UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Tripp och Trapp träffar på en trollslända som tar dem över sjön. Hos skelettet Ben Rangel är Lill-Rangel på besök. Men varför vill Lill-Rangel inte leka? Härm-Elin dansar ha ont-dansen och må bra-dansen. Bokfågeln berättar godnattsagan "Det gör ont" av Alice Lima de Faria. Del 3 av 5. UR.
Med några dagar kvar till den stora matchen är bara ett fåtal biljetter sålda. Spelarna i Rosenberg BK mobiliserar sig i ett sista försök för att fylla stadion. Del 4 av 5. UR.
Det är dagen för matchen, och Rosenborg BK ska äntligen möta SK Brann. Men kommer publiken att vara där? Del 6 av 6. UR.
Trollsländan flyger snabbt och åt flera håll. Bibz lyckas flyga ikapp och får koll på vad den äter och vilka djur som äter trollsländan. Del 6 av 12. UR.
Bibz tar sig ner i havet för att få veta mer om torskens liv. Hur jagar den och vem jagar torsken? Del 7 av 12. UR.
Varför bryts vissa celler i vårt nervsystem ner i sjukdomar medan andra är motståndskraftiga? Kan vi utveckla nya terapier om vi bättre förstår hur olika nervceller svarar på sjukdom? UR.
Matthew L Tompkins är forskaren som också är trollkarl - och guldmedaljör i 2022 års Forskar Grand Prix. För Hjärndagens besökare visar han hur bedrägliga våra sinnen är, genom illusioner och snillrika trick. UR.
Hedvig Söderlund forskade på hur minnet är organiserat i hjärnan. När hon själv blev sjukskriven för utmattningssyndrom började hon fundera över vad som egentligen hände i hennes egen hjärna. UR.
Hjärnan bygger upp modeller som hjälper dig att navigera i tillvaron. När dessa förutsägelser inte stämmer överens med sinnesintrycken kan det i extremfall leda till psykoser. UR.
Joanna Lumley besöker landet hon föddes i - Indien. Hon undersöker Indiens svarta guld, peppar. Joanna träffar också 80-åriga Meenakshi Amma som håller kurser i självförsvar i den indiska kamptekniken "Kalarippayattu". Del 2 av 4. UR.
Anna-Marie Chin har blivit känd för sina innovativa idéer, känslan för detaljer, och förmågan att designa hus som passar perfekt i sin omgivning. Nu tar hon oss med till husen där hon vistades som ung och fortfarande påverkar hennes arbete. Del 3 av 12. UR.
Hur har man skickat meddelanden till varandra genom tiderna? Man kan ju också undra hur vi kommunicerade innan skriftspråket fanns. Programledare: Ann Söderlund och Henrik Ahnborg. Del 4 av 6. UR.
När gick kläder från att vara rena bruksföremål till att bli mode? Och hur förändrades vår vardag när modet kom in i bilden? Programledare: Ann Söderlund och Henrik Ahnborg. Del 5 av 6. UR.
20:10
Kunskapskanalen
Arkeologerna hittar bevis för femhundra år av exploatering och förtryck genom jakt på guld och skogsavverkning. Vad hände egentligen med Brasiliens ursprungsbefolkning och varför gick hela samhällen under? I Mato Grosso-regionen följer vi med till platser med rester av en gammal civilisation. Del 3 av 3. UR.
Sophie reser till Cape Clear på södra Irland för att möta Ed, en blind fårfarmare som ägnat 43 år åt sitt drömyrke. Yvette Curtis lämnade Bristol för Croyde Bay i Devon i sydvästra England, där startade hon en surfskola som terapi för kvinnor att överkomma sina personliga trauman. Del 3 av 4. UR.
Ruth Paine var vän med Lee Harvey Oswalds fru när president John F. Kennedy mördades 1963. Hon kom att bli ett av fallets viktigaste vittnen och fick svara på över 5000 frågor från Warrenkommissionen som tillsattes för att utreda mordet. Vi möter Ruth Paine i en nutida intervju. Amerikansk dokumentär från 2022. UR.
I fredstid var det här förfallna komplexet av stål en av Amerikas viktigaste stålindustrier, som bland annat byggde nästan alla New Yorks skyskrapor, i krigstid blev det ännu viktigare. Brittisk serie från 2021. Del 10 av 12. UR.
00:15
Kunskapskanalen
Nick närmar sig slutmålet för den 300 mil långa resan - Donaus källa i tyska Schwarzwald. På färden genom Tyskland skriver han en rap-låt med flyktingungdomar, testar en veteranbil och klättrar upp i världens högsta kyrktorn. Brittisk reseserie från 2020. Del 8 av 8. UR.