UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Programledarna Lilly och Jonas busringer till en restaurang i Frankrike och försöker köpa saker av främlingar på stan. De berättar om att köpa dyra skor, när fötterna växer och sjunger en sång om en liten stjärna. Del 6 av 10. UR.
Spansk kortfilm. Tula arbetar som städare på en privatskola för flickor. Under sin arbetsdag stöter hon på rektorns fjortonåriga dotter på toaletten. Flickan delar med sig av en hemlighet och Tula beslutar sig för att hjälpa inte bara flickan - utan alla flickor på skolan. Regi: Bea de Silva. UR.
Argentinsk kortfilm. När Marco träffar Galo är det som vilken kärlekshistoria som helst. Men vad händer när du inte bara lär känna den andra personen utan också dig själv? Marco har precis separerat från sin flickvän när Galo gör entré i hans liv och skakar om hela hans värld. Regi: Matias Dinardo. UR.
Brittisk kortfilm. Ramin, en ung man med autism, kan laga alla slags elektroniska apparater. Men efter ett pinsamt möte i affären tvingas han konfrontera det enda han inte kan reparera: sig själv. Regi: Bertil Nilsson. UR.
Idag betraktas rasbiologi som en lära utan vetenskaplig grund. Men hur har rasbiologin påverkat synen på döva, som en grupp med funktionsnedsättning? Del 6 av 7. UR.
Mina vill veta vad grejen med rättvisa och pengar är i en demokrati. Demokratiexperten Jenny Madestam reder ut begreppen rättvisa och pengar. Del 3 av 10. UR.
Varför är trädens blad gröna? Träd fångar solens energi med det gröna klorofyllet. Växterna kan äta solen och vi kan äta växter. Följ med Tora ut i skogen och andas! Del 3 av 5. UR.
Katalin Karikó fick 2023 års medicinpris för upptäckter som möjliggjorde utveckling av effektiva mRNA-vacciner mot covid-19. Här berättar hon själv om sin forskning som på ett fundamentalt sätt har ändrat vår förståelse för hur mRNA samspelar med immunsystemet. UR.
Drew Weissman fick 2023 års medicinpris för upptäckter som möjliggjorde utveckling av effektiva mRNA-vacciner mot covid-19. Här berättar han själv som sin forskning som bidrog till den snabba utvecklingen av vaccin under covid-pandemin. UR.
Med Bunkeflostudien visade forskarna att daglig fysisk aktivitet i skolan har positiva effekter när det handlar om ökad benmassa, starkare muskler och bättre kondition och motorik. UR.
Individanpassad fysisk träning kan stimulera lungans självläkningsförmåga och därigenom förbättra sjukdomsutfallet hos KOL-patienter. UR.
De som åkt Vasaloppet har 30 procent lägre risk att drabbas av demenssjukdomar. Även risken för att få Parkinssons sjukdom eller depression minskade. UR.
I en älvmiljö stöter Helmi och naturfotografen Satu på sällskapliga fiskar och fantastiska flodpärlmusslor. Helmi får veta att flodpärlmusslan är utrotningshotad och måste skyddas. Del 4 av 10. UR.
När tibetanska buddhistmunkar dör under meditation uppstår ett märkligt fenomen - deras kroppar förblir intakta, ibland i veckor. En grupp amerikanska vetenskapsmän utforskar fenomenet. Dokumentär från 2022. UR.
En filmad gestaltning av Emma och Lisen Adbåges rytmiska dikt Kretsloppet: "Under ytan där i grytan ligger korvarna på spänn." Del 2 av 10. UR.
Seriestart. På ett skär i Östersjön bor en liten sälkut. Den är en del i havets näringsväv tillsammans med abborrar, torsk, räkor och alger. Följ med ner under ytan och upptäck ekosystem i havet. Del 1 av 3. UR.
Loppan har hittat en xylofon och nu spelar hon på den på parkbänken. Det visar sig att det är Baggis gamla instrument. Del 8 av 10. UR.
Ben Fogle och Dwayne Fields fortsätter sin vandring mot Sydpolen. De vandrar i Terra Nova-expeditionens och dess ledare Robert Falcon Scotts fotspår. Del 3 av 3. UR.
Seriestart. Ricardo García följer med fotografer som söker den perfekta platsen att fotografera en kommande solförmörkelse i södra Chile. På resan möter han även ursprungsbefolkning, mapucher, som berättar om vad fenomenet betyder för dem. Faktaserie från 2022. Del 1 av 10. UR.
Kontorsarbetaren i Tokyo är ofta en namnlös, överarbetad och undervärderad kugge i arbetsmarknadens maskineri, som förväntas åsidosätta både familj och socialt liv. Sena nätter med intensivt drickande leder till att en del sover på gatorna efter att ha missat sista tunnelbanan hem. Dokumentär från 2021. UR.
Seriestart. Resan börjar i "Cotswolds Venedig" - Bourton-on-the-Water. Pam besöker parfymtillverkaren som skapade dofter åt drottning Elizabeth II. I Oxfordshire blir det besök på slottet där Churchill föddes och möte med britpopstjärnan som började tillverka ost. Del 1 av 4. UR.
Stadsmänniskorna Tervo och Halme beger sig ut i den skoningslösa naturen. Relationen till naturen anses vara något sant finskt. I föreställningarna om finländarnas rötter förekommer en stark myt om dem som skogsbor och lokalpatrioter. Resenärerna stärker sig inför sitt grundliga utredningsarbete med cappuccino och havrelatte och packar sedan in sig i husbilen. Del 7 av 10. UR.
Seriestart. Vi får lära känna Elina, Mari, Harri och Tarvo som är fyra väldigt olika präster och arbetar runt om i Finland. Dessutom skrotar vi gamla föreställningar om hur det är att vara präst. Del 1 av 8. UR.
Hugh Tennent har alltid haft en passion för arkitektur och andlighet. Som ung fick han i uppdrag att utforma ett buddhistiskt kloster. Sen dess designar han allt med tanke på hur byggnader och miljö påverkar livet för dem som befinner sig i dem. Serie från 2023. Del 11 av 12. UR.
Seriestart. Sex vänner från Budapest är extremt begåvade inom olika områden. En efter en tvingas de lämna Europa och hamnar i USA. Några av dem blir viktiga i skapandet av en atombomb, andra blir framgångsrika inom film och fotografi. Tysk-ungersk historieserie från 2022. Del 1 av 2. UR.