UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
William älskar att göra egna filmer och har äntligen fått lov av mamma och pappa att ha en egen Youtube-kanal. Han får ha kvar den så länge det funkar. Men redan efter att han har lagt upp den första videon börjar elaka kommentarer att trilla in. Del 5 av 6. UR.
Hur gör man om man bråkar och säger elaka saker som man sedan ångrar? Bästa kompisarna Fabian och Malin berättar om en gång när de blev ovänner, men ångrade sig efteråt och sa förlåt. Del 2 av 6. UR.
När man blir äldre är det vanligt att reflektera över sitt liv och sin dödlighet. Många äldre kan också sent i livet uppleva det som forskarna kallar reminiscens, ett mentalt tillstånd då man går in och ut ur det förflutna och får en känsla av att man är en del av en större helhet. Del 5 av 20. UR.
Nyheter på teckenspråk för barn och ungdomar. UR.
Den norska författaren Jon Fosse tilldelades 2023 års Nobelpris i litteratur för "nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara". Här håller han sin Nobelföreläsning i Börssalen i Stockholm. UR.
Claudia Goldin fick 2023 års ekonomipris till Afred Nobels minne "för att ha förbättrat vår förståelse av kvinnors arbetsmarknadsutfall". Här berättar hon själv om sin forskning som belyser drivkrafterna bakom förändringar på arbetsmarknaden och pekar på orsaker till de skillnader mellan könen som kvarstår än i dag. UR.
Om man inte låter kroppen återhämta sig efter ett träningspass utan påbörjar nästa pass för tidigt blir träningen istället nedbrytande och konditionen sämre. UR.
Även positiva drivkrafter som att röra på sig och vilja leva hälsosamt, kan i vissa fall leda till extremer och innebära mer skada än nytta. UR.
Stora satsningar görs för att få fler att röra på sig, men personer med funktionsnedsättningar är alltför ofta exkluderade i dessa satsningar. UR.
Bland många utrikes födda saknas en tradition av att röra sig, motionera och att äta hälsosamt. Forskare menar nu att samhället behöver nå ut med information om en hälsosammare livsstil för att minska olikheter i hälsa. UR.
Att ha bra balans är något vi alla behöver för att röra oss obehindrat. När vi blir äldre försämmras den, men med träning skulle äldre kunna bibehålla och till och med förbättra sin balans. UR.
Vi följer en grupp dykare på en expedition till vraket J.B. King i St. Lawrence i Kanada. Träbåten exploderade när blixten slog ner under ett åskväder 1930. Lasten bestod av dynamit. Nu ligger vraket på mer än 40 meters djup. Del 10 av 10. UR.
Ben Rangel storstädar och ska slänga gamla apparater som är trasiga. Men var ska han slänga grejerna som inte går att laga? Och hur ska han sopsortera? Ben Rangel slänger på ett särskilt ställe för elskrot! Del 21 av 21. UR.
Arissa och William hjälper till med lunchförberedelserna på förskolan. De dukar till nio barn och berättar för kompisarna att de ska äta tomatsoppa. Del 8 av 21. UR.
Vi följer en kaninunge som är ängslig och inte vågar gå ut. Men så hittar den ett mysigt gömställe och väntar tills resten av familjen vill in igen. Del 3 av 8. UR.
Seriestart. Visste du att teknik kan vara ett par skor? Eller toapapper! Teknik är något som människan har uppfunnit för att fylla ett behov. Veta & Teknikpatrullen undersöker hur det går till att uppfinna nya saker. Del 1 av 10. UR.
Emina ligger hemma sin säng med hög feber. Till slut får hon komma till doktor Samuel. Han förklarar att en liten droppe blod kan berätta hur kroppen mår. Därför måste hon ta ett blodprov. Emina tycker att det är superläskigt men biter ihop. Vi får också följa med till en blodbuss och se vad som händer där. Del 2 av 10. UR.
Seriestart. Ricardo García följer med fotografer som söker den perfekta platsen att fotografera en kommande solförmörkelse i södra Chile. På resan möter han även ursprungsbefolkning, mapucher, som berättar om vad fenomenet betyder för dem. Faktaserie från 2022. Del 1 av 10. UR.
Seriestart. I älgens skog finns näringsvävar och ekosystem där livet hänger ihop och där djur och växter är beroende av varandra. Här finns producenter och konsumenter, växtätare och rovdjur. Alla har sin plats i näringsväven. Del 1 av 2. UR.
Förr var mårdhunden jagad för sin päls. Nu vill man helst bli av med den helt och hållet, och den kallas invasiv. Förutom mårdhund får vi se exempel på invasiva arter både i Sverige och övriga världen. Del 5 av 12. UR.
Hur har alla veckodagarna fått sina namn? Vi hittar många av svaren i de fornnordiska gudasagorna. Del 1 av 7. UR.
Hugh Tennent har alltid haft en passion för arkitektur och andlighet. Som ung fick han i uppdrag att utforma ett buddhistiskt kloster. Sen dess designar han allt med tanke på hur byggnader och miljö påverkar livet för dem som befinner sig i dem. Serie från 2023. Del 11 av 12. UR.
Säsongsstart. Kattis sätter årets seniorsurfare på prov redan innan ankomst. Via en digital kartnål ska de hitta fram till platsen för träningslägret, och när de väl kommit dit är det dags för ett kunskapstest. Hur står det till med den digitala ordförståelsen: vad är wi-fi, app och virus? Del 1 av 6. UR.
Flera av de ungerska vännerna deltar i utvecklingen av den amerikanska atombomben. Atombomben används för första gången den 6 augusti 1945 när USA bombar Hiroshima. Robert Capa följer med amerikanska soldater under invasionen av Normandie 1944 där han både filmar och tar stillbilder. Del 2 av 2. UR.