Tablå

UR:s program i Radio & TV

Thursday 29 Feb

  • 07:15

    SVT Barn

    Vara vänner

    Alfred och Busklubben

    Alfred, Nora och Andres har en klubb. Busklubben. Där turas de om att göra olika roliga bus med varandra. Idag har Nora och Andres busat med Alfred. Han bestämmer sig för att skoja tillbaka med Nora, men hon reagerar inte alls som han har tänkt sig. Del 6 av 6. UR.

  • 07:25

    SVT Barn

    Du är bäst

    Att ställa upp

    Hur gör man om någon är elak mot ens kompis? Går det att säga ifrån om de som är stygga är äldre? Nikki och Vilgot berättar om en gång när de var modiga och sa ifrån. Sedan den dagen är de bästisar. Del 3 av 6. UR.

  • 10:20

    SVT1

    Studio 65

    Brott som drabbar äldre

    Många äldre är rädda för att bli utsatta för brott, trots att de sällan drabbas. Men det finns en typ av brott som är vanligare att råka ut för när man blivit äldre - bedrägerier. Hur gör man för att skydda sig mot dessa? Del 6 av 20. UR.

  • 11:04

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    René Cassin - fotsoldat för mänskliga rättigheter

  • 12:00

    SVT Barn

    Lilla Aktuellt teckenspråk

    2024-02-29

    Nyheter på teckenspråk för barn och ungdomar. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    ResearchED 2023

    Konsten att ställa frågor

    Det verkar relativt okomlicerat att ställa en fråga. Men i vilken utsträckning gör lärare medvetna val och reflekterar över de typer av frågor de använder? Michael Chiles, bedömningsledare och författare, berättar. UR.

  • 15:34

    Kunskapskanalen

    Forskningens dag 2023

    Fysisk aktivitet för barn med funktionsnedsättning

    Fysisk aktivitet är nödvändigt för att barn ska utvecklas och må bra. Nu finns stå- och gåhjälpmedel som gör det möjligt för de med sämre rörelseförmåga att vara fysiskt aktiva. UR.

  • 15:38

    Kunskapskanalen

    Forskningens dag 2023

    Läka lungan med träning?

    Individanpassad fysisk träning kan stimulera lungans självläkningsförmåga och därigenom förbättra sjukdomsutfallet hos KOL-patienter. UR.

  • 15:46

    Kunskapskanalen

    Forskningens dag 2023

    Vasaloppet - mer än en fest för folkhälsan

    De som åkt Vasaloppet har 30 procent lägre risk att drabbas av demenssjukdomar. Även risken för att få Parkinssons sjukdom eller depression minskade. UR.

  • 15:53

    Kunskapskanalen

    Forskningens dag 2023

    Fysisk aktivitet - billigare än vård i morgon

    Belöningen för den ansträngning vi lägger ner vid träning idag kanske inte faller ut förrän om tio till femtio år. Därför känner vi inte tillräcklig motivation till att träna. Hur löser vi detta? UR.

  • 16:00

    Kunskapskanalen

    Forskningens dag 2023

    Kan man träna för mycket?

    Om man inte låter kroppen återhämta sig efter ett träningspass utan påbörjar nästa pass för tidigt blir träningen istället nedbrytande och konditionen sämre. UR.

  • 16:07

    Kunskapskanalen

    Nobelföreläsningar 2023

    Claudia Goldin - ekonomipristagare

    Claudia Goldin fick 2023 års ekonomipris till Afred Nobels minne "för att ha förbättrat vår förståelse av kvinnors arbetsmarknadsutfall". Här berättar hon själv om sin forskning som belyser drivkrafterna bakom förändringar på arbetsmarknaden och pekar på orsaker till de skillnader mellan könen som kvarstår än i dag. UR.

  • 16:40

    Kunskapskanalen

    Hjärndagen 2023

    Att se igenom magi

    Matthew L Tompkins är forskaren som också är trollkarl - och guldmedaljör i 2022 års Forskar Grand Prix. För Hjärndagens besökare visar han hur bedrägliga våra sinnen är, genom illusioner och snillrika trick. UR.

  • 17:00

    Kunskapskanalen

    Flykten till Färöarna

    Ett år efter att Ryssland attackerade Ukraina kom de första ukrainska flyktingarna till Färöarna. Bland dem var Iryna, Andry och Yustyna Lys från Lviv och Liudmylla och Sofiia från Charkiv. Hur är det att plötsligt vara en asylsökande flykting, och hur har Färöarna som samhälle tagit emot dem? UR.

  • 17:35

    Kunskapskanalen

    Äventyrsguiderna

    Ridning i British Columbia

    Säsongsstart. 26-åriga Marie Hurteau är ridguide i kanadensiska British Columbia. En ridguide här måste kunna allt från att sko hästar till att agera rätt om man stöter på en grizzlybjörn. Nu ska Marie ta med tre turister på en ridtur till en stuga i bergen. Kanadensisk dokumentärserie från 2017. Del 1 av 10. UR.

  • 18:00

    SVT Barn

    Bild ur Vinter i huset

    Brillebjörn

    Vinter i huset

    Ingelin har fått nya skidor i födelsedagspresent, men det finns ingen snö ute. Och hon som hade sett fram emot att få pröva dem. 14 av 26. UR.

  • 18:05

    SVT Barn

    Djurvänner

    Ullsvinet Tyyne

    Moa träffar ullsvinet Tyyne. Tyyne tycker om att bli kliad och att få godsaker. Moa ger henne äpple, morot och knäckebröd. I programmet används svenska och finska tecken som stöd (TAKK - tecken som alternativ och kompletterande kommunikation). Del 2 av 8. UR.

  • 18:10

    SVT Barn

    Tripp och Trapp trollar med ord

    Tandborste

    Seriestart. Tripp och Trapp trollar fram en tand och en borste. Vad händer när de två sätts ihop? Stenarna gissar och ljudar. Det blir en tandborste! Stenarna sjunger en sång om en borttappad tandborste. Del 1 av 10. UR.

  • 18:15

    SVT Barn

    Veta och Teknikpatrullen

    Hissen

    Det finns faktiskt en teknisk uppfinning som kan göra dig fyra gånger så stark. Den uppfinningen heter block, och med den kan du lyfta supertunga saker hur lätt som helst. Del 2 av 10. UR.

  • 18:25

    SVT Barn

    Det är vår och Franz kan inte sluta nysa. Hos Doktor Samuel får han lära sig hur näsan ser ut inuti. Och för att ta reda på varför Franz nyser så ofta gör doktor Samuel något som kallas "pricktest". Det är ett test för att kolla om Franz är allergisk mot någonting. Del 3 av 10. UR.

  • 18:45

    SVT Barn

    Allt finns på naturens meny

    Sälens hav

    I sälens hav finns näringsvävar och ekosystem där livet hänger ihop och där djur och växter är beroende av varandra. Här finns producenter och konsumenter, växtätare och rovdjur. Alla har sin plats i näringsväven, från plankton till räkor, strömming, torsk och sälar. Del 2 av 2. UR.

  • 19:00

    SVT Barn

    Djur som förändrar världen

    Groda

    Grodan är ett djur som ligger i mitten av näringskedjan. Vi följer grodans utveckling från ägg till fullvuxen groda och får fördjupad kunskap om hur dess olika faser i livscykeln påverkar både naturen och andra djur. Del 6 av 12. UR.

  • 19:10

    SVT Barn

    Gudar och badkar

    Tisdag - Tyrs dag

    Hur har veckodagarna fått sina namn? Många av svaren finns i de fornnordiska gudasagorna. Del 2 av 7. UR.

  • 19:15

    Kunskapskanalen

    Mellan himlavalv och jordklot

    Färger och ljud i universum

    I Barcelona får vi veta hur det fungerar när sälar och valar kommunicerar på miltals avstånd. I Colombia besöker vi den märkliga floden som färgas röd en gång om året. Och i Chile lyssnar vi på solen och lär vi oss laga mat på en parabol-spis. Faktaserie från 2022. Del 2 av 10. UR.

  • 20:03

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    René Cassin - fotsoldat för mänskliga rättigheter

  • 22:20

    SVT24

    Vem ska jag tro på? - teckenspråkstolkat

    Om desinformation

    Seriestart. Vad är sant och vad är falskt och hur ska man kunna veta det? Det handlar om desinformation och hur den fungerar. Kodjo Akolor är programledare. Del 1 av 6. UR.

  • 22:50

    SVT24

    Seniorsurfarna - teckenspråkstolkat

    Digital delaktighet

    Demokrati står på schemat och våra seniorsurfarare får testa att göra sina röster hörda digitalt. De ska parvis producera varsin kampanjfilm och den eminenta juryn består av de politiska profilerna Jan Eliasson och Ulf Adelsohn. Deltagarna lär sig även att ta selfies och lägga in bilderna i en chattgrupp där de kan kommunicera med varandra. Del 2 av 6. UR.

  • 23:15

    Kunskapskanalen

    Livsfarlig vetenskap

    Farliga höjder

    Seriestart. Under loppet av ett decennium mobiliserar Apolloprogrammet alla resurser för att skicka människan till månen. Men det hade aldrig kunnat ske utan de första astronauterna. Del 1 av 6. UR.

  • 00:05

    Kunskapskanalen

    Arkitekter på Nya Zeeland

    Rafe Maclean – bygga hållbart

    När Rafe Maclean visar sina favoritbyggnader fokuserar han på dubbel hållbarhet. Han vill att husen ska hålla i generationer och dessutom bidra till en hållbar framtid genom att vara energisnåla och byggas med giftfria material. Serie från 2023. Del 12 av 12. UR.