UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Om saker som inte är okej - på franska. Programledarna Lilly och Jonas busringer till en frisör, gör saker som faktiskt inte är okej - och så sjunger de en sång om att ro en båt. Del 8 av 10. UR.
Fransk kortfilm. Nathan får sällskap av sin dotter, Camille, vid galoppbanan. Han hoppas att han genom att satsa på rätt häst ska ha råd att betala för hennes utbildning på en prestigeskola. Men när Nathan förstår att Camille vill gå på en annan skola får loppet en helt annan betydelse. Regi: Henri Kebabdjian. UR.
Tysk kortfilm. En tillbakablick till år 2000 då en märklig tjej oväntat dyker upp i skateparken där Lily hänger med sina vänner. När den nya tjejen börjar imponera på killarna med sina skateboardfärdigheter måste Lily bevisa sig. Regi: Lenny Heller. UR.
Tysk kortfilm. Efter ett bråk med mamman lyckas David tränga igenom sin bror Oscars hårda skal. För en kort stund blir bröderna de två oskiljaktiga pojkarna de en gång var. Regi: Oliver Adam Kusio. UR.
Ruth Rogoff berättar om hur hennes familj flydde från Tyskland till London precis innan andra världskriget bröt ut. När familjen klev av tåget på stationen i London meddelade de engelska myndigheterna att krig hade brutit ut. Del 1 av 6. UR.
Martin Kapels familj blev under andra världskriget deporterad och tillsammans tog de sig till Krakow. Martin skickades därefter med en så kallad kindertransport från Polen till England. Martin minns flygräderna mot England och pratar om hur det tyska folket kom att anamma nazismen på så kort tid. Del 2 av 6. UR.
Vad menas med alla människors lika värde? 9-åriga Mina vänder sig till demokratiexperten Jenny Madestam, som reder ut vad som menas med alla människors lika värde, diskriminering och minoriteters rättigheter. Del 5 av 10. UR.
Vi använder träd till allt möjligt. Men så länge träden är kvar i sin skog använder vi den till att plocka blåbär och svamp i, och att leta efter troll. Tora gillar skogen bäst som den är, men hon är ju en hund! Del 5 av 5. UR.
2023 års Nobelpristagare i fysik belönas för experiment som har gett mänskligheten nya verktyg för att utforska elektronernas värld inuti atomer och molekyler med hjälp av extremt korta ljusblixtar. Här berättar Anne L'Huiliier om sin forskning som lade grunden till metoderna. UR.
2023 års Nobelpristagare i fysik belönas för experiment som har gett mänskligheten nya verktyg för att utforska elektronernas värld inuti atomer och molekyler med hjälp av extremt korta ljusblixtar. Här berättar Pierre Agostini om sin forskning, där han lyckades framställa och undersöka en serie ljuspulser där varje puls bara var 250 attosekunder lång. UR.
2023 års Nobelpristagare i fysik belönas för experiment som har gett mänskligheten nya verktyg för att utforska elektronernas värld inuti atomer och molekyler med hjälp av extremt korta ljusblixtar. Här berättar Ferenc Krausz om sin forskning, där han kunder isolera en enskild ljuspuls som varade i 650 attosekunder. UR.
Barnen i innerstadsförskolor har mycket sämre möjligheter till rörelse utomhus än barn i förorten. Det visar en undersökning från Malmö. Fysisk aktivitet är en förutsättning för att barnen ska utecklas till friska individer. UR
Helmi dyker med snorkel och märker att hon hamnat i grodornas rike. En konstig gelé visar sig snart vara rom som det föds tusentals grodyngel ur. Del 6 av 10. UR.
En filmad gestaltning av Aase Bergs abstrakta dikt Trött: "Det är skönare att vara arg än att vara ledsen. När man är arg känns det fortfarande som om man äger." Del 6 av 10. UR.
I länder som Portugal, Colombia och Mexiko arbetar kvinnor med att återställa naturen. Tillsammans med lokalbefolkningen har kvinnliga experter bildat olika grupper för att kämpa mot skogsskövlingen och rädda vår miljö. UR.
Den lilla sälen ser en älg. I älgens skog är djur och växter beroende av varandra. Här finns producenter och konsumenter, växtätare och rovdjur. Alla har sin plats i näringsväven. Del 3 av 3. UR.
Det står en stor resväska bland höstlöven på parkbänken. Loppan undrar vem det är som ska ut och resa. Barnpanelen svarar på frågorna: "Packa tre saker att ta med på en resa" och "Vart vill du åka?". Del 10 av 10. UR.
18:43
SR P4
Melissa tävlar i flygakrobatik och arbetar också som flygtaxipilot i Alaska där väderleken och omgivningarna ställer alldeles speciella krav. Att transportera äventyrare och forskare till avlägsna glaciärer och landa på frusna sjöar hör till jobbet. Franskt dokumentär från 2022. UR.
I Bryssel följer vi utvecklingen av en robot på hjul som ska utforska månens mörka sida. I USA får vi se Nasa:s planer på nya bemannade månfärder. Och i Sydamerika utforskar vi förfädernas anknytning till månen. Faktaserie från 2022. Del 3 av 10. UR.
Utanför militärbasen Greenham Common i England bildades 1981 ett fredsläger. Möt kvinnorna som var med från början och anordnade en protestmarsch mot förvaring av kärnvapen. Protesterna fortsatte och kvinnornas fredsläger kom att vara i 19 år. Fransk dokumentär från 2021. UR.
Pam fortsätter sin upptäcktsfärd genom Cotswolds med en ångtågsresa. Hon får en lektion i hur man drejar en keramikskål, besöker ett sagoslott med romantisk historia, och möter en kvinna som designar smycken åt prinsessor. Brittisk serie från 2021. Del 3 av 4. UR.
Jari och Jani gör sig redo att fördjupa sig i ämnet. De får också en möjlighet som de inte kan tacka nej till - de kommer till en bröllopsfest som de kan snyltgästa. Del 9 av 10. UR.
En prästs arbete är mycket mer än förrättningar, gudstjänster och predikningar. Tarvo är på spelning med bandet. Mari avslöjar hur hon skapar en predikan. Harri delar med sig av sin erfarenhet till den nya prästen i Vesilahti och Elina förrättar ett dop. Del 3 av 8. UR.
I Irak finns ett överdådigt palats - en byggnad som var lika skrämmande som imponerande. Det var en gång i tiden ett sommarpalats passande för en härskare och byggt för att visa styrka och makt. Platsen för byggnaden är inte heller vald av slump. Del 1 av 12. UR.
Seriestart. Under loppet av ett decennium mobiliserar Apolloprogrammet alla resurser för att skicka människan till månen. Men det hade aldrig kunnat ske utan de första astronauterna. Del 1 av 6. UR.