UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Angelica är till vardags kock på en förskola och hon älskar att laga mat från alla världens hörn. Idag gör hon och hennes dotter Elvira en av hennes favoriträtter från det romska köket - fusuj. Del 7 av 10. UR.
Mia hade en speciell relation med sin pappa när han levde. Varje helg när han kom hem från sina resor var det fest. Idag ska hon tillsammans med sin son Dylan, för första gången, laga en av hans paradrätter och minnas honom extra mycket. Del 8 av 10. UR.
Sean Ricks gillar inte att springa. Han tar sig hellre en öl än ett varv runt motionsslingan. Ultralöparen Annastiina Hintsa ger honom en tuff utmaning. På fjällen i Lappland visar det sig om uthållighet handlar om bra kondition eller sitter mellan öronen. Del 4 av 5. UR.
Seriestart. I ett album från "Storfinansens vandring" 1896 hittar historieforskaren och folkbildaren Curt Persson en bild på sin släkting Anders "Larsinanttu" Larsson. Upptäckten av albumet blir starten på en resa i expeditionens fotspår från minoriteternas synvinkel. Del 1 av 2. UR.
Kortfilm på finska. Killen i Robert Meriruohos dikt sitter i sin lägenhet med tre månaders obetald hyra. Men vem är han att klaga som inte frös ihjäl i vinterkriget? Regi av Lina Puranen och Karin Tötterman. Del 2 av 3. UR.
Norsk kortfilm. Tre samer reser till Norges huvudstad. En av dem bär en samedräkt för att locka norska kvinnor. Den andra anser att det är oetiskt att göra detta, och den tredje är bitter över att han inte lyckas locka kvinnor när han bär dräkten. Regi: Egil Pedersen. UR.
En dag får Inger en oväntad present. Det visar sig att hennes gamla lärarinna har sparat alla elevernas anteckningsböcker och Ingrid får tillbaka sin. Det sätter fart på minnena från åren på Nomadskolan i Gällivare. Del 8 av 10. UR.
En liten gädda lockar flickan Helmi att dyka i grunt strandvatten bland ris och gräs. Hon märker snabbt att det bor hemska rovinsekter vid vattenbrynet. Vattenskorpioner, spindlar och blodiglar kan verka skrämmande men Helmi inser att de är en viktig del av naturens kretslopp. Del 8 av 10. UR.
En filmad gestaltning av Hanna Lundströms onomatopoetiska dikt Snögubbe tögubbe:: "Snögubben känner sig sliten. Han droppar och näsan känns lös. I stuprännan rusar det vatten. Han minns hur det var när han frös." Del 10 av 10. UR.
Har du hört talas om Dragspelsälven? Antikvarien Sandra Klingberg berättar om det omåttligt populära dragspelet som var särskilt älskat i Ådalen och kring Ångermanlandsälven. UR.
Våra samhällen har sedan många hundra generationer haft en slagsida åt alltför maskulina värden, säger Michael Slaby, strategichef för Harmony labs. Med hjälp av författaren Ursula K. Le Guins begrepp "utopi-yin" och "utopi-yang" diskuterar han möjligheten att gå mot en helt annan typ av samhälle. UR.
Hur kan AI användas för att överbrygga splittring och i stället hitta en gemensam grund att bygga på i konfliktfrågor? Audrey Tang, digitaliseringsminister i Taiwan, berättar om försök med den sociala plattformen Polis som är byggd just för att hitta konsensus. UR.
I framtiden kan det finnas fler döda än levande på Facebook. Det konstaterar Carl Öhman, statsvetare vid Uppsala universitet, som undersöker vad som kan hända med all den data som döda lämnar efter sig. UR.
Om en alien hör Noomis anrop på radion och bestämmer sig för att åka till vår planet Tellus gäller det att först hitta galaxen Vintergatan. Noomi måste nå ut med en riktigt bra vägbeskrivning! Del 2 av 8. UR.
Hur påverkas små barn som använder surfplattor och smarttelefoner? När lär man sig självkontroll? Och hur påverkas barns språkutveckling av omgivningen? Spädbarnen i "bebis-labbet" ger svar. Brittisk serie från 2018. Del 1 av 3. UR.
Nalle har varit och handlat mat och ska ställa in varorna i kylen men det är inte så lätt när man blir distraherad av mobilen. Det är svårt att svara på sms, ta selfies och packa upp maten - samtidigt. Sakta men säkert börjar det likna en katastrof. Del 6 av 10. UR.
Tindra från Vasa gör allt för konsten. Hon har målat sedan barnsben och hennes rum pryds med egna konstverk. I dag ska hon måla utan att använda händerna. Hur kommer det gå? Del 18 av 20. UR.
Räkneaporna från Livet i Mattelandet presenterar tre uträkningar. Del 28 av 30. UR.
Griff avslutar sin resa genom Kanada i den populära provinsen British Columbia vid Stillahavskusten. Där upptäcker han vad det är med denna plats som gör människor så glada. Del 6 av 6. UR.
20:10
Kunskapskanalen
Säsongsstart. I Senegal har man förstått sambandet mellan välmående mangroveskogar och en god tillgång på ostron. Fransk vetenskapsserie från 2020. Del 1 av 3. UR.
21:00
Kunskapskanalen
I över 45 år drev Izzy Young sin musikaffär i Stockholm. Innan dess höll han till i Greenwich Village där hans butik blev en viktig mötespunkt för 1960-talets folkmusikvåg. Och det var där han mötte Bob Dylan och arrangerade hans första konsert för en betalande publik. Svensk dokumentär från 2021. UR.
Vi gör en veckas rundtur i södra Spanien ombord på ett tåg som liknar den klassiska Orientexpressen. Det blir en omväxlande resa med hästdressyr, förhistoriska grottmålningar, flamenco och vackra byggnader som påminner om regionens islamska förflutna. Brittisk serie från 2022. Del 9 av 9. UR.
Vi pratar med filmregissören Friðrik Þór. Sedan bekantar vi oss med bågskytte och går även på Jóhann Svarfdælingurs museum. Del 5 av 6. UR.
Madde och Matilda vill bli kändisar och försöker göra en egen hitlåt med en mobilapp. Vi får även vara med när Robin, som söker kärleken, anländer till sin blinddejt i spänd förväntan. Anders ska äntligen få klä granen med Cecilia inför jul, men något fattas. Del 5 av 6. UR.
Seriestart. En av Nya Zeelands kändaste arkitekter visar sina favorithus - både egna och andras skapelser. 80 år ung och still going strong fortsätter Roger Walker att utmana och få oss att tänka utanför boxen. Del 1 av 12. UR.
Vi ser rester av ett afrikanamerikanskt samhälle på gränsen mellan Virginias och North Carolinas träskmarker och träffar ättlingar till slavar som arbetar med att bevara och hålla den tidiga delen av afrikanamerikanernas historia levande. Del 3 av 4. UR.