Tablå

UR:s program i Radio & TV

Thursday 07 Mar

  • 07:15

    SVT Barn

    Prick och Fläck på fläcken

    Prick och Fläck degar

    Prick är prickig och Fläck är fläckig. Idag sitter de i soffan och degar. De blir sugna på något att äta, men det finns inget i skåpen. Varför inte baka både mackor och något sött? Del 1 av 6. UR.

  • 07:23

    SVT Barn

    Räkneaporna presenterar tre uträkningar, men svaret dröjer. Du får möjlighet att svara innan aporna ger den rätta lösningen. Det handlar om addition. Vi avslutar med en sång att sjunga med i. Del 7 av 30. UR.

  • 07:25

    SVT Barn

    Du är bäst

    Att trösta

    Hur tröstar man någon som är ledsen? Det är skönt att få hjälp av en kompis när man har slagit sig, och det känns bra att vara den som tröstar och hjälper. Del 4 av 6. UR.

  • 10:20

    SVT1

    Studio 65

    Älskade dumburk

    Dagens äldre är fortfarande stora tv-tittare, medan den yngre publiken alltmer går över till streaming. Vad beror det på? Britt Östlund har forskat på hur tv-situationen ser ut för äldre och konstaterar att tv:n har många roller i våra liv. Del 7 av 20. UR.

  • 11:04

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Tove Jansson – lek, satir och Mumin

  • 12:00

    SVT Barn

    Lilla Aktuellt teckenspråk

    2024-03-07

    Nyheter på teckenspråk för barn och ungdomar. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Bokmässan 2023

    Kvinnor kontra maskiner

    Författaren Lena Andersson samtalar med journalisten Andreas Ekström om sin nya bok Studie i mänskligt beteende. UR.

  • 15:41

    Kunskapskanalen

    Nobelföreläsningar 2023

    Jon Fosse - Nobelpristagare i litteratur

    Den norska författaren Jon Fosse tilldelades 2023 års Nobelpris i litteratur för "nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara". Här håller han sin Nobelföreläsning i Börssalen i Stockholm. UR.

  • 16:32

    Kunskapskanalen

    Nobel Week Dialogue 2023

    Migrationens regler och styrning

    Regelverket som styr migrationen behöver ses över, menar Cathryn Costello, professor i migrationsjuridik. Hon belyser födelselotteriet som avgör vem som får förflytta sig, liksom hur kontrollen av migrationen verkar både inom och utom länder - inte bara vid gränserna. UR.

  • 17:40

    Kunskapskanalen

    Äventyrsguiderna

    Ståpaddling i British Columbia

    Emre Bosut är paddlingsinstruktör och guide i Tofino. Han undervisar i kanot, kajak och på senare år även paddelbräda, "SUP". Nu ska han ta med en grupp turister på en 24 kilometer lång SUP-paddling till en ö i Stilla havet. Kanadensisk dokumentärserie från 2017. Del 2 av 10. UR.

  • 18:00

    SVT Barn

    Bild ur Snäll som ett lamm

    Brillebjörn

    Snäll som ett lamm

    Julians moster har sin nye pojkvän på besök, och Julian är alldeles för blyg för att komma och hälsa på honom. Del 9 av 26. UR.

  • 18:05

    SVT Barn

    Djurvänner

    Killingar

    Tove träffar killingarna Pirjo och Pipsa. Killingarna tycker om att pussas och att äta. De äter väldigt mycket, fast Tove har gett dem mat så vill de ändå äta av buskarna. I programmet används svenska och finska tecken som stöd (TAKK). Del 3 av 8. UR.

  • 18:10

    SVT Barn

    Tripp och Trapp trollar med ord

    Brandbil

    Tripp och Trapp trollar fram en brand och en bil. Vad händer när de två sätts ihop? Stenarna gissar och ljudar. Det blir en brandbil! Stenarna sjunger en sång om en brandbil med vatten och slangar som sprutar. Del 2 av 10. UR.

