UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Justine är ensam i Smaragdstaden för att försöka rädda Den heliga konventionen. Men tiden håller på att rinna ut. Del 6 av 6. UR.
Mina vill veta vad grejen med fria medier och tryckfrihet är. Demokratiexperten Jenny Madestam reder ut begreppen fria medier och tryckfrihet. Del 6 av 10. UR.
Vi ska vara rädda om våra kläder och när vi inte vill eller kan använda de längre så ska vi inte bara slänga dem. Här får vi veta mer om återvinning, återbruk och hur man kan designa om textilier. Din gamla jeansjacka kan få nytt liv och här får du veta hur det går till. Del 6 av 10. UR.
12:20
SVT Barn
De hungriga spindlarna Imse och Vimse försöker fånga in dagens lunch i sitt nät. Snälla Vimse känner medlidande med de insekter som fastnar. Översättare och uppläsare: Michal Axel Piotrowski. Del 1 av 6. UR.
12:25
SVT Barn
Vimse och Fia Fluga mumsar på sötsaker som hör till ett läckert kaffekalas. Imse blir avundsjuk och gör ett misslyckat försök att förstöra kalaset. Översättare och uppläsare: Michal Axel Piotrowski. Del 2 av 6. UR.
Nyheter för barn och ungdomar. UR.
Genom hela människans tillvaro har migration varit en naturlig del. Med modern genteknik kan man ta reda på mer om hur människor har rört sig. Här ger Stephan Schiffels, forskare inom befolkningsgenetik, en snabbkurs i hur människan har rört sig. UR.
Vilka utmaningar och möjligheter innebär dagens och morgondagens globala migration? Ett samtal med chefer vid tre stora globala organisationer, FN:s IOM och UNHCR, samt Röda korset. UR.
Migrationen har varit och är ständigt närvarande i Göteborg. Här ger Karl-Magnus Johansson, arkivarie vid Riksarkivet, en historisk blick på Göteborg. Därpå följer ett samtal om migranters verklighet i Göteborg i dag med medlemmar av Dream Orchestra. UR.
Tre Nobelpristagare talar personligt om vad migration har inneburit för dem. Ett samtal med Abdulrazak Gurnah, litteraturpristagaren från 2021, Ardem Patapoutian, medicinpristagaren från 2021, samt Steven Chu, fysikpristagaren från 1997. UR.
På Öland finns det lejon som gömmer sig i sanden. Men de är små och helt ofarliga - om du inte är en myra! Marie Larsson på Naturum Trollskogen berättar om myrlejonets väg från larv till slända. UR.
Månen skapades av ett kosmiskt sammanträffande och har möjliggjort liv på jorden. Följ med och se fenomen som skapats av månens kraft i Australien, Mexiko, Indien och Frankrike. Dokumentär från 2022. UR.
Jens Jákup Hansen ger sig ut på vandring på Färöarna. Han börjar i Reynsmúlalág och vandrar genom dalgångarna. Sedan tar han sig upp mot Eysturtindur som är öns näst högsta topp. Del 3 av 3. UR.
Räven och Musen, som bor under skogens största ek, vaknar en dag av ett hemskt oväsen. Vart ska de nu ta vägen? Sanna Sundqvist och Adam Pålsson gestaltar Boglárka Paulovkins berättelse. UR.
Den gängse bilden av fiskar är att de är stumma, utan minne eller förmåga att känna smärta. Men nya upptäckter visar att fiskar kan ha en häpnadsväckande kognitiv förmåga, ett rikt socialt liv och även känslor. Franskt vetenskapsprogram från 2022. UR.
Tim Dunn besöker den modernistiska järnvägsstationen Coventry och träffar arkitekten bakom verket, Derrick Shorten. Del 5 av 10. UR.
I Argentina leder Vanesa Astore ett projekt där hon och hennes team föder upp kondorer som de sedan släpper ut i skyddade naturområden. Del 2 av 3. UR.
André Bernier jobbar som skoterguide. Han lämnar Smooth Rock Falls med tre skoterentusiaster för att ta dem på ett riktigt äventyr. Resan ger deltagarna en känsla av samhörighet med vildmarken och de folk som bor där. Kanadensisk serie från 2016. Del 8 av 10. UR.