UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
När Ilona var sjuk startade några kompisar i klassen en chatt - Bästischatten. De blev snabbt ett gäng som hängde ihop både i chatten och på rasterna. Ilona blev frisk och fick vara med. Men ingen svarar på det hon skriver. Del 2 av 6. UR.
Ki, Ti och Pi är på väg hem till sin egen stjärna, och nu har de nått fram till dvärgplaneterna längst där ute. Ti har aldrig sett Pluto och inte Plutos månar heller. Så varför inte? När de ändå är där. Del 5 av 6. UR.
Äldre reser gärna, och allt oftare bortom charterhotellen. Men vad ska man tänka på när man reser som äldre? Tips, kunskap och inspiration för den ressugne. Del 2 av 20. UR.
Nyheter på teckenspråk för barn och ungdomar. UR.
15:00
Kunskapskanalen
Är vreden i vår tid fortfarande en synd eller ett värdefullt politiskt verktyg som också kan bli livsfarligt hos extrema våldbejakande grupper? Här diskuterar Christofer Edling, professor i sociologi, och Jens Ljunggren, professor i historia, vreden som politiskt verktyg förr och nu. UR.
Den svenska spelmarknaden ökade i omsättning från 20 till 30 miljarder mellan 2014 och 2022. Hur påverkas närstående till spelare och spelmissbrukare? UR.
Undersökningar från CAN visar att vänsterstyrda kommuner generellt bedriver mer alkoholförebyggande arbete än kommuner med borgerligt och blandat styre, men storleken på kommunen påverkar också. UR.
Områden med många barer utgör ett större problem för polisen än områden utan barer. Om ansvarsfull alkoholservering på barerna tillämpas kan effekterna dämpas. UR.
Svenska pojkar i årskurs 2 på gymnasiet som utför fysisk aktivitet på fritiden visar sig också spela mer om pengar än andra grupper. Det visar en undersökning från CAN. UR.
Alkoholen står för 5 procent av cancerdödligheten globalt. Därför gör CAN en forskningsundersökning för att förstå hur sambandet mellan alkohol och cancer ser ut. UR.
Vita duvan var en gång ett modernt panoptiskt fängelse med ambitioner att återanpassa fångarna till samhället. I dag berättar byggnaden om sin tids filosofi och människosyn. UR.
Tamar Glouberman jobbar som grizzlyguide. Här får vi lära känna grizzlybjörnen, en spännande varelse som är så mycket mer än sitt skrämmande rykte som ett livsfarligt rovdjur. Kanadensisk serie från 2016. Del 7 av 10. UR.
Ben Rangel storstädar och hittar gammal mat i kylskåpet. Var ska han slänga all rutten mat? I komposten blir nog bra. Men han kanske inte behöver slänga allt? Bananen går att äta. Del 18 av 21. UR.
Sickan ska börja på en ny förskola. Sickan och pappa promenerar den korta vägen till förskolan som ligger nära. Sickan tycker det känns lite läskigt och känner sig blyg men pappa finns med hela tiden. Del 5 av 21. UR.
Reine Brynolfsson läser "Skrapsår" av Solja Krapu-Kallio och Sara Gimbergsson som handlar om Milla och Tom i den ljusa norrländska sommaren med mygg och lekar, om att räkna alla skrapsår och om en tappad tand. Del 13 av 21. UR.
Alfons och hans nya kompis, Hamdi, leker ofta krig. Hamdis pappa har varit med som soldat i ett riktigt krig och Alfons och Hamdi är nyfikna. De vill att pappan ska berätta om kriget, men pappan vill inte så gärna prata om det. Del 2 av 3. UR.
Seriestart. På ön Madagaskar hotas lemurerna av utrotning. Orsaken är framför allt avskogningen som hotar både människor och djur. Vi följer Mahefa Ralisata som gör expeditioner in i skogarnas hjärtan för att öka medvetenheten hos unga och gamla om hur de måste skydda sin miljö. Dokumentärserie från 2023. UR. Del 1 av 3.
18:43
SR P4
Myran är ett av världens mest framgångsrika djur, och en mästare i teamwork. Ett arbete som är enormt viktigt, inte bara för myran själv utan även för många andra. Genom att gräva upp och bygga om ser den till att näring når ut till många fler. Del 2 av 12. UR.
När uppfanns tvålen? Cleo och Klotus reser tillbaka i tiden och hittar det allra första tvålreceptet i Mesopotamien. I Aleppo får de höra hur tvålen kom till Europa. Cleo lär oss också vad tvål består av och hur den funkar. Del 1 av 3. UR.
Varför är våtmarker viktiga? Forskaren Lisen Schultz berättar om hur våtmarker lagrar kol och ger skydd mot katastrofer. Vi besöker även en restaurerad våtmark i Kristianstad, som tidigare använts som soptipp. Del 2 av 4. UR.
Varje gång Stacey Farrell ska rita ett hus börjar hon med att studera hur omgivningen och platsen där huset ska stå ser ut. Nu visar hon favoritbyggnader som alla visuellt samverkar med miljön runtomkring. Del 8 av 12. UR.
Jacqueline lämnades i Save när hon var 2 år och led av polio. Hon hamnade i Belgien hos en fostermamma som misshandlade henne. Nu är hon 64 år och ger sig äntligen ut för att upptäcka sin verkliga historia. Till sin stora förvåning visar sig Jacqueline ha en halvbror i Belgien. Del 2 av 3. UR.
Nu är det dags att lära sig använda telefonerna som hjälpmedel. Om man har nedsatt syn eller hörsel, fumliga fingrar eller bara ett kort tålamod finns redan olika användbara hjälpmedel i telefonen. Dessutom finns det flera appar som deltagarna får prova på. Del 4 av 6. UR.
Catherine och Gérard beslöt sig för att lämna det bekväma livet och bosatte sig långt ut i skogen i Québec i Kanada. Med sig hade de sina tre söner. Sönerna har tagit del av arbetet på gården under sin uppväxt. Men hur ser de på en framtid där för egen del? UR.