UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
När Justine försöker befria John säger han åt henne att leta efter De Namnlösa. Hon hittar vad hon söker vid en ödslig kyrkogård. Del 3 av 6. UR.
Vad är grejen med rättvisa och pengar är i en demokrati Nioåriga Mina får hjälp av demokratiexperten Jenny Madestam att reda ut begreppen. Del 3 av 10. UR.
När du lägger din flaska eller syltburk i glasåtervinningen hamnar den så småningom på anläggningen i Hammar. Där tar de emot glasförpackningar från hela Sverige. Kanske har ditt glas varit där tidigare, för glas kan man använda om och om igen, hur många gånger som helst. Del 3 av 10. UR.
Många djur bor i vatten. Somliga hela tiden, andra bara ibland. Det finns stora djur, och så finns det djur som är så pyttesmå att man bara kan se dem med mikroskop. Del 3 av 5. UR.
Varför är trädens blad gröna? Träd fångar solens energi med det gröna klorofyllet. Växterna kan äta solen och vi kan äta växter. Följ med Tora ut i skogen och andas! Del 3 av 5. UR.
Nyheter för barn och ungdomar. UR.
Hur kan myndigheter, organisationer, skolor och vårdnadshavare hjälpas åt för att stärka läsningen hos alla barn och unga? Ett samtal med Peter Fredriksson, Skolverket, Helén Ängmo, Skolinspektionen, Kajsa Ravin, Kulturrådet och Barbro Westlund, lektor i läs- och skrivutveckling. UR.
Undervisning om Förintelsen måste nå elevernas inre, skrev förintelseöverlevaren Hédi Fried. Kunskapen måste bli ett skydd mot nutida och framtida krafter som inte står för medmänsklighet och demokrati. Ett samtal om hur skolan tar sig an detta ansvar. UR.
16:28
Kunskapskanalen
Är vreden i vår tid fortfarande en synd eller ett värdefullt politiskt verktyg som också kan bli livsfarligt hos extrema våldbejakande grupper? Här diskuterar Christofer Edling, professor i sociologi, och Jens Ljunggren, professor i historia, vreden som politiskt verktyg förr och nu. UR.
Det finns nästan 11 000 fågelarter på planeten i en mängd olika livsmiljöer. Vi möter experter som med hjälp av ny teknik ger oss det allra senaste om hur dessa varelser lever tillsammans och kommunicerar. Brittisk faktaserie från 2022. Del 2 av 3. UR.
Tim Dunn reser till Manchester för att undersöka dess lokala järnvägshistoria. National railway museum i York och dess modelljärnväg är ett måste, den konstruerades för att träna tågklarerare att övervaka och styra järnvägstrafiken. Del 2 av 10. UR.
Storbritannien började leta efter egen olja i Nordsjön till följd av att Egyptens president Nasser förstatligade Suezkanalen 1956. Rob Bell reser till Skottlands norra kust och besöker en oljeplattform där han lär sig hur man borrar efter olja. Han besöker även driftcentralen och ser hur man underhåller en plattform. Del 3 av 3. UR.
Arkitekten Michael O´Sullivan lärde sig att bygga hus av sin far - allt från att rita till att snickra och blanda betong. När han nu ska visa sina favorithus väljer han ett par som han både ritat och byggt själv, och huset som solen når först i världen varje dag. Del 6 av 12. UR.
Att tävla med draghundar är en livsstil. Vi hittar Normand Casavant i Tagish i Yukon i sällskap med studenten Audren från Reunion Island. En stor utmaning väntar den unge mannen som tillsammans med sin mentor ska delta i ett mycket krävande lopp med hundspann. Kanadensisk serie från 2016. Del 5 av 10. UR.