UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Lär dig ord och uttryck på franska om att ge presenter. Programledarna Lilly försöker ge bort ovanliga presenter till främlingar på stan. De berättar om en misslyckad födelsedag och sjunger en födelsedagssång. Del 5 av 10. UR.
Tysk kortfilm. Tolvåriga Leo tillbringar höstlovet med storasyster Noémie och kusin Emil på deras mormors gård. Från ena dagen till den andra säger alla plötsligt att Leo har blivit en kvinna. Men för Leo känns det helt enkelt fel. Regi: Tajo Hurrle. UR.
Amerikansk kortfilm. Maggie är på restaurang med sin kontrollerande familj. Under den påfrestande middagen utbyter Maggie blickar med Celine. De möts på damrummet och Celine leder henne vidare in i en drömlik värld där allt verkar möjligt. Regi: Emily May Jampel. UR.
Har du någonsin funderat över hur nya tecken bildas och sedan etableras inom svenskt teckenspråk? Sebastian från Språkrådet djupdyker i ämnet och ger dig alla svar du behöver! Del 14 av 15. UR.
Ett viktigt inslag i demokratin är att alla är lika inför lagen. Har döva alltid varit en del av demokratin? Hur stor möjlighet har döva haft till att påverka genom tiderna? Del 5 av 7. UR.
Mina vill veta vad grejen med jämställdhet är. Och varför är jämställdhet viktigt för demokratin? Den ytliga influeraren "Demokratiälskaren" tar på sig uppdraget att få Mina att förstå det - men det går inte så bra. Mina vänder sig i stället till demokratiexperten Jenny Madestam, som reder ut begreppet jämställdhet. Del 2 av 10. UR.
Vem bor i skogen? Fåglar bor i träden, insekter gnager, daggmasken gräver, ekorren äter kottar och älgen äter löv. Det kallas kretslopp när maten går runt, runt, i skogens ekosystem. Följ med Tora ut och kika! Del 2 av 5. UR.
I Gästrikland har man tillverkat järn i minst 2000 år. Maria Björck, chef för kulturmiljö och arkeologi, berättar om järnets historia och om en av de mest kända brukspatronerna, Järn-Brita på Axmar bruk. UR.
Många djurs liv präglas fullständigt av de långa och till synes omöjliga migrationer de regelbundet genomför, om det så gäller havssköldpaddor eller gnuer, fåglar eller fjärilar. Susanne Åkesson, professor i evolutionär ekologi vid Lunds universitet, berättar om några av de märkliga resorna. UR.
Hur kan man studera migrationens inverkan på ekonomin? Och hur kan man studera i vilken mån ekonomiska faktorer påverkar opinionen kring migration i mottagarländer? Det diskuterar Christian Dustmann, professor i arbetsmarknadsekonomi. Föredraget följs av en frågestund kring migrationens ekonomiska sida med tre studenter. UR.
Regelverket som styr migrationen behöver ses över, menar Cathryn Costello, professor i migrationsjuridik. Hon belyser födelselotteriet som avgör vem som får förflytta sig, liksom hur kontrollen av migrationen verkar både inom och utom länder - inte bara vid gränserna. UR.
Hur migrationen i framtiden kommer att se ut beror till stor del på hur väl vi kan begränsa den globala uppvärmningen, berättar Kira Vinke, vid German Council on Foreign Relations. UR.
Med Bunkeflostudien visade forskarna att daglig fysisk aktivitet i skolan har positiva effekter när det handlar om ökad benmassa, starkare muskler och bättre kondition och motorik. UR.
Barnen i innerstadsförskolor har mycket sämre möjligheter till rörelse utomhus än barn i förorten. Det visar en undersökning från Malmö. Fysisk aktivitet är en förutsättning för att barnen ska utecklas till friska individer. UR
Helmi har en dröm: att på en dykarfärd få se fisken som kallas sjöns konung. I strandvegetationen hittar Helmi små gäddor. Men kommer även självaste konungen att visa sig? Del 3 av 10. UR.
Att dansa är kul tycker Tilda från Vasa. Och om man filmar sina danser blir det dubbelt så roligt. Vi får lära oss tips och tricks på hur man gör en riktigt bra dansvideo. På med dansskorna! Del 8 av 20. UR.
Anna-Maria är nio år och bor tillsammans med sin familj i Thessaloniki, Greklands näst största stad. Hon visar upp sitt rum och berättar om intressen och favoritlekar. Del 7 av 8. UR.
Det är sommar och varmt i parken, en perfekt dag för camping. Men var ska Baggis slå upp sitt tält? Barnpanelen svarar på frågorna: "Säg ett djur som bor i skogen" och "Säg ett djur som kan flyga". Del 7 av 10. UR.
Äventyrarna fortsätter sin vandring på Antarktis för att nå Sydpolen i polarforskaren Ernest Schakletons fotspår. Del 2 av 3. UR.
Lädersköldpaddan kan bli stor som en mindre bil. På de vidsträckta stränderna i Gabon övervakar Darly Itoumba och hennes team de enorma djuren varje natt när de dyker upp från havets djup för att lägga ägg. Del 3 av 3. UR.
Won Yip är en tuff affärsman som styr sin restaurangverksamhet och familj med järnhand från kontoret vid Damtorget i Amsterdam. En film om hur man kan leva i ett annat land men fortfarande ha hemlandet Kinas oskrivna regler och livsåskådning med sig. UR.
Natursköna Cornwall är ett ikoniskt semestermål för britterna. Men hur ser vardagslivet ut för lokalbefolkningen när sommargästerna åkt hem? UR.
Tervo och Halme fortsätter sin road trip och undersöker hur sant finsk boboll är. Kan Halme få Tervo att förstå spelets särdrag och betydelse för den äkta finskheten? Del 6 av 10. UR.
I juli 1939, strax innan andra världskriget bröt ut, kom Hitlers flickvän Eva Braun till Island med det tyska kryssningsfartyget Milwaukee. Vi tittar på en passagerarlista som sägs vara från den resan, och som innehåller namnen på alla som var ombord. Isländsk dokumentärserie från 2019. Del 6 av 6. UR.
Sally Ogle och kollegan Ben Mitchell-Anyon är kända för sin förmåga att designa och bygga hus på platser som få ens skulle drömma om. De har också ett rykte om sig att göra "mer för mindre" på ett både snyggt och hållbart sätt. Serie från 2023. Del 10 av 12. UR.
Pauls mamma lever fortfarande, men på grund av de kulturella barriärerna har han aldrig riktigt kunnat prata med henne. Det vill han ändra på. Del 3 av 3. UR.
Den gängse bilden av fiskar är att de är stumma, utan minne eller förmåga att känna smärta. Men nya upptäckter visar att fiskar kan ha en häpnadsväckande kognitiv förmåga, ett rikt socialt liv och även känslor. Franskt vetenskapsprogram från 2022. UR.