månader gammal. Han blev framgångsrik i svenska damhandbollslaget innan han bestämde sig för att avslöja den hemlighet han burit på i 25 år, att han är född i fel kropp. Vi följer med på Louis resa och får veta hur det är att leva med ständig ångest och självmordstankar och hur han kommit dit han är idag. Del 4 av 4. UR.

  • 23:40

    Kunskapskanalen

    Nätverket för slavarnas frihet

    Motsatser längs Atlanten

    Vi ser rester av ett afrikanamerikanskt samhälle på gränsen mellan Virginias och North Carolinas träskmarker och träffar ättlingar till slavar som arbetar med att bevara och hålla den tidiga delen av afrikanamerikanernas historia levande. Del 3 av 4. UR.

  • 23:40

    SVT24

    En annan sida av historien - teckenspråkstolkat

    Andra världskriget

    Utan hjälp från de länder som stormakterna hade koloniserat hade förmodligen andra världskriget historia sett annorlunda ut. Hur var det för de soldater som fick lämna sina familjer på andra sidan jorden för att kriga för ett land där man fick sämre förutsättningar än de övriga soldaterna? Del 6 av 8. UR.

  • 23:55

    SVT24

    Demokrati helt enkelt - teckenspråkstolkat

    Namninsamling

    Vilka förändringar kan man uppnå genom namninsamlingar? Bianca och Patricia ville få bort nedskräpningen kring dem i Uppsala, medan Hilda och Cornelia ville rädda sin fritidsgård i Luleå. Babi tar reda på hur det gick. Del 6 av 6. UR.

  • 00:25

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    Den hemliga bunkern

    Ubåtsbunkern Valentin skulle massproducera ubåtar av typen U-21 med hjälp av en ny löpandebandteknik. Ubåtarna skulle bli en helt avgörande del i den tyska krigsmaskinen, så tyskarna satsade stort på anläggningen. Brittisk serie från 2021. Del 7 av 12. UR.

  • 01:40

    SVT24

    Våra tonåringar - teckenspråkstolkat

    Vi bråkar med dem vi är närmast

    Tonåringar är inte längre barn och vill ifrån sina föräldrar mer och mer. Att vi hamnar i förhandling och konflikt med våra tonåringar är nog oundvikligt. En nära och öppen relation där man kan prata om det som är svårt och jobbigt hjälper våra barn under deras högstadieperiod. Del 5 av 5. UR.

  • 01:55

    Kunskapskanalen

    Världen från förr

    Söndagar

    Seriestart. En antropologisk, men ovetenskaplig studie om nationen Island och dess befolkning. Hur formades Island som självständig nation? Vad är speciellt med de isländska söndagarna? Vi tittar närmare på betydelsen av tv, bio, serietidningar och söndagsskola. Isländsk serie från 2018. Del 1 av 6. UR.

  • 02:10

    SVT24

    Prylberget - teckenspråkstolkat

    Plast, skam och källsortering

    Plast är ett omdebatterat material. Men varför har det blivit så? Hur återvinns plast och hur mycket reflekterar svensken över sin plastkonsumtion? Del 3 av 6. UR.

  • 02:40

    SVT24

    Tack gud jag är homo - teckenspråkstolkat

    Vad är trans egentligen?

    Vad är skillnaden mellan att vara transvestit, crossdresser och transsexuell? Alice och Linda reder ut begreppen och pratar fördomar och könsdysfori med Mathilda och Sebastian. De träffar också Alex och Pascal och snackar dejting, sex och obekväma frågor. Del 3 av 6. UR.