UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Fiolin och Satsumas tycker det är fånigt att leka affär och Ull måste samla mod för att våga tycka annorlunda. Del 9 av 20. UR.
Seriestart. Bibz är en väldigt nyfiken figur som vill veta allt om djuren som dyker upp när han är på upptäcktsfärd i naturen. Hackspetten kan man höra på långt håll, men den är lite svår att få syn på. Del 1 av 12. UR.
Motion står på schemat. Med en pulsklocka får deltagarna lära sig hur de kan mäta sin puls under olika aktiviteter. Kattis ger dem sedan i uppdrag att med olika färdmedel ta sig till en utvald plats. Hasse åker för första gången i livet buss i storstadens kollektivtrafik. Fixar han att köpa biljett med sin smarta telefon? Del 3 av 6. UR.
Már förlorade synen som ung, men hans positiva inställning har gett honom otaliga segrar både inom sport och musik. Del 5 av 8. UR.
Bokgänget har läst boken "Marja ja pohjoistuuli" av Anna Mämmi. Mystiska varelser, otäcka figurer och en hemlighetsfull farmor, barnen diskuterar det overkliga och spännande i boken. Del 2 av 6. UR.
Tre uträkningar presenteras av räkneaporna från "Livet i Mattelandet", men svaret dröjer. Du får möjlighet att svara innan aporna ger den rätta lösningen. Vi avslutar med en sång att sjunga med i. Del 2 av 30. UR.
Kodjo Akolor undersöker konspirationsteorier. Hur uppstår de och hur får de fäste? Vi möter bland andra filmaren Johan Löfstedt som ofrivilligt skapade en konspirationsteori med sin påhittade dokumentärfilm om att fotbolls-VM i Sverige 1958 aldrig ägt rum. Del 2 av 6. UR.
Hur blir källkritik till en naturlig del av ungas liv? Influencerduon Yumi & Tomu - Jenny Laev Alfvén och Tom Karlsson - samtalar med journalisten Jack Werner om vad unga behöver lära sig för att navigera på sociala medier och hur man vägleder dem i en komplex digital verklighet. UR.
15:44
Kunskapskanalen
2023 är det 40 år sedan Joakim Pirinens debut Välkommen till sandlådan publicerades. Albumet ses som den första serieromanen för vuxna i Sverige och en start för den svenska serieboomen. Pirinen samtalar här med Nina Hemmingsson. UR.
Genom hela människans tillvaro har migration varit en naturlig del. Med modern genteknik kan man ta reda på mer om hur människor har rört sig. Här ger Stephan Schiffels, forskare inom befolkningsgenetik, en snabbkurs i hur människan har rört sig. UR.
Många djurs liv präglas fullständigt av de långa och till synes omöjliga migrationer de regelbundet genomför, om det så gäller havssköldpaddor eller gnuer, fåglar eller fjärilar. Susanne Åkesson, professor i evolutionär ekologi vid Lunds universitet, berättar om några av de märkliga resorna. UR.
17:10
Kunskapskanalen
På sin färd utmed Leeds and Liverpool Canal tävlar våra hjältar i pajätning, försöker sig på stenhuggeri och njuter av häpnadsväckande arkitektur. Och väl framme i Liverpool blir det en lektion i stadens dramatiska sjöfartshistoria. Brittisk dokumentärserie från 2021. Del 2 av 4. UR.
Seriestart. Följ med på en resa genom det isländska landskapet där vi utforskar gamla gårdar, deras byggnader och kvarlämnade artefakter. Del 1 av 6. UR.
En excentrisk engelsman skapade en mystisk djungelträdgård i Mexiko. Som ett slags Edens lustgård långt ute i skogen med speciellt utformade byggnader och konst av grå betong. Del 2 av 12. UR.
Seriestart. Det som börjar som en vanlig fredagseftermiddag i skolan slutar med att Ruby, Cleo och Elijah sitter i förhör hos polisen. De skulle ju bara göra ett grupparbete tillsammans. Vad är det som har hänt? Del 1 av 10. UR.
Cirkusartisten Lochin från Uzbekistan vill hedra arvet efter sin farfar - en berömd starke man och den första uzbeken att lyfta en bil. Del 4 av 10. UR.
Naturen är kraftfull och kan släcka liv på ett ögonblick. Men för orädda äventyrare väntar naturens mysterier på att bli upptäckta. När de flesta andra flyr kör Tim Samaras in i trombens öga. David A. Johnston sätter sitt liv på spel när vulkanutbrott nalkas. George Mallory riktar siktet mot världens högsta topp. Del 3 av 6. UR.
Tim Dunn besöker The Round Foundry, där Matthew Murray 1812 byggde det första fungerande ånglokomotivet "Salamanca" som kunde dra tjugo gånger sin egen vikt. Del 9 av 10. UR.