UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Om orden som beskriver begreppet evolution. Vad krävs för att djurarter ska kunna utvecklas och förändras? Del 2 av 5. UR.
Redan för tusen år sedan är metallhanteringen vid Falu gruva viktig för handeln. Även om det inte handlar om någon stor industri så efterfrågas produkterna långt utanför Sveriges gränser. Johanna Lindén Nybelius, museipedagog Falu gruva, berättar om handeln på vikinga- och medeltiden. UR.
På 1200-talet tar den tekniska utvecklingen ett steg framåt vid Falu gruva och man framställer mer koppar än tidigare. Inte bara tyska köpmän har intresse i gruvan, även kungen, kyrkan och den nybildade adeln vill ha del av vinsten. UR.
På 1300-talet sker många förändringar i Sverige, bland annat avskaffas träldomen och handelns betydelse ökar. I Falu gruva tar bergsmän över driften under ledning av en kunglig fogde. UR.
Hur kan ny teknik användas för att ge eleverna de bästa förutsättningarna i deras läsande och lärande? Vad innebär det att vara läsare i en digitaliserad värld? Ett samtal om innovationens roll i skolan. UR.
En granskning från Skolinspektionen visar att elever sällan diskuterar känsliga frågor i klassrummet. Litteraturen kan då spela en viktig roll med texter som både underhåller och behandlar svåra frågor. Ett samtal om att närma sig det svåra genom gemensamma texterfarenheter. UR.
Tänk om en alien sitter på sin planet just nu och tänker "jag åker till Jorden imorgon", men så går tiden mycket långsammare där. Ett dygn kanske är flera år på den planeten? Dessutom kanske den ligger hundratals ljusår bort! Del 6 av 8. UR.
Elina tränar för att delta i den farliga utmaningen på Svalbard där hon ska simma i iskallt vatten. Hur påverkar kyla kroppens funktioner? Går det att lära sig tåla kyla? Experter följer Elinas träning och ger svar på frågor om vad kyla gör med våra kroppar. UR.
Nalle är hemma och ska lägga sig för natten. Han spelar dataspel och det är så svårt att sluta spela när det är så spännande. Han försöker borsta tänderna samtidigt och inget går riktigt som han tänkt sig. När måste man sluta spela? undrar Nalle. Del 10 av 10. UR.
Att få vara i vattnet och att simma är det allra bästa Philip vet. Vi följer med på simträning till Ålands idrottscenter och får också se en rad helt galna simhopp. Del 18 av 20. UR.
18:43
SR P4
Sophie Morgan reser till Isles of Scilly, en ögrupp sydväst om Storbritannien, och träffar paret som flyttade från London och blev affärsidkare på ön Bryher. Men var det så lyckat? Vi besöker också paret som ville skapa livskvalitet för sin nyfödda son. De startade en alpacka-farm i Pembrokeshire i Wales. Del 4 av 4. UR.
1914 invigdes Panamakanalen. Det var ett komplicerat bygge för sin tid och över 20 000 människor dog under bygget. Följ med till Panama och färdas över kanalen och möt de som arbetar där idag. Del 2 av 3. UR.
Chelly Wilsons nära och kära berättar den osannolika historien om en mormor full av motsättningar. Hon var judinnan som firade kristen jul, den lesbiska kvinnan som gifte sig med män och fick tre barn, och feministen som skapade ett porrimperium. Dokumentär från 2022. UR.
Joanna Lumley tar oss med till Zanzibar, en ö som har påverkats av handel med kryddor. Det blir också ett besök i Zaatari som är ett flyktingläger i Jordanien där Joanna träffar en familj från Syrien. Del 4 av 4. UR.
Seriestart. Jari Tervo och Jani Halme startar sin odyssé för att söka efter det som är mest finskt vid gränsen mot Ryssland. Under en road trip med husbil från söder till norr funderar de på gränsens inverkan på finskheten. Del 1 av 10. UR.
Vi undersöker ett glas från 1907 och får berättelser om både ett danskt kungabesök och Islands kamp för självständighet. Isländsk dokumentärserie från 2019. Del 1 av 6. UR.
Arkitekten och aktivisten Julie Stout tar oss med till vackra gamla byggnader som hon tillsammans med andra räddat från rivning. Och så visar hon hus som hon själv varit med och ritat - som villan hon och hennes man byggde, inspirerade av en segeltur i Stilla havet. Del 5 av 12. UR.
Bröderna Nicholas och Erik har gjort en dokumentärfilm om sin estniska mamma, mormor och morfar. Brödernas mamma Mare föddes 1943 och skildes från sin mamma och pappa under andra världskriget. Mare växte upp med sin mormor i sovjetrepubliken Estland. Vi följer deras dramatiska liv under och efter kriget. UR.