  • 18:15

    SVT Barn

    Veta och Teknikpatrullen

    Kardborrebandet

    Inspirationen till många uppfinningar kommer från naturen - kardborrebandet är ett sådant exempel. Det fungerar nästan exakt som kardborren som växer ute i naturen. Del 3 av 10. UR.

  • 18:25

    SVT Barn

    Doktor Samuel

    Hjärtat

    Plötsligt får Madji hjärtklappning på gympan, det känns som hjärtat hoppar i bröstet. Doktor Samuel undersöker och lyssnar. Och tillsammans kollar de på hur ett hjärta ser ut inuti. Del 4 av 10. UR.

  • 18:30

    Kunskapskanalen

    Mellan himlavalv och jordklot

    Tillbaka till månen

    I Bryssel följer vi utvecklingen av en robot på hjul som ska utforska månens mörka sida. I USA får vi se Nasa:s planer på nya bemannade månfärder. Och i Sydamerika utforskar vi förfädernas anknytning till månen. Faktaserie från 2022. Del 3 av 10. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur Del 4

    Livet enligt Dunne

    Del 4

  • 18:45

    SVT Barn

    Retorikbussen

    Den retoriska resan drar igång

    Seriestart. Deltagarna Aicha, Thea och Wilyan ska tränas i att våga lyssna och tala, för att till slut bli retoriska proffs. Till sin hjälp har de programledaren Markus Granseth och retorikhjältar som räddar dem när det blir som tuffast. Del 1 av 6. UR.

  • 19:00

    SVT Barn

    Djur som förändrar världen

    Pollinatörer

    Bin, humlor och fjärilar är riktiga superhjältar. De pollinerar växter så att det blir frukt och bär åt människan och mängder av fåglar och andra djur. Här får vi följa pollinatörernas viktiga arbete på nära håll. Del 7 av 12. UR.

  • 19:10

    SVT Barn

    Gudar och badkar

    Onsdag - Odens dag

    Hur har veckodagarna fått sina namn? Många av svaren finns i de fornnordiska gudasagorna. Del 3 av 7. UR.

  • 19:25

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    Överdådigt palats

    I Irak finns ett överdådigt palats - en byggnad som var lika skrämmande som imponerande. Det var en gång i tiden ett sommarpalats passande för en härskare och byggt för att visa styrka och makt. Platsen för byggnaden är inte heller vald av slump. Del 1 av 12. UR.

  • 20:03

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Tove Jansson – lek, satir och Mumin

  • 22:40

    SVT24

    Vem ska jag tro på? - teckenspråkstolkat

    Om konspirationsteorier

    Kodjo Akolor undersöker konspirationsteorier. Hur uppstår de och hur får de fäste? Vi möter bland andra filmaren Johan Löfstedt som ofrivilligt skapade en konspirationsteori med sin påhittade dokumentärfilm om att fotbolls-VM i Sverige 1958 aldrig ägt rum. Del 2 av 6. UR.

  • 23:10

    Kunskapskanalen

    Livsfarlig vetenskap

    Banbrytande kvinnor

    Marie Curie, Dian Fossey, Elizabeth Fleischmann. För dessa tre banbrytande kvinnliga uppfinnare blir vetenskapen förenad med gigantiska risker och ett mycket högt pris. Del 2 av 6. UR.

  • 23:10

    SVT24

    Seniorsurfarna - teckenspråkstolkat

    Motion med digitala hjälpmedel

    Motion står på schemat. Med en pulsklocka får deltagarna lära sig hur de kan mäta sin puls under olika aktiviteter. Kattis ger dem sedan i uppdrag att med olika färdmedel ta sig till en utvald plats. Hasse åker för första gången i livet buss i storstadens kollektivtrafik. Fixar han att köpa biljett med sin smarta telefon? Del 3 av 6. UR.