UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Justine återser en gammal bekant och får följa med till De Namnlösas boning. Där får hon höra Legenden om den första pusselbiten. Del 4 av 6. UR.
Mina vill veta vad grejen med demokratiska val är. Den ytliga influeraren "Demokratiälskaren" tar på sig uppdraget att förklara, men det går inte så bra. Demokratiexperten Jenny Madestam reder ut begreppet och Mina utmanar med en tankenöt. Demokrati är kanske inte så lätt som man tror. Del 4 av 10. UR.
Det används väldigt mycket plastförpackningar och plastpåsar, därför är det viktigt att vi ser till att de återvinns. På plaståtervinningen i Motala sorteras 500 plastförpackningar i sekunden innan de skickas vidare. Del 4 av 10. UR.
Björndjur är så små att de bara kan ses i mikroskop. De klarar att leva både i is och i kokande vatten - och i rymden! Hör björndjuret berätta om sig själv och om vattnets olika former: fast, flytande och gas. Del 4 av 5. UR.
Träden i skogen suger upp vatten djupt nerifrån och pyser ut vattenånga. När de gör det blir luften både svalare, fuktigare och renare. Följ med Tora ut i den svala friska skogen! Del 4 av 5. UR.
Nyheter för barn och ungdomar. UR.
15:00
Kunskapskanalen
Väck låg- och mellanstadieelevernas upptäckarlust med NO-experiment som bygger på saker som de flesta har i sin närhet. Med is, karamellfärg, pet-flaskor, pappersraketer, aluminiumfolie och andra vardagsföremål demonstrerar läromedelsförfattaren Hans Persson försök som kan inspirera såväl lärare som barn. UR.
Den som gick på bio för hundra år sedan fick en helhetsupplevelse. Ofta spelade en stor orkester live, där sprang chokladförsäljare omkring och det såldes program, liknande de vi ser idag på teatern och operan. UR.
16:05
Kunskapskanalen
Mammutbetar, ben och tänder från utdöda djur kan avslöja sina hemligheter. Genom att ta fram och analysera bitar av urgammalt dna - ibland mer än en miljon år gammalt - kan forskare lära sig tidigare okända saker om forna tiders arter och miljöer. Erik Ersmark, forskningsingenjör vid Centrum för paleogenetik, berättar hur det går till. UR.
Hedvig Söderlund forskade på hur minnet är organiserat i hjärnan. När hon själv blev sjukskriven för utmattningssyndrom började hon fundera över vad som egentligen hände i hennes egen hjärna. UR.
Seriestart. En antropologisk, men ovetenskaplig studie om nationen Island och dess befolkning. Hur formades Island som självständig nation? Vad är speciellt med de isländska söndagarna? Vi tittar närmare på betydelsen av tv, bio, serietidningar och söndagsskola. Isländsk serie från 2018. Del 1 av 6. UR.
17:25
Kunskapskanalen
Seriestart. Hur skapades universum? Och vad händer med en badanka om den närmar sig ett svart hål? Fysikern Jim Al Khalili reder ut begreppen. Brittisk dokumentärserie från 2021. Del 1 av 2. UR.
Seriestart. Jens Jákup Hansen har campat på glaciärer på Island, vandrat längs Vágars kust med 25 kilo i ryggsäcken och bestigit Kilimanjaro. Nu ska han visa hur man campar på Färöarna. Del 1 av 3. UR.
När människor urbaniserar planeten tvingas fåglar möta nya hot. Medan vissa lär sig att frodas under dessa föränderliga förhållanden har många arter hamnat i knipa. Vi får höra fantastiska berättelser om våra fjäderbeklädda vänner som kämpar för att överleva. Brittisk faktaserie från 2022. Del 3 av 3. UR.
Tim Dunn besöker Folkestone, hamnstaden som förbinder Storbritannien med Calais i Frankrike, och får en exklusiv tur genom servicetunneln. Det blir också besök i den gamla driftcentralen där tågtrafiken i kanaltunneln styrdes. Del 3 av 10. UR.
En dokumentär om brutalismens och betongarkitekturens drömmar och problem. 1960- och 70-talens betonghus förnyade arkitekturen i Finland. Nu rivs de. En del tycker att det är bra, andra talar om en kulturell katastrof. UR.
Helikopterlyft till pudersnö, det är vad Pierre-Étienne Gagnon som är alpinguide i västra Kanada har som jobb. Vi hänger med honom till Revelstoke, British Columbia, där pudersnön är i toppklass och backarna är bland de längsta i världen. Kanadensisk serie från 2016. Del 6 av 10. UR.