Tablå

UR:s program i Radio & TV

Friday 05 Jan

  • 11:04

    SR P1

    Besserwisser

    Färgblindhet och rasism

  • 12:00

    SVT Barn

    De rättslösa - romani chib/arli

    Den döda almen

    När Justine ser sin nya klasskamrat Sara klättra upp i en död alm, bestämmer hon sig för att följa efter. Då hamnar hon i en helt annan värld. Men där blir hon gripen av vakter som undrar vilken färg Justine har på sina ögon. Del 1 av 6. UR.

  • 12:10

    SVT Barn

    Grejen med demokrati - arabiska

    Demokrati och diktatur

    Mina vill veta vad grejen med demokrati är. Den ytliga influeraren Demokratiälskaren tar på sig uppdraget att få Mina att förstå det, men det går inte så bra. Demokratiexperten Jenny Madestam reder ut begreppen demokrati och diktatur. Del 1 av 10. UR.

  • 12:15

    SVT Barn

    Vad händer med återvinningen? - arabiska

    Papper

    Vad händer med mjölkpaketet när man har lagt det i återvinningen? Genom att återvinna papper och göra pappersmassa av det behöver vi inte såga ner så många träd. Din tomma mjölkkartong kommer till stor nytta. Del 1 av 10. UR.

  • 12:20

    SVT Barn

    Bara vanligt vatten - ukrainska

    Vatten är viktigt

    Det finns sötvatten i sjöarna, åarna och djupt nere i jorden, och i haven finns saltvatten. Allt som lever på jorden behöver vatten. Vi gör mycket med vatten, en del av det vi gör är inte så bra. Det är en konstig idé att slösa med vatten. Vatten är ju superviktigt. Del 1 av 5. UR.

  • 12:25

    SVT Barn

    Tora och skogen - ukrainska

    Hur många träd är en skog?

    Vad är en skog? Och hur fungerar egentligen ett träd? En del har barr och andra har blad. Långa kottar och korta kottar. Alla träd har en krona som fångar solen, en stam och stora rötter. Och en riktig skog har många olika invånare, olika slags träd, andra växter, djur och svampar. Följ med Tora ut och kika! Del 1 av 5. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    UR Samtiden - Länsmuseerna berättar

    Den medeltida toaletten

    Vid en ombyggnation av Gotlands museum hittades en medeltida toalett. Det är inte vilket dass som helst utan en vattenspolad toalett. Jeremy Hardy, pedagog och guide, berättar. UR.

  • 15:08

    Kunskapskanalen

    Forskning om alkohol och andra droger

    Gymnasieinriktning och alkohol, narkotika och tobak

    En undersökning från CAN om alkohol- och drogvanor för elever på gymnasiets introduktionsprogram visar en lägre konsumtion än på de nationella programmen. Men i siffrorna döljer sig en överraskning. UR.

  • 15:35

    Kunskapskanalen

    Forskning om alkohol och andra droger

    Närstående till personer med spelproblem

    Den svenska spelmarknaden ökade i omsättning från 20 till 30 miljarder mellan 2014 och 2022. Hur påverkas närstående till spelare och spelmissbrukare? UR.

  • 15:51

    Kunskapskanalen

    Forskning om alkohol och andra droger

    Kommunalt styre och förebyggande arbete

    Undersökningar från CAN visar att vänsterstyrda kommuner generellt bedriver mer alkoholförebyggande arbete än kommuner med borgerligt och blandat styre, men storleken på kommunen påverkar också. UR.

  • 16:08

    Kunskapskanalen

    Forskning om alkohol och andra droger

    Leder fler pubar till mer problem?

    Områden med många barer utgör ett större problem för polisen än områden utan barer. Om ansvarsfull alkoholservering på barerna tillämpas kan effekterna dämpas. UR.

  • 16:24

    Kunskapskanalen

    Forskning om alkohol och andra droger

    Fysisk aktivitet i relation till alkohol och andra droger

    Svenska pojkar i årskurs 2 på gymnasiet som utför fysisk aktivitet på fritiden visar sig också spela mer om pengar än andra grupper. Det visar en undersökning från CAN. UR.

  • 16:41

    Kunskapskanalen

    Forskning om alkohol och andra droger

    Alkohol och cancerdödlighet

    Alkoholen står för 5 procent av cancerdödligheten globalt. Därför gör CAN en forskningsundersökning för att förstå hur sambandet mellan alkohol och cancer ser ut. UR.

  • 17:10

    Kunskapskanalen

    Bild ur Södra Island och skaldjurslunch

    Island - ytterligheternas land

    Södra Island och skaldjurslunch

    Alexander tar en tur till glaciären Vatnajökull innan han besöker den vulkandrabbade Hemön och umgås med busiga vitvalar. Del 3 av 3. UR.

  • 18:25

    Kunskapskanalen

    Världen från förr

    Det ljuva livet

    Redan på 1950-talet hade Island ett lyckosamt utbyte med Spanien; torsk mot vin. När islänningarna började flyga till solen fick de även smak för grisfester och sangria. Isländsk serie från 2018. Del 6 av 6. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur Del 1

    Familjen Knyckertz och gulddiamanten

    Del 1

  • 20:10

    Kunskapskanalen

    Elina tränar för att delta i den farliga utmaningen på Svalbard där hon ska simma i iskallt vatten. Hur påverkar kyla kroppens funktioner? Går det att lära sig tåla kyla? Experter följer Elinas träning och ger svar på frågor om vad kyla gör med våra kroppar. UR.

  • 21:55

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    Tillflyktsort för en blivande drottning

    Malta var en gång en brittisk koloni och en mycket viktig plats för Storbritannien och dess allierade som flottbas. Men här fanns också en hemlig tillflyktsort för den blivande drottning Elizabeth II. Brittisk serie från 2021. Del 12 av 12. UR.

  • 22:40

    Kunskapskanalen

    Utmanande byggen

    Hooverdammen över forsande flod

    Seriestart. Rob Bell besöker det enorma bygget Hooverdammen som ska förse jordbruk i Arizona och södra Kalifornien med vatten från Coloradofloden. Största anledningen till att den byggdes var för att producera el till närliggande städer. Utan Hooverdammen hade Las Vegas inte gått att bygga. Del 1 av 3. UR.

  • 01:05

    Kunskapskanalen

    Äventyrsguiderna

    Snökite i Nunavut

    Benoît Havard välkomnar familjen Dutrievoz, som kommit från Frankrike för att lära sig grunderna i snökiting. Tillsammans upptäcker de Kanadas frusna vildmark. Kanadensisk serie från 2016. Del 3 av 10. UR.

  • 04:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    J.R.R. Tolkien – fantasyns furste