UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Om man inte får gå på toaletten ifred kan man få ont i magen. Det behövs en toalettvakt på Djuris. Del 6 av 20. UR.
Trilobiter, pansarhajar och dinosaurier finns inte längre. Men släktingar till några av de djur som levde på jorden för många hundra miljoner år sedan finns kvar. Fåglarna till exempel - och vi. Del 1 av 3. UR.
Det har blivit dags för examensprov för årets seniorsurfare. Nu är det upp till bevis för Arja Saijonmaa, Carl Jan Granqvist, Siw Malmkvist och Johan Rabaeus. Vad har de lärt sig på träningslägret? Del 6 av 6. UR.
Unnur fick diagnosen bipolär sjukdom och epilepsi för flera år sedan men har alltid trott på sin egen styrka. Del 2 av 8. UR.
Inför sportardagen säger Sport-Orvar att Johannas lag inte är lika starka och snabba som hans eget. Johanna skulle behöva uppfinna något som kan ge hennes lag extra krafter. Del 6 av 7. UR.
2023 års Nobelpristagare i fysik belönas för experiment som har gett mänskligheten nya verktyg för att utforska elektronernas värld inuti atomer och molekyler med hjälp av extremt korta ljusblixtar. Här berättar Anne L'Huiliier om sin forskning som lade grunden till metoderna. UR.
2023 års Nobelpristagare i fysik belönas för experiment som har gett mänskligheten nya verktyg för att utforska elektronernas värld inuti atomer och molekyler med hjälp av extremt korta ljusblixtar. Här berättar Pierre Agostini om sin forskning, där han lyckades framställa och undersöka en serie ljuspulser där varje puls bara var 250 attosekunder lång. UR.
2023 års Nobelpristagare i fysik belönas för experiment som har gett mänskligheten nya verktyg för att utforska elektronernas värld inuti atomer och molekyler med hjälp av extremt korta ljusblixtar. Här berättar Ferenc Krausz om sin forskning, där han kunder isolera en enskild ljuspuls som varade i 650 attosekunder. UR.
Barnen i innerstadsförskolor har mycket sämre möjligheter till rörelse utomhus än barn i förorten. Det visar en undersökning från Malmö. Fysisk aktivitet är en förutsättning för att barnen ska utecklas till friska individer. UR
Seriestart. Resan börjar i "Cotswolds Venedig" - Bourton-on-the-Water. Pam besöker parfymtillverkaren som skapade dofter åt drottning Elizabeth II. I Oxfordshire blir det besök på slottet där Churchill föddes och möte med britpopstjärnan som började tillverka ost. Del 1 av 4. UR.
Hugh Tennent har alltid haft en passion för arkitektur och andlighet. Som ung fick han i uppdrag att utforma ett buddhistiskt kloster. Sen dess designar han allt med tanke på hur byggnader och miljö påverkar livet för dem som befinner sig i dem. Serie från 2023. Del 11 av 12. UR.
Amy fruktar att hon kommer att vara den enda i sitt kompisgäng utan en dejt. Efter mycket om och men bestämmer sig Amy för att gå på dansen med Reggie. Alla tre par träffas hemma hos Holly innan dansen, men en fruktansvärd storm ställer till det. Alla blir tvungna att ta skydd i huset och spänningen stiger. Sex tonåringar fast i ett rum tillsammans - vad är det värsta som kan hända? Del 8 av 10. UR.
Vi berättar om vad skatt är. Hur kan det vara gratis att gå i skolan? Vem betalar för allt i samhället? Del 8 av 10. UR.
Paret Vincent och Caroline ger sig av på en utmanande expedition. De ska ta sig från norra till södra delen av Spetsbergen mitt i vintern helt på egen hand. Med tung packning, i extremt väder och ett område rikt på isbjörn blir det en extrem utmaning. Kanadensisk dokumentär från 2022. UR.
Flera av de ungerska vännerna deltar i utvecklingen av den amerikanska atombomben. Atombomben används för första gången den 6 augusti 1945 när USA bombar Hiroshima. Robert Capa följer med amerikanska soldater under invasionen av Normandie 1944 där han både filmar och tar stillbilder. Del 2 av 2. UR.
Tim Dunn besöker svängbron i Goole nära Yorkshire, en uppvisning av ingenjörskonst i den högre skolan. En person manövrerar bron med mekaniska spakar. Tim erbjuds att köra ett pass men har han tillräcklig simultankapacitet? Del 6 av 10. UR.