UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Programledarna Lilly och Jonas busringer till ett museum i Frankrike. Och så blir det en sång om en hatt med ett speciellt utseende. Del 7 av 10. UR.
Fransk kortfilm. I en av Frankrikes mest prestigefyllda förberedande skolor står en ambitiös stipendiat inför en särskilt vass och föraktfull lärare. Regi: Alexandre Anatole-Touzet. UR.
Kortfilm på meänkieli. Klara Pasma är musiker och låtskrivare. I hennes text om en ojämlik tonårsrelation ryms kärlek, svek och rädsla. Regi: Lina Puranen. UR.
De samiska tvångsförflyttningarna, Bággojohtin, är ett hundra år gammalt trauma som ingen vill prata om. Tvångsförflyttningarna fick stora konsekvenser för det samiska samhället då, och märks av än idag. Nu har 17-åriga Sadura bestämt sig för att ta reda på vad som egentligen hände. UR.
Mycket i samhället och de rättigheter vi har idag är resultatet av människors kamp. Det engelska ordet "empowerment" motsvarar det svenska ordet egenmakt. Ett ord som innebär att varje individ ska känna att hen har makt över sin egen situation. Del 7 av 7. UR.
Mina vill veta vad grejen med demokratiska val är. Den ytliga influeraren "Demokratiälskaren" tar på sig uppdraget att förklara, men det går inte så bra. Demokratiexperten Jenny Madestam reder ut begreppet och Mina utmanar med en tankenöt. Demokrati är kanske inte så lätt som man tror. Del 4 av 10. UR.
Träden i skogen suger upp vatten djupt nerifrån och pyser ut vattenånga. När de gör det blir luften både svalare, fuktigare och renare. Följ med Tora ut i den svala friska skogen! Del 4 av 5. UR.
Genom hela människans tillvaro har migration varit en naturlig del. Med modern genteknik kan man ta reda på mer om hur människor har rört sig. Här ger Stephan Schiffels, forskare inom befolkningsgenetik, en snabbkurs i hur människan har rört sig. UR.
Vilka utmaningar och möjligheter innebär dagens och morgondagens globala migration? Ett samtal med chefer vid tre stora globala organisationer, FN:s IOM och UNHCR, samt Röda korset. UR.
Många djurs liv präglas fullständigt av de långa och till synes omöjliga migrationer de regelbundet genomför, om det så gäller havssköldpaddor eller gnuer, fåglar eller fjärilar. Susanne Åkesson, professor i evolutionär ekologi vid Lunds universitet, berättar om några av de märkliga resorna. UR.
Tre Nobelpristagare talar personligt om vad migration har inneburit för dem. Ett samtal med Abdulrazak Gurnah, litteraturpristagaren från 2021, Ardem Patapoutian, medicinpristagaren från 2021, samt Steven Chu, fysikpristagaren från 1997. UR.
Hur kan man studera migrationens inverkan på ekonomin? Och hur kan man studera i vilken mån ekonomiska faktorer påverkar opinionen kring migration i mottagarländer? Det diskuterar Christian Dustmann, professor i arbetsmarknadsekonomi. Föredraget följs av en frågestund kring migrationens ekonomiska sida med tre studenter. UR.
Ett år efter att Ryssland attackerade Ukraina kom de första ukrainska flyktingarna till Färöarna. Bland dem var Iryna, Andry och Yustyna Lys från Lviv och Liudmylla och Sofiia från Charkiv. Hur är det att plötsligt vara en asylsökande flykting, och hur har Färöarna som samhälle tagit emot dem? UR.
Helmi dyker i havet och blir glatt överraskad när hon ser tångsnällor, som är släkt med sjöhästarna. Hon ser även taggfiskar och en trumpen stensimpa. Del 5 av 10. UR.
Sarah Beeny fick diagnosen bröstcancer nästan exakt 40 år efter att hennes mamma dog i samma sjukdom. Hon bestämmer sig för att ta reda på hur cancervården har utvecklats samtidigt som hon påbörjar sin behandling. Sarahs man och deras fyra söner är med henne i kampen mot cancern. Brittisk dokumentär från 2023. UR.
Öva finmotoriken i en saga med handrörelser inspirerade av TAKK. Del 7 av 20. UR.
Via en liten sälkut upplever vi växter och djur i ekosystem och näringsvävar på land och i havet. Vi får möta naturens renhållningsarbetare, asätarna, och lära oss hur viktiga de är i naturens ständigt pågående kretslopp. Del 2 av 3. UR.
Det är höst och vinden viner. Baggis tycker inte om hösten. Loppan föreslår att de ska spela spel för att lätta upp stämningen. Del 9 av 10. UR.
Paret Vincent och Caroline ger sig av på en utmanande expedition. De ska ta sig från norra till södra delen av Spetsbergen mitt i vintern helt på egen hand. Med tung packning, i extremt väder och ett område rikt på isbjörn blir det en extrem utmaning. Kanadensisk dokumentär från 2022. UR.
I Barcelona får vi veta hur det fungerar när sälar och valar kommunicerar på miltals avstånd. I Colombia besöker vi den märkliga floden som färgas röd en gång om året. Och i Chile lyssnar vi på solen och lär vi oss laga mat på en parabol-spis. Faktaserie från 2022. Del 2 av 10. UR.
Prästen och den tidigare popstjärnan Richard Coles har förlorat sin livskamrat. För att komma vidare i sorgen bestämmer han sig för att testa ett antal okonventionella metoder. Med värme och humor provar han allt från skrattyoga till alpackaterapi och sorgekryssning. Brittisk dokumentär från 2022. UR.
Pam reser med kanalbåt längs Kennet and Avon Canal. Under resan får hon lära sig om trädgården Rococo Gardens erotiska förflutna, möter skådespelerskan som älskar hästtävlingar, och upptäcker en guldgruva för antikvitetsälskare. Brittisk serie från 2021. Del 2 av 4. UR.
Naturens kall växer sig starkare allt eftersom Tervo och Halmes forskningsresa fortsätter. Kan det vara så att relationen till naturen hamnar högst upp på Mest finsk-topplistan? Del 8 av 10. UR.
Seriens huvudpersoner ville som unga bli läkare, busschaufförer eller restaurangarbetare. Vad var det som hände, varför blev de intresserade av en karriär som präst? Elina, Mari, Harri och TarvoI berättar om hur de hamnade där de är nu. Del 2 av 8. UR.
När Rafe Maclean visar sina favoritbyggnader fokuserar han på dubbel hållbarhet. Han vill att husen ska hålla i generationer och dessutom bidra till en hållbar framtid genom att vara energisnåla och byggas med giftfria material. Serie från 2023. Del 12 av 12. UR.
Flera av de ungerska vännerna deltar i utvecklingen av den amerikanska atombomben. Atombomben används för första gången den 6 augusti 1945 när USA bombar Hiroshima. Robert Capa följer med amerikanska soldater under invasionen av Normandie 1944 där han både filmar och tar stillbilder. Del 2 av 2. UR.