Tablå

UR:s program i Radio & TV

Friday 16 Feb

  • 11:04

    SR P1

    Fabriken – mellan gammelmedia och AI-armageddon

    Journalistrugby och parasiterande nyheter

  • 12:00

    SVT Barn

    Läsa med - romani chib / kale

    Farliga djur

    Seriestart. Farliga djur är inte alltid de man tror. Lär dig ord och begrepp om världens farliga djur och om världsdelarna. Del 1 av 7. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Läsa med - romani chib / kale

    Om jättar och smultron, del 1

    Tuva är en liten flicka som blivit mörkrädd. Men vad är det som har hänt, och vem är hon egentligen? En saga med lugnt tempo och få svåra ord, textat för att nybörjarläsaren ska kunna träna sin läshastighet. Del 2 av 6. UR.

  • 12:10

    SVT Barn

    Grejen med demokrati - arabiska

    Barns rättigheter

    Mina vill veta vad grejen med barns rättigheter är. Den ytliga influeraren "Demokratiälskaren" tar på sig uppdraget att få Mina att förstå det - men det går inte så bra. Demokratiexperten Jenny Madestam reder ut begreppen barns rättigheter och barnkonventionen. Del 7 av 10. UR.

  • 12:15

    SVT Barn

    Vad händer med återvinningen? - arabiska

    Elavfall

    Allt som har en sladd eller batterier ska återvinnas som elavfall. En trasig sladd till en mobilladdare kan komma till stor nytta - här får du veta hur det går till. Del 7 av 10. UR.

  • 12:20

    SVT Barn

    Bild ur Tusen och en byxa

    Imse och Vimse - polska

    Tusen och en byxa

    Imse och Vimse rensar sitt nät från löv, när en massa byxor plötsligt blåser in. Torsten Tusenfoting, som har fått tvätten förstörd, kan hålla sig för skratt. Del 3 av 6. UR.

  • 12:25

    SVT Barn

    Bild ur Bus och grus

    Imse och Vimse - polska

    Bus och grus

    Det finns många kul, kvarglömda saker på lekplatsen. Imse vill så klart ha allt för sig själv, men en mekanisk dinosaurie kommer i vägen. Översättare och uppläsare: Michal Axel Piotrowski. Del 4 av 6. UR.

  • 14:25

    SVT Barn

    Lilla Aktuellt skola

    2024-02-16

    Nyheter för barn och ungdomar. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Nobel Week Dialogue 2023

    Migrantens erfarenhet

    Tre Nobelpristagare talar personligt om vad migration har inneburit för dem. Ett samtal med Abdulrazak Gurnah, litteraturpristagaren från 2021, Ardem Patapoutian, medicinpristagaren från 2021, samt Steven Chu, fysikpristagaren från 1997. UR.

  • 15:29

    Kunskapskanalen

    Nobel Week Dialogue 2023

    Migrationens ekonomi

    Hur kan man studera migrationens inverkan på ekonomin? Och hur kan man studera i vilken mån ekonomiska faktorer påverkar opinionen kring migration i mottagarländer? Det diskuterar Christian Dustmann, professor i arbetsmarknadsekonomi. Föredraget följs av en frågestund kring migrationens ekonomiska sida med tre studenter. UR.

  • 15:54

    Kunskapskanalen

    Nobel Week Dialogue 2023

    Migrationens regler och styrning

    Regelverket som styr migrationen behöver ses över, menar Cathryn Costello, professor i migrationsjuridik. Hon belyser födelselotteriet som avgör vem som får förflytta sig, liksom hur kontrollen av migrationen verkar både inom och utom länder - inte bara vid gränserna. UR.

  • 16:18

    Kunskapskanalen

    Nobel Week Dialogue 2023

    Klimatförändring och migration

    Hur migrationen i framtiden kommer att se ut beror till stor del på hur väl vi kan begränsa den globala uppvärmningen, berättar Kira Vinke, vid German Council on Foreign Relations. UR.

  • 16:43

    Kunskapskanalen

    Nobel Week Dialogue 2023

    Migration i framtiden?

    Tre Nobelpristagare reflekterar över temat migration som avslutning på Nobel Week Dialogue 2023. Med Abdulrazak Gurnah, litteraturpristagaren från 2021 som flydde från Zanzibar till Storbritannien som 18-åring, Ardem Patapoutian, medicinpristagaren från 2021 med armeniskt ursprung som föddes i Libanon och nu lever i USA, samt Steven Chu, fysikpristagaren från 1997 som föddes i USA av föräldrar som lämnat Kina. UR.

  • 16:48

    Kunskapskanalen

    Forskningens dag 2023

    Fysisk aktivitet för barn med funktionsnedsättning

    Fysisk aktivitet är nödvändigt för att barn ska utvecklas och må bra. Nu finns stå- och gåhjälpmedel som gör det möjligt för de med sämre rörelseförmåga att vara fysiskt aktiva. UR.

  • 20:05

    Kunskapskanalen

    Meditation in i döden

    När tibetanska buddhistmunkar dör under meditation uppstår ett märkligt fenomen - deras kroppar förblir intakta, ibland i veckor. En grupp amerikanska vetenskapsmän utforskar fenomenet. Dokumentär från 2022. UR.

  • 21:45

    Kunskapskanalen

    Järnvägar och arkitektur

    Gooles 90-gradiga svängbro

    Tim Dunn besöker svängbron i Goole nära Yorkshire, en uppvisning av ingenjörskonst i den högre skolan. En person manövrerar bron med mekaniska spakar. Tim erbjuds att köra ett pass men har han tillräcklig simultankapacitet? Del 6 av 10. UR.

  • 22:30

    Kunskapskanalen

    Vilda djurs beskyddare

    Darly och lädersköldpaddorna

    Lädersköldpaddan kan bli stor som en mindre bil. På de vidsträckta stränderna i Gabon övervakar Darly Itoumba och hennes team de enorma djuren varje natt när de dyker upp från havets djup för att lägga ägg. Del 3 av 3. UR.

  • 00:15

    Kunskapskanalen

    Äventyrsguiderna

    Paddling på Petawawa

    Simon Roussel välkomnar tre kajakproffs för en tvådagarsexpedition på floderna Petawawa och Ottawa. Expeditionen är också en förberedelse för Eagle Race, en internationell tävling som äger rum på en smal och en brant sträcka av Beaver River i delstaten New York. Kanadensisk serie från 2016. Del 9 av 10. UR.

  • 04:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Zheng Yi Sao – piratdrottning