UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Stor, större eller störst, eller liten, mindre eller minst? De tre miniräknarna hittar tre bruna och illaluktande föremål i parken. Hur ska de sorteras? Är det verkligen alltid bäst att hitta det största föremålet? Del 3 av 8. UR.
Äppelträden är fulla av bladlöss! För att inte bladen ska vissna måste Djojj få hjälp av Nyckelpigan. Bladlöss är nämligen jätterädda för nyckelpigor. Del 4 av 6. UR.
Håkan och Berit ska ha fest. Men var ska de duka och vilka ska de bjuda? Håkans vänner är små däggdjur som vill ha torrt och grönt. Berits vänner är grod- och kräldjur som vill ha fukt och gömställen. Finns det någon plats som passar alla? Och varför vill de inte bjuda huggormen och räven? Del 4 av 5. UR.
Även gamla matrester, fruktskal och mat som har blivit för gammal för att äta, kan komma till nytta om det tas till vara på rätt sätt. Del 9 av 10. UR.
Hur kan myndigheter, organisationer, skolor och vårdnadshavare hjälpas åt för att stärka läsningen hos alla barn och unga? Ett samtal med Peter Fredriksson, Skolverket, Helén Ängmo, Skolinspektionen, Kajsa Ravin, Kulturrådet och Barbro Westlund, lektor i läs- och skrivutveckling. UR.
Undervisning om Förintelsen måste nå elevernas inre, skrev förintelseöverlevaren Hédi Fried. Kunskapen måste bli ett skydd mot nutida och framtida krafter som inte står för medmänsklighet och demokrati. Ett samtal om hur skolan tar sig an detta ansvar. UR.
Konstnärerna Marcus Larson från Åtvidaberg och Josefina Holmlund från Stockholm studerade vid Düsseldorfskolan. Melanie Klein, konstintendent, berättar om skolan och det nya som förespråkades där. UR.
16:36
Kunskapskanalen
Mammutbetar, ben och tänder från utdöda djur kan avslöja sina hemligheter. Genom att ta fram och analysera bitar av urgammalt dna - ibland mer än en miljon år gammalt - kan forskare lära sig tidigare okända saker om forna tiders arter och miljöer. Erik Ersmark, forskningsingenjör vid Centrum för paleogenetik, berättar hur det går till. UR.
Fotmassage, rawfood och permanentat hår. Islänningarna har ofta blivit besatta av nya trender. I jakt på lycka, välbefinnande och solbränna har man ibland gått för långt. Isländsk serie från 2018. Del 2 av 6. UR
Herr Peek bestämmer sig för att låta sjölejonet Valter lära sig spela ett instrument. Del 24 av 26. UR.
Bibz tar sig ner i havet för att få veta mer om torskens liv. Hur jagar den och vem jagar torsken? Del 7 av 12. UR.
Många blåmusslor kan hjälpa till att göra vattnet renare, men hur går det till? Det vill Bibz veta mer om, så idag blir det dags för en simtur under ytan. Del 8 av 12. UR.
Fredagsstädning på förskolan! Barnen städar gärna själva. Del 13 av 13. UR.
En ekorre gömmer nötter i marken. Men en annan ekorre ser det och stjäl en av nötterna. Ekorren måste därför vara mer försiktig. Kanske kan ekorren lura nöttjuven så att inte fler nötter går förlorade? Del 39 av 40. UR.
Inne i staden är många djur tillsammans. Men en svanhane är helt ensam. Han vill hitta en svanhona som han kan göra en parningsdans med. Genom dansen kan de ta reda på om det är meningen att de ska vara tillsammans. Men det finns många andra svanhanar i sjön. Del 40 av 40. UR.
18:30
Kunskapskanalen
Säsongsstart. I Senegal har man förstått sambandet mellan välmående mangroveskogar och en god tillgång på ostron. Fransk vetenskapsserie från 2020. Del 1 av 3. UR.
Hur många peruker om dagen hade fint folk? Vem var Gustav III och hur dog han? Vad gjorde en skitbärarkärring och var skulle man sätta en mouche? Här får vi veta mer om tiden mellan 1772 och 1809. Del 7 av 8. UR.
19:20
Kunskapskanalen
Seriestart. Arkeologer undersöker glömda civilisationer längs Amazonas. En missionär från 1500-talet har i litteratur beskrivit sina resor i området och påstod att det fanns åtskilliga utvecklade samhällen längs Amazonas. Nu har arkeologer med hjälp av modern teknik hittat intressanta spår. Del 1 av 3. UR.
Det är skillnad på att skriva ett sms till en kompis och att skriva en labbrapport i skolan. Kevin och Britt-Inger testar den nya språkstilsgarderoben för att se vilken språkstil som passar bäst när man vill be om högre veckopeng. Mats och Marie deltar i talspråkskampen och byter ut skrivet talspråk mot skriftspråk. Del 7 av 8. UR.
Seriestart. En av Nya Zeelands kändaste arkitekter visar sina favorithus - både egna och andras skapelser. 80 år ung och still going strong fortsätter Roger Walker att utmana och få oss att tänka utanför boxen. Del 1 av 12. UR.
Vi möter marinarkeologer som letar efter hjulångaren "USS Planter". Hjulångaren kapades mitt under det amerikanska inbördeskriget 1862 av slaven Robert Smalls.
Visionen om folkhemmet var att Sverige skulle bli ett land där alla var inkluderade och levde jämlikt. Så blev det dock inte för dem som tillhörde de så kallade undantagsgrupperna. Hör om hur hbtqi-personer fängslats och spärrats in genom historien, och hur samma grupp sakta men säkert får det bättre. Del 7 av 8. UR.
De senaste decennierna har försäljningen av heminredning och textilier ökat dramatiskt. Men hur påverkar trender oss som konsumenter? Vilka grupper i samhället inspireras vi av och går det att stå utanför trender? Del 4 av 6. UR.
Hör yrkesval och sexuell läggning ihop? Alice och Linda bryter fördomar i sina möten med lastbilschauffören Alexander samt frisörerna Momo och Antoine. Duon träffar också spelare ur DIF:s damlag i hockey. Hur är det med fördomen att alla som spelar hockey är lesbiska? Stämmer den verkligen? Del 4 av 6. UR